Forum: Starejši so modrejši

Veliko znanja, spoznanj, prodorno mišljenje, ustrezno ravnanje, bogate življenjske izkušnje – modrost, ki jo starejši imajo veliko. Povprašajte jih in izmenjajte izkušnje. Pozabite na samoto in poglejte, kdo od sovrstnikov se skriva tukaj.

Več na: www.celostni-pristop.si

brezplačni pravni nasveti

Odgovori Nova tema
Default avatar Generalmajor 1 Mar 2007 10:40

Ali kdo ve za kakšne brezplačne pravne nasvete na internetu, podobno kot naprimer pravniki.info ali informiran.si, le da se ni potrebno nič registrirat?

lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tomaz08 20 Nov 2008 20:42

Nekdo najame pri banki kredit, ga zavaruje pri zavarovalnici, čez čas zboli in umre. Ali imajo vdova oziroma mladoletni otroci iz tega kasneje kakšne obveznosti.
Pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tomaz007 20 Nov 2008 20:42

Nekdo najame pri banki kredit, ga zavaruje pri zavarovalnici, čez čas zboli in umre. Ali imajo vdova oziroma mladoletni otroci iz tega kasneje kakšne obveznosti.

Pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Afrodita21 21 Nov 2008 00:20

Ja, kot je meni znano so dediči dolžni poravnati obveznosti pokojnika - ali po domače povedano dediči morajo plačati vse dolgove, ki jih je umrli imel.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar valenska 12 Dec 2008 13:03

Da morajo dediči poravnati dolgove, je jasno.
Je pa res, da samo do take višine, kot je vredna dediščina.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Robert3 15 Dec 2008 20:30

Pozdravljeni! Bil sem sovoznik pri prometni nesreči, ki se je zgodila med delovnim časom. Zdravnik me je napotil na fizioterapije, ker pa gre to preko koncesije sem le te dobil šele s 5.1.2009. Ko je poteklo več kot en mesec so poslali moje papirje na komisijo. Komisija mi je odobrila še 14 dni kar pomeni do 29.11.2008. Bolniško sem zaradi bolečin ponovno odprl 3.12.08 vendar mi je komisija spet podaljšala samo do 16.12.2008. Kaj v tem primeru narediti, če zavod za zdravstvo noče plačati fizioterapij prej, trdijo pa da si sposoben za delo. Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar etos 15 Jul 2009 15:11

S sinom Živiva v hiši- stanovanju moje bivše tašče in tasta in sicer 25 let. Tako je bilo dogovorjeno ob ločitvi, vendar samo ustno. Plačujem mesečne stroške in se dobro razumemo. Letos je sin diplomiral in dobil službo.
Sedaj so mu rekli, da naj se jaz izselim. On lahko ostane. V primeru, da bi odšel z menoj ga čaka stanovanje. Zanima me kaj lahko storim? Se moram izseliti ali so mi dolžni zagotoviti stanovanje?
Lepa hvala!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar KSENIJA 23 Jul 2009 15:02

OD MLADINSKE KNJIGE SEM V LETU 1999 PREJELA SKLEP O IZVRŠBI ZA NEPLAČANE KASETE. DOLG SE JE NANAŠAL NA LETO 1996,SEDAJ VEM, DA BI SE LAHKO PRITOŽILA NA 3-LETNI ZASTARALNI ROK, VENDAR TEGA TAKRAT NISEM VEDELA. V LETU 2004 SO MI SKLEP O IZVRŠBI POSLALI NA FIRMI, KJER SEM BILA ZAPOSLENA, KJER SO MI ODTEGOVALI OD PLAČE.PO DOLOČENEM ČASU, SO MI PO TELEFONSKEM RAZGOVORU Z REFERENTKO NA MLADINSKI KNJIGE IN FOTOKOPIJO O DODATNIH STROŠKIH ŠE TA ZNESEK ODTEGOVALI OD PLAČE V LETU 2005. MISLEČ, DA JE DOLG PORAVNAN, SAJ JE DELAVKA NA PLAČAH ODTEGOVALA PO NAVODILIH REFERENTKE IZ MLADINSKE KNJIGE, SEM BILA ŠOKIRANA, KO SO MI DECEMBRA LETA 2007 BLOKIRALI TRR ZA 734,00EUR.PO POGOVORU Z REFERENTKO MI JE TA REKLA,DA SO TO ŠE STROŠKI OD IZVRŠITELJA, ZAMUDNE OBRESTI IN DA MORAM PLAČAT.
ZANIMA ME KAJ LAHKO STORIM, SAJ MLADINSKA KNJIGA LETO IN POL NI NIČ URGIRALA ZA OSTALI DOLG. NA BANKI SO MI REKLI, DA SREDSTVA ZADRŽUJEJO, KER SODBA NI PRAVNOMOČNA.
NE VEM KAJ NAJ NAREDIM.

LEPO PROSIM ZA ODGOVOR, KER SEM SAMOHRANILKA, PODJETJE JE ŠLO V STEČAJ, NIMAM DENARJA ZA ODVETNIKA IN NA KONCU Z ŽIVCI.

HVALA LEPA.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Parafino 7 Avg 2009 23:13

Vprašal bi kje lahko povprašam zakaj je Slovenija za majhnega človeka tako faking? Hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Mojcy1984 13 Avg 2009 12:38

Zanima me, če se lahko kakorkoli ukrepa proti avtorju objave posnetka na spletni strani youtube, če se ugotovi, kdo je posnetek objavil - zaradi zaščite pravic osebe, ki je na tem posnetku in je nekdo proti njeni volji objavil posnetek, na katerem je le-ta? Hvala za odgovor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ellis 17 Avg 2009 08:08

Spoštovani!
S partnerjem živiva v izvenzakonski zvezi prib.13 let. na začetku je partner živel pri meni in mojima dvema otrokoma v enosobnem stanovanju, vendar je bil prijavljen na svojem naslovu. Po umetni oploditvi se nama je rodil sedaj 6 letni sin in takrat smo se v njegovo stanovanje, ki sva ga skupaj renovirala (za kar pa žal nimam dokazil) preselili partner, jaz najin sin in moj starejši sin. Mene in otroka ni želel prijavit na njegovem naslovu. Med tem pa se je tudi že starejši sin vrnil v moje stanovanje, kjer je ostala hčera. Tako da sedaj v njegovem stanovanju živiva sama z najinim sinom (s sinom naju ponovno ni želel prijavit na njegovem naslovu)! Ves ta čas sem jaz prijavljena na zavodu za zaposlovanje in prejemnik socialne denarne pomoči ter uradno tudi preživnine za sina 150e, prav tako pa tudi otroškega dodatka. Ves ta denar sem denar vlagala v njegovo stanovanje in v naše življenje za kar pa tudi ni dokazil! Sedaj se že 3.zdravim na psihijatriji zaradi živcev in med tem mi je partner po telefonu sporočil da naj bi spoznal drugo. Sama se z najinim sinom zaradi mojega zdravstvenega stanja in let (stara sem 47 let partner pa 38)ne morem vrniti v svoje stanovanje saj ne bom sposobna skrbeti za najinega sina, kar bi partnerju najbolj ustrezalo. otroka pa prav tako ne bi rada zapustila, saj ga imam rada in sem nanj navezana.
Zanima me, če imam v njegovem stanovanju sploh kakšne pravice in če sem do bilo česa upravičena ali mi lahko zmenjavo ključavnice enostavno prepreči vstop??? Zanima me tudi če je sploh smotrno iti v tožbo glede na to da niti nisem tam prijavljena in glede na to da sem prejemnica socialne denarne pomoči?
Prosim, če milahko čimprej odgovorite oz. vsaj malo svetujete, saj niti ne vem kam se naj vrnem po končanem zdravljenju na psihijatriji!!

S spoštovanjem Vas lepo pozdravljam!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar IRENA LEŠNJAK 2 Sep 2009 12:12

spoštovani,
sem babica in imam 15 let starega vnuka.
Sprašujem,ali mu lahko v darilni pogodbi zapustim vikend še pred njegovo
polnoletnostjo? Ali njegov oče (moj sin) takšno pogodbo lahko izpodbiva, če njemu ne želim zapustiti vikenda? Kakšen delež potemtakem pripada sinu'?

S SPOŠTOVANJEM,

Fani

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar yena 21 Sep 2009 14:43

ETOS,
vse, kar je dogovorjeno ob ločitvi, mora biti napisano (v primeru sporazumne ločitve v notarskem sporazumu, v primeru tožbe pa v odločbi sodišča), drugače nimate dejansko v rokah ničesar. Žal bivša tašča in tast od vas lahko zahtevata, da se izselite in vam nista dolžna zagotavljati stanovanja.

ELLIS,
žal pred zakonom z bivšim partnerjem niste živeli v izvenzakonski skupnosti, saj nista bila prijavljena na istem naslovu, pa tudi preživnina za sina, ki naj bi jo partner plačeval, je bila določena. Zato ima vaš bivši dejansko možnost preprečiti vam vstop v stanovanje. Ste pa upravičeni do preživnine, lahko zahtevate tudi zvišanje (pač glede na partnerjeve finančne zmožnosti). Če bi imeli dokazila (račune) za vlaganje v njegovo stanovanje, bi lahko zahtevali vsaj povrnitev vlaganj.

IRENA LEŠNJAK,
vnuku lahko zapustite vikend pred njegovo polnoletnostjo, vaš sin pa pogodbe ne more izpodbijati, razen če bi bil zaradi nje prikrajšan za svoj nujni delež (če je to vaše edino/pretežno premoženje), pa še to šele po vaši smrti in v primeru, da bi le-ta nastopila v roku enega leta po sklenitvi darilne pogodbe.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar DIDA 15 Okt 2009 12:51

Zanima me, kako je s preklicem darilne pogodbe v primeru, da darovalec po podpisu pogodbe dobi otroka. V roku enega leta od dneva, ko je izvedel za razlog za preklic, lahko prekliče darilno pogodbo. Od kdaj se šteje ta čas? Od dne, ko je izvedel za nosečnost ali od dne, ko se je otrok
rodil?

Hvala in lep dan, D.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Soavtor 5 Nov 2009 14:55

Pri zunajzakonski partnerici,ki ima dva otroka,sem živel 8 let v njeni hiši-nakar sva se eno leto nazaj razšla.3 leta nazaj sva oba vzela kredit za adaptacijo hiše,ki ga moram odplačevati še cca 2 leti in pol.Zanima me ,če je kakšna možnost da bi ona prevzeča moj kredit,ker se mi zdi milo rečeno neumno plačevati za nekaj česar že davno ne koristim več.Samo v tem času ,kar me ni več pri njej,sem vrgel skozi okno 2600eur.Njen predlog je da vzamem kavč in kuhinjsko mizo,to je po njenem mnenju fer.Seveda se s tem absolutno ne strinjam,rad bi dobil svoj delež nazaj,da mi pokrije moj kredit in zato me zanima kakšne so moje možnosti,da bi dobil ta denar povrnjen.Hvala za odgovor,Klemen.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar cebek romana 19 Nov 2009 08:00

vljudno vas prosim za odgovor, peljala sem se po levi strani kolesarske steze, ker sem bila namenjena v bliznjo trgovino, ko je iz dvorišča pripeljal osebni avtomobil in me s sprednjim delom avtomobila trčil, dobila sem poškodbe, pripeljala sem bila na UKC, med tem času pa je voznik podal neresnično mnenje. Ali mi pripada kakšna odškodnina? Sama sem morala plačati prekršek natem plačilnem nalogu pa je napisana pravilna vsebina poteka prometne nesreče? Prosim Vas za odgovor, hvala in lep dan

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ninah 23 Nov 2009 16:14

lp.imam eno vprašanje in sicer po moževi smrti imava z eno hčerko vsaka polovico premoženja.jaz živim v stari hiši ona si je pa nad garažo naredila stanovanje,ki nima hišne številke in spada pod gospodarski objekt.nato imava še travnike.sedaj sem pa hotela svojo polovico podariti vnukinji a hčerka noče da razdeliva.kaj lahko v tem primeru naredim?ali mi lahko ostane stara hiša in nje tisto stanovanje čeprav nima hišne številke,hvala za odgovor lep dan
att38a13.jpg att38a13.jpg
2K Pogled Prenos
Odgovori

Posreduj

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar xsenija007 23 Nov 2009 16:37

Gre se za preživnino...Bivši mi plačuje 100e za nazaj,kar je dolžan,za sproti pa noče.Zanima me ko bom poslala izvržbo ali lahko na list napišem par stvari ali se to ne sme.In še kako je mogoče,da sem po 9letih dobila odločbo,o.z.izvršitelj bo šel do bivšega in kaj bo tam delal,če mi lahko razložite.Odvetnica je postala sodnica,kar mi ni nihče javil,zdaj pa me zanima ali je moj primer dala drugemu odvetniku in kako lahko zvem kateremu.Oprostite zmešnjavi,sem namreč čist na koncu,ker ne razumem ničesar več.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar crocuta 26 Nov 2009 18:53

Pozdravljeni1

Problem v našem bloku je v tem, da nimamo ne inter. povezave ne kabelske televizije.
Zanima pa me če za postavitev sat. krožnika poterbujem 3/4 soglasji sostanovalcev ali lahko postavim sat. krožnik brez kakršnih koli soglasji.

Lep pozdrav in hvala za pomoč

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar hans 8 Dec 2009 18:01

Pozdravljeni.k vam se obračam z vprašanjem ker ga nisem nikjer našel.stvar je taka.. moja mama kot lastnica parcele A preko katere poteka služnostna pot ki je že vpisana v zemljiško knjigo(že približno 15 let in ni bilo podpisane pogodbe o služnosti) do parcele B(kateri je do nedavnega bil lastnik njeni brat,vendar je parcelo prodal) in potem še dalje do parcele C.Zdaj nas pa zanima ker je seveda zdaj novi lastnik parcele B ali se mora podpisat pogodba o stvarni služnosti in seveda ali je upravičena do odškodnine od novega lastnika parcele B? da povzamem...vse tri parcele so bile nekdaj eno,parceli A in B sta bili eno in parcela C je bila njiva. po smrti stare matere je parcela A ostala moji mami in parcela B je ostala bratu parcela C je ostala prazna.lastnik parcele B (brat)umre in parcelo podeduje drugi brat kateri parcelo proda tretjemu lastniku.ostalo je napisano zgoraj. prosil bi vas za temeljit odgovor. hvala za odgovor lp boris bohnec

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh