Med.Over.Net

Otorinolaringologija

Bolezni, težave, vnetja in bolečine v ušesih, nosu, grlu ter žrelu - zdravljenje bolezni in poškodb glave, grla, vratu, nosu in ušes. Posvetujte se s strokovnjaki otorinolaringologi.

Šibke glasilke

Default avatar

MakaLonca

Stara sem 45 let in imam velike težave z glasilkami. V času odraščanja sem po vsakem prehladu, ko sem ostala brez glasu, ugotovila, da imam šibkejše glasilke, tudi težje sem pela višje glasove. Danes sem prebrala, da tudi kisli refluks vpliva na glasilke - velike probleme s kislino sem več let imela pred 20 leti in v času edine nosečnosti. Problem mojih glasilk je to, da se po nekaj minutah normalnega pogovora izgubim glas in se moram močno naprezati, da sploh spravim glas iz sebe. Kar se tiče glasilk, ugotavljam, da je dobro, da imam samo enega otroka, saj ko malo povzdignem glas, hitro ostanem brez glasu in mi je 'prigovarjanje' edine hčere precej fizično, zato pa tudi psihično naporno. Napenjam se, da se me sploh sliši, glas je drugačen, hripav. Dobro, da nisem šla za učiteljico ali vzgojiteljico, saj bi bila zaradi občutljivih glasilk nesposobna za delo. Prav tako sem nesposobna za kakršnokoli delo, ki zahteva več kot nekaj minut normalnega govora. Težko mi je, saj sem zaradi teh težav zelo omejena tudi na kariernem področju.
Sicer pa ugotavljam, da sem iz 'slabega' materiala: Ne vem zakaj imam tudi krhek, slab hrustanec (imam težave tudi s sklepi), hitro se mi vnamejo sinusi, ob porodu sem bila neobičajno raztrgana, posledice edinega poroda so tudi huda inkontinenca (poškodba mišic mehurja pri porodu), dolga leta sem bila alergična na sončne žarke (izpuščaji in madeži),... Upam, da nimam tudi krhkih kosti.
Je lahko vzrok (tudi za glasilke) genetski, podedovan?
Kje so vzroki in kako si lahko pomagam? Včasih sem prav obupana, saj sem čudna tudi v družbi: vsem ne razlagam, da sem manj zgovorna in hitro neham govorit (in sem potem videti utrujena) zaradi šibkih glasilk.
Hvala za pomoč!
Default avatar

MakaLonca

Dodal bi še tole: Ko se mi glasilke napenjajo, 'matrajo', čutim tudi bolečino in praskanje v grlu. Ko nad glasom 'obupam', se počutim fizično in psihično utrujeno.
Po MNOGO letih sem končno ugotovila, da si mogoče lahko pomagam, zato bom zelo vesela vašega odgovora!
Default avatar

MakaLonca

Presenečena sem ugotovila, da je bilo moje vprašanje iz ene rubrike (zdr. posvetovalnice za otorinolaringologijo) prestavljeno v rubriko Starejši so modrejši. Halo?? Prosila sem za nasvet strokovnjaka!
Default avatar

Kaj pa

Po moje ne znas govoriit.ko govoris napenjas- mucis glasilke.preberi ali pojdi h komu da ti pokaze.sem bila nekoc na takem seminarju.