Forum.Over.Net

Starejši so modrejši

Odgovarjajo: Marina Dobnik

Veliko znanja, spoznanj, prodorno mišljenje, ustrezno ravnanje, bogate življenjske izkušnje – modrost, ki jo starejši imajo veliko. Povprašajte jih in izmenjajte izkušnje. Pozabite na samoto in poglejte, kdo od sovrstnikov se skriva tukaj.

Več na: www.celostni-pristop.si

Marina Dobnik

Marina Dobnik

Marina Dobnik je univerzitetna diplomirana profesorica športne vzgoje in doktorska raziskovalka na področju aplikativne kineziologije. Je terapevtka z mednarodno veljavnim certifikatom za izvajanje manualne limfne drenaže po dr. Voddru, specializirana za obravnave limfedemov. Z individualnim pristopom in različnimi ročnimi tehnikami se ukvarja s težavami gibalnega in limfnega sistema. Sodeluje tudi na večjih mednarodnih projektih (s področja kakovostnega staranja prebivalstva in s področja vrhunskega športa) in je soavtorica več strokovnih in znanstvenih monografij ter člankov.

Ali je bilo v Jugoslaviji res tako super, kot eni govorijo?

Default avatar

democratia

Izgleda da ti nisi invalid.
Ti si možganski invalid.
Tvoja razmišlanja niti malo niso takšna kot si jih opisal.
Jaz sem se rodil 5 let po vojni.In nevem od kot ti podatki.
Res je da je TITO bil dosmrtni predsednik ker smo ga izvolili.
Default avatar

Brez pogojev za nadaljevanje

Ko gledam danes na minuli čas je bilo takrat boljše. Bolje je bilo imeti vsega manj in zvezan jezik, kot to stanje danes. Takrat tega nisem vedel in pri vsaki jutranji kavi smo v pogovorih "vrgli iz vladanja takratno komunistično oblast"

Neoliberalizem=dobiček, pohlep, potrošništva, kao demokracija, politično nakladanje doma in EU.....
Neoliberalizem je zmagal in dejstvo je, da se takratni komunizem ni mogel nadaljevati. Bil je izčrpan. To je dejstvo
Skoraj se mi zdi, da mora tudi neoliberalizem crkniti.

Kako dolgo še?

Proizvodnja je prevelika in druge variante ne bo, kot se vrniti k zemlji in jo ekološko obdelovati za lastne potrebe.
......do konca svojih dni. Verjetno kar hitro z drugimi molitvami, saj to prostori niso bili in ne bodo večjo naši.
Barbarski narodi vedno dobivajo svoje bitke. Tudi Slovani smo jo. Takrat. Davno. Dobi jo tisti, ki zna živeti, preprosteje, ceneje in v vsakem primeru z nataliteto večjo kot je sedaj.
Default avatar

yugo

za vse tiste,ki govorite,da je življenje v sloveniji boljše kot je bilo v jugoslaviji bi vas vprašal za koga je boljše življenje v sloveniji.za politike,direktorje in tajkune definitivno,pokradli so milijone pa noben ne odgovarja za to,uničili so vse državne firme ki so obstajale 100let preden so se jih oni prilastili,ljudje nižje klase so ostali brez dela ne glede ali si slovenec ali si z juga.koliko smo zadnjih 15 let gledali po dnevniku kako ljudje jokajo ko ostajajo brez služb v tovarnah v katerih so delali 20 ali 30 let in ne vejo kako naprej,tega v jugoslaviji ni bilo.plače niso bile visoke si pa imel vsaj redno službo,pa firme so dale mladim družinam solidarna stanovanja,pa na dopust si šel preko firme,če je finančno zaškripalo si dvignil kredit,ker se nisi bal ali boš jutri imel službo.takrat so v tovarnah mlade mamice z majhnimi otroci imele privilegij,da so delale samo dopoldan,če niso imele varstva.danes te to noben ne vpraša,koliko primerov poznam,ko so ženske ostale noseče pa so jih vrgli iz službe zaradi tega,ker niso bile zaposlene za nedoločen čas potem pa se sprašujemo zakaj se danes rojeva tako malo otrok.službo če nimaš kakšnih vez lahko dobiš samo preko agencij,kjer ti podaljšujejo vsak mesec pogodbo,da te firma izkoristi dokler te rabi potem te pa zavrže brez vsega ven.to je mala švica katero so obljubljali politiki po razpadu jugoslavije,zato pa je po statistiki največ samoumorov v evropski uniji v sloveniji pa se vi ki tako branite slovenijo in življenje v njej vprašajte zakaj.
Default avatar

afk

V Jugoslaviji je bilo vse tako zelo lepo, da je razpadla z enim velikim skupinskim objemom in smo vsak šli po svoje na miroljuben način. Vsi smo imeli službe, samo dela ni bilo. Vse je bilo lepo če si se obrnil stran in izklopil možgane.

Leta 1991 (oz. ko je umrl Tito) je bil izstavljen račun za "lepote" Jugoslavije.

Nostalgija za Jugoslavijo je kot poveličevanje avtov iz tistih časov. Kako nikoli ni nič ckrnilo, ne pa tota sodobna elektronika. Seveda pa noben več ne bi vozil tistih avtov tudi če bi imel izbiro. Realnost pa je bila, da si ali vzel avto ki so ga imeli niti barve si nisi izbral ali pa si čakal še par tednov. Zgodbice o napol izdelkih pa kar mrgolijo. Najhujša ko je nekdo z novim jugecom stopil na bremzo močneje in je s sedežem vred letel v armaturko, ups nekdo je pozabil priviti sedež.

Res se mi zdi, da večina se bolj spominja mladosti. Jugoslavija gor ali dol, nekaj pa bi želel da se naučimo, mentaliteta naroda je izjemnega pomena in vse ima svojo ceno.
Default avatar

afk

Ljudje težko priznajo, da so živeli v zmoti in da niso zares vedeli kakšno je stanje.
Default avatar

SV. Frančišek

"Ljudje težko priznajo, da so živeli v zmoti in da niso zares vedeli kakšno je stanje."
A ti to govoriš za danes in katastrofalno SDS stanje in bedo!
V Jugoslaviji je bilo potrebno obnoviti močno porušeno državo in to se je tudi naredilo!
Tajkuni z Janšo na čelu so 1991 leta dobili državo v solidnem stanju in iz nje napravili bedo. Danes so cerkve pod hipoteko in v tuji lasti, gozdovi so v lasti bogatega Vatikana, dobre tovarne so v lasti tujcev in vse po vrsti propadajo!!!! Naj bo dovolj!
Default avatar

afk

SV. Frančišek je napisal/a:
"Ljudje težko priznajo, da so živeli v zmoti in da niso zares vedeli kakšno je stanje."
A ti to govoriš za danes in katastrofalno SDS stanje in bedo!
V Jugoslaviji je bilo potrebno obnoviti močno porušeno državo in to se je tudi naredilo!
Tajkuni z Janšo na čelu so 1991 leta dobili državo v solidnem stanju in iz nje napravili bedo. Danes so cerkve pod hipoteko in v tuji lasti, gozdovi so v lasti bogatega Vatikana, dobre tovarne so v lasti tujcev in vse po vrsti propadajo!!!! Naj bo dovolj!
Danes pač to vse veš. V Jugoslaviji pa nisi nič vedel. Samo to je razlika.

Googlaj Jugoslavija v številkah in si dokaži, da je res bila blaginja v Jugoslaviji. Živeli smo v iluziji, težko pogoltnemo to dejstvo...

Glede Slovenije se pa načeloma strinjam, še marsikaj se moramo naučiti. Ampak saj ne da smo nekaj posebnega, imamo iste težave kot vsi ostali. Eni so boljši, eni slabši. Slovenija je nekje v sredini. Upam si trditi, da smo prešli iz najboljših med najslabšimi v najslabše med najboljšimi. Če pa misliš, da se kje cedita med in mleko pa spet živiš v iluziji. Še marsikaj se govori o Islandiji pa tudi tisto ni popolnoma res, ampak ljudje nočejo resnice, iluzija je lepša, ti da upanje. Slovenija je točno takšna kot so Slovenci! Poglej v parlament in videl boš Slovenski narod. Takšni kot politiki, takšen narod oz. bolje rečeno, takšen kot je narod, takšni so politiki. Pa tudi to je resnica, ki jo nočemo pogoltniti.
Default avatar

Tara3

ljčkl je napisal/a:
Vi, ki ste starejši in ste na lastne oči doživeli Jugoslavijo, ali je bilo v Jugoslaviji res tako super, kot eni govorijo?
Marsikaj je bilo mnogo boljše. Predvsem se je živelo, ne životarilo, družilo in pomagalo, ljudje niso bili tako sebični, danes vsak gleda samo na svojo rit, bratstvo in enotnost sta bila nekaj posebnega... Nismo imeli veliko, a smo bili srečni. V tistih časih sem bila še otrok, ob osamosvojitvi, ko so nam obljubljali med in mleko, pa sem bila stara okrog 20 let. Je bilo pa marsikaj tudi fajn narobe, o čemer takrat nisem vedela nič. Kakor koli že, moji spomini na obdobje Jugoslavije so zelo lepi in se jih rada spominjam.
Default avatar

SDS TROBILO

""Googlaj Jugoslavija v številkah in si dokaži, da je res bila blaginja v Jugoslaviji. Živeli smo v iluziji, težko pogoltnemo to dejstvo... "

Ko berem tvoje pisarije sem imel občutek, kot da je spoved in poteka verski obred velikih razsežnosti!
Nesporno pa je, da ti živiš v veliki zmoti danes! Oglej si kakšne film o našem gospodarstvu in takratnih dogodkih, napr. o Tomosu pa boš hitro ugotovil, da so takrat hodili številni gospodarstveniki iz zahodnih držav, od Nemčije, Italije, Nizozemske... ! Je pares, da je bilo vs to pred nastopom službe komandirja pešadije za Jajce! Z njegovim prihodom je šlo vse navzdol, enako je danes! Malo se potrudi in ugotovi kdo je to bil pa ti bo vse jasno!

Default avatar

ciciban18

zdravo
vidim dosti komentarjev pro/contra in podobno privržencev ene in druge strani. Nekatere daje nostalgija, vseeno pa je morda primerno objektivno oceniti oba sistema.

Dobrine: ex-yu je bila odrezana od zunanjega trga razen za redke artikle in za priviligirance. Na tehnične izdelke se je čakalo leta, carine so bile x00% ipd. danes tega ni, dobiš kar potrebuješ in to tako po relativno konkurenčnih cenah glede na takratni čas. Posledica je, da so takrat ljudje bili skromni, ker "ničesar ni bilo, ali pa je bilo predrago"

FInanciranje: znani so primeri kako na veliko se je tito kreditiral pri usa in rusih, situacija me na grobo pominja na trenutno zadolževanje pri EU. V prvem primeru so stvari šle za "pretežni del populacije" v drugem delu pa bolj za javni sektor (dosti je starejše generacije penzičev) in priviligirance povsem zgoraj. Mislim da sta obe politiki konkretno zgrešeni.

Nepremičnine: V ex Yu si je vsak delavec zgradil hišo za 3 generacije, ki jo je odplačal z devalviranim kreditom, danes ta genracija (rojena 1955 +/- 10 let) sedi na nepremičniah in jim drži cene kot del ustavne pravice in jih vidi kot pošteno zaslužene, čeprav bistvene zmote glede devalvacije ne vidijo. Na tako lahek način mi ni poznano da bi kjerkoli v EU prišli do nepremičnin - in seveda to ni bilo finančno vzdržno zato je bil do del razloga sesutja yu. Nato je prišel še jazbinškov zakon in je ta generacija spet pokupila napol zastonj stanovanja, ki jih danes vidi kot garaško pridobitev. Ne sprašujejo pa se kako naj danes izjemno izobražen in sposoben človek (npr raziskovalec na IJS spoštovan tudi s strani tujine glede dosežkov) s plačo 1500€ kupi kaj več kot enosobno socialistično stanovanje v LJ... pod črto vidim exyu kot ogromno anomalijo v sistemu ki jo redkokdo vidi

Delo: v Yu so vsi imeli delo, a artiklov na policah ni bilo. Dosti bolj se je častilo da je nekdo imel šiht kot pa da je nekdo delal. Teta, ki ima 90 let mi je o tem opisovala. Znani so primeri alkoholiziranosti na delu in ob petkih po 12... danes se dela dosti bolj efektivno, čeprav še vedno obstajajo črne lise. Če je delavec preveč ali nesposoben se ga odpusti. Kar v prvem primeru ni nujno socialno najprimerneje. V yu je dosti gastarbajterjev šlo v nemčijo in druge dežele s trebuhom za kruhom (ker je bilo v yu tako super) in se jih dosti ni nikoli vrnilo. Podobno se po 2008 dogaja v slo, čeprav po mojem mnenju v manjši meri. Je pa razlika tudi v izobraženosti, da so bili gastarbajterji pretežno delavska sila, danes pa so predvsem izobraženi in sposobni ki grejo ven. kaj je bolje precenite sami, osebno vidim oboje slabo

Šolstvo: v yu so nas pumpali s propagando in šolstvo kot tako je bilo bolj povprečno na EU nivoju. Danes smo morda bolj na visokem nivoju znanja, a obstaja grenak priokus vseh pravnih vidikov šolstva, obnašanja in vzgoje otrok, ter ničvrednosti visokega šolstva netehnične narave - vsi hodijo študirat in dosti jih ima ničvredne diplome. Včasih je bil človek z diplomo kaj vreden, predvsem pa je znal več kot drugi.

Splošna revščina: Danes ima 1.9M slovencev mobilni telefon na njem lahko brezplačno kliče tujino preko skype, bere enciklopedije brezplačno. Ko gre k zdravniku ga lahko bistveno bolje diagnosticirajo kot pred 20, 40 leti (MRT, ...), letimo za 19€ v london. All inclusive v turčiji 299€, banane vse leto po 99centov v lidlu, argentinski steak po 4,99 v hoferju. Še najosnovnejši rabljen avto za 3000€ ima 2 aibaga, klimo, električne šipe, abs itd...
zdej če je bilo to v yugi boljše osebno močno dvomim.

gospodarstvo: v exyu in danes se pozna da stvari vodijo napačni ljudje. ki se ne spoznajo na gospodarstvo, tehnologijo. Takrat zaradi diktatorskega sistema večina ni tako očitno kradla kot se do počne od 2000ih dalje. Sta pa bili obe obdobji gospodarsko klavrni. Sej imamo akrapoviče, takrat pa tomose, ampak slovenija oz. ozemlje slovenije kot tako od prve svetovne vojne dalje relativno nazaduje glede na ostale države današnje EU. Po razpadu Avstroogrske se je začel relativni zaton razvitosti primerjalno na ostalih recimo 30 držav. Absolutno nam gre seveda vedno bolje, a mala švica malo morgen :)
Default avatar

BTDT

Cicban18,
Tvoje primerjave so napačne iz enega samega razloga - ne moreš primerjati kako je bilo pred 50 in več leti, ker se je svet medtem zelo spremenil.
Primerjati bi moral takratne podatke o izobraženosti, BDP, kupni moči, razvitosti industrije, ampak ne podatke, ki so jih izdajale takratne Yugo institucije...
Če primerjaš to, je jasno, da je bila Yuga en kup nesreče in revščine. Zakaj? Zaradi popolnoma zgrešenega koncepta, na katerem si vsakič znova nacije polomijo zobe. Primeri zoboloma: Kostarika, Venezuela, Severna Koreja, Kuba in nenazadnje tudi vse bivše komunistične države z Rusijo na čelu. Slednje so doživele ponovni razcvet, ko so odpravili socialistično ureditev.
BDP v Yugi, tak kot je bil, je bil močno prirejen tudi zato, da so lahko najemali vedno nove kredite za financiranje osnovnih funkcij države.
Default avatar

ciciban18

BTDT je napisal/a:
Cicban18,
Tvoje primerjave so napačne iz enega samega razloga - ne moreš primerjati kako je bilo pred 50 in več leti, ker se je svet medtem zelo spremenil.
Primerjati bi moral takratne podatke o izobraženosti, BDP, kupni moči, razvitosti industrije, ampak ne podatke, ki so jih izdajale takratne Yugo institucije...
Če primerjaš to, je jasno, da je bila Yuga en kup nesreče in revščine. Zakaj? Zaradi popolnoma zgrešenega koncepta, na katerem si vsakič znova nacije polomijo zobe. Primeri zoboloma: Kostarika, Venezuela, Severna Koreja, Kuba in nenazadnje tudi vse bivše komunistične države z Rusijo na čelu. Slednje so doživele ponovni razcvet, ko so odpravili socialistično ureditev.
BDP v Yugi, tak kot je bil, je bil močno prirejen tudi zato, da so lahko najemali vedno nove kredite za financiranje osnovnih funkcij države.
Zakaj so primerjave napačne? Vprašanje na forumu je: ali je bilo v exyu toliko bolje. in sam trdim, da je življenjski standard in tehnološki napredek danes bistveno boljši in da živimo kot kralji. s tem pa ne trdim da je to posledica kakšne super politike slovenije temveč zgolj dejstva da jahamo na valu kapitalizma ki ga vodijo drugi - in nam na srečo gre dobro.
vprašanje ni bilo katera država je bila bolje vodena - osebno menim da sta obe zgrešeni in za to sem navedel nekaj primerov :) zato se mi zdi zgornji odgovor na mestu.
Zato se mi zdi nesmiselno in zelo kratkovidno komentiranje v stilu takrat je bilo boljše ali pa danes je iz enega razloga xy. Morda smiselno branje: https://lareviewofbooks.org/article/pos ... -economics
Default avatar

Resssnica

kreci je napisal/a:
Res takrat ni bilo vse v redu, a zdaj pa je ali kaj? 500 000 ljudi v Sloveniji živi pod pragom revščine. Mnogi sploh nimajo kaj jesti. V Jugoslaviji ni nihče umiral od lakote. Vsi so imeli službo. Res plače niso bile velike, ase je dalo prebiti skozi mesec. Tudi na morje je lahko šel vsak. Sindikalni domovi so bili poceni. Jaz sem bil prvič na morju s starši pri 3. letih, od takrat smo hodili vsako leto, do leta 91. Zdaj verjetno ne bi šel več.
Tudi šolstvo je bilo boljše kot danes. Predvsem ni bilo takega grebatorstva med sošolci kot je danes ampak je bilo tovarištvo. Če si izostal od pouka zaradi bolezni, si si lahko sposodil od sošolcev zvezke, da si si prepisal snov, danes pa...Tudi učenci niso grozili učiteljem, kot danes, ampak so jih spoštovali, pa učitelji večinoma sploh niso bili zelo strogi ampak je vladala avtoriteta. Pa tudi starši niso hodili v šolo z odvetniki...
Kar se svobode govora tiče, res je ni bilo veliko. Ampak če si politiko pustil na miru, si lahko živel brezskrbno, le politike nisi smel kritizirati. Danes velja neka svoboda govora, a te lahko vsak toži že za eno besedo in lahko zahteva milijonsko odškodnino. Zaplenijo ti lahko vse premoženje, za malenkost.
Predvsem pa v Jugoslaviji niso deložirali ljudi iz hiš, kot to počnejo v lepi naši demokratični Sloveniji.
Res je bilo lepše v Jugoslaviji.
Kdo je pa pri nas od leta 1991 umrl od lakote? Še nihče. Služb v Jugoslaviji še zdaleč niso imeli vsi...slovenija je imela ene 5% brezposlenost, reševalo jo je 100 000 !!!! zdomcev v Nemčiji, Avstriji, Švici...na Kosovem je bila brezposelnost 50%!

Na morje v socialističnem stilu greš lahko tudi danes, če starši hodijo v šolo z odvetniki, pa ni krivda v sistemu. Je pa tako, da danes pedofil učitelja zlahka odstranijo in zaprejo v zapor, če je bil nekoč kak član partije (med učitelji jih je bilo ogromno), se otrok ni tako zlahka zaščitilo.

Kdo pa je že zaradi razžalitve plačal milijonsko odškodnino???? Ravno toliko jo je, kot je umrlo ljudi od lakote, kenede...torej: nihče!!! Če že kdo iztoži nekaj tisočakov, je to v sodni praksi zelo velik denar. Še tisti, ki so mu otroke primerjali z nacistično družino, je iztožil nekaj jurjev, torej sramotno malo.

In komu so za malenkost zaplenili vse premoženje? A mogoče kakšni barabi, ki je pokradla na milijone? Jok, tudi njim ne,...so vsi prej vpisali 'zemljiški dolg'
Default avatar

Resssnica

VETERAN je napisal/a:
Zadnjima dvema piscema svetujem, da najprej začnejo uporabljati svojo glavo in možgane. če jih sploh še kaj imajo!!!
Ko nek mlečnozobec pravi, da je bilo vse zastonj s tem JASNO pokaže, da NIMA POJMA KAJ govori! Prav nič ni bilo zastonj, tega je danes neprimerno več!
Takrat ni bilo financiranja EU z deležem 80% kot je danes! Takrat je bilo VSE PLAČANO brez nekih tujih vmešavanj! In seadj dobro razmislite, ali nas imajo res tako radi, da to skoraj v celoti plačujejo ali je zadaj kaj drugega???! Bo šlo????
Za vsako ceno hočete, da vaša trditev velja za edino pravilno in resnično, kar pa niti slučajno ni res, še manj dobro za takšne, ki o stvareh nimate pojma. Da ne spet govorim, da stvari ne poznate in je skrajno neolikano, da mlečnozobci vsiljujete vaše trditve, ki ste jih slišali tam, kjer jih ne bi smeli ostalim, ki so vse to preživeli in to poznajo neprimerno bolje od vas! To ne zanikanje vaše pravice do lastnega mišljenja ampak je RESNICA, in z njo se mora vsak pošten človek sprijazniti!
Kako zelo dobro je danes, kar so vam vaši pastirji zabili v betice pa lahko vidite vsak dan na vsakem koraku! Ob razmišljanju o EU sofinanciranju pa še to:Pa dobro uporabljajte vaše možgane, če jih je še kaj ostalo!
V času Juge je zahod, predvsem amerika, na veliko financirala jugoslavijo. Seveda komunistična propaganda tega ni objavljala.
Default avatar

Đuveć

Od jugoslavije so mi najbolj v spominu ostale redukcije elektrike (le zakaj če smo pa tako zelo bili uspešni) in hiperinflacija

Jugoslavija je 3x bankrotirala, torej povprečno 1xna 15 let kljub denarju iz tujine. Sloveniji v 25 letih še ni uspelo bankrotirat.

V jugoslaviji je bilo čisto nesproščeno vzdušje, stalna napetost, moral si paziti, kaj govoriš, v vsakem lokalu je bil vsaj en špicelj udbe, nisem hodil v te socialistične bifeje, raje ne.

Pravljice o zaposlenosti, gradnji tovarn in podobno, ne držijo, 90% fabrik je bilo pred 2 svetovno pa so jih potem partijci pokradli.

Stalno smo mladostniki poslušali o junaških kurirčkih, danes so levičarji o tem raje tiho, ker je šlo v resnici za hudo zlorabo otrok. Pionirčki so bili pa isto kot v nacizmu hitlerjugend.

Sicer pa o primerjavi komunizem / 'demokracija' (ne maram demokracije toliko ker v njej večina vsiljuje svoje manjšini)

pove primerjava Zahodne pa Vzhodne Nemčije

pa Severne pa Južne Koreje.case closed
Default avatar

Kr en

Za vse jugofile, ki malo ali nič ne poznajo pretekle politike in naravnanosti bivše yuge. Največji BDP izmed vseh državic yuge je imela ravno Slovenija. Druge, predvsem pa Beograd je to s pridom izkoriščal, kar Slovencem ni bilo po godu.
Vsi so imeli službe... Po večini bo kar držalo. Zdaj pa kruta resnica, ki je peljala po spirali navzdol. Če pogledamo tovarno, fabriko, proizvodnjo danes in nekoč... Danes lahko en človek dela na treh strojih, pa stroji delajo bistveno hitreje, kot so nekoč, tako da mu ostane manj "prostega" časa med delovnim procesom, ker more skakati od enega do drugega. Plačan za to je recimo enako, kot nekoč, ko je imel v "posesti" samo en stroj. Kar pomeni, da je produktivnost danes večja, kot včasih. Torej je bilo treba včasih za manj opravljenega dela plačati več delavcev. To pomeni, da je podjetje včasih to več stalo, kakor danes.
Navidezno je bilo vse tako, kot treba. Vsi so bili zadovoljni in "mir" je bil v državi (sploh če še nisi bil nasprotnik režima). Pa vendar se je prej kot slej moralo nekje ta "laganost" pokazati kot problem. Država si je izposojala denar, se zadolzevala, dokler se ni zgodilo, da ni morala odplačevati niti obresti glavnice. Takrat pa so se začele spremembe, tako v ljudskih glavah, kot političnem razmišljanju.
In bistvo vsega? Vse lagodje, ki smo ga imeli, je treba enkrat poplačati.
To je tako, kot družina in njen proračun. Če želi družina uživati in se imeti fino, mora ali dobro znati ustvariti kapital ali pa si izposoditi denar. Vendar če je slednje, je potrebno potem to tudi enkrat povrniti. Takrat pa ni več sredstev za dobro in lagodno življenje in je treba stiskati. Potem pa otroci, ki so navajeni na lepo življenje, jambrajo, kako je bilo včasih lepo in so se imeli fino. Vedno je vzrok in posledica.
Če pa se zdaj nekateri pritožujete, kako je danes vsega, včasih pa smo hodili po nakupih v Avstrijo, Italijo..., se vprašajte, koliko je stala tista čokolada, če računate še gorivo, amortizacijo vozila... Skratka yugofili in nostalgiki, naročite si čistega vina. Ni bil vsem tako lepo, kot opisujete. Da o sistrmu ne govorim, ki je vzelo tistim, ki so se trudili in delali.
Default avatar

Šiptarija

Ali je bilo nekoč boljše? Bilo je drugače! Primerjati tehniko danes in pred 50 in več leti je skrajno neprimerno in nepošteno.
Največ spornih ocen podajajo tisti, ki imajo dve levi roki v povsem negativnem pomenu. Vsak dan nas obkrožajo s trditvami, kako se ni nič naredili, vsi so dobili plačo a nihče ni nič dela! Danes pa vsi delajo kot sužnji a le redki dobijo plačo, v glavnem kriminalci in tajkuni.
Kaj naj rečem ostarelemu možakarju pri 35 letih ki to trdi, njemu pa v desetih in več letih ni uspelo, da bi enkrat pometel pred svojimi brati v št. zgradbi. Da ne govorimo, da stanuje v stavbi konje stara več kot 35 let. Povedal sem mu, naj se izseli, naj ne hodijo cesti ki je bila narejena pred desetletji, naj se odpove vsem ugodnostim, ki jih je dobil takrat, a to nikakor ne sliši!
No za razmislek še to. Jugoslavija, še manj Slovenija ni bila do leta 1991 nikdar kaznovana pred katerokoli mednarodno organizacijo, niti pred mednarodnim sodiščem. Začelo pa se je 1991 leta in od takrat so sodbe, ki so bile za Slovenijo v veliki večini porazne vse skupaj začelo !!!
Torej......!
Default avatar

Cihan

Ja, bilo je lepo samo tistim z rdeco knjizco. Mi mali ljudje smo pa garbal za njih.