Style.Over.Net

Poroka in poročno potovanje

Odgovarjajo: Mirela Zulič Hočevar

Poročno slavje, poroka v tujini, obleke, gostilne, glasba, izkušnje ... Pripravite vse tako, da bo nepozabno!

Mirela Zulič Hočevar

Mirela_Zulic_Hocevar

Cerkvena poroka, če ima le eden zakramente?

Default avatar

Katja_N

Pozdravljeni!

Zanima me, če ima kdo kakšne izkušnje s tem, ali pa o tem kaj ve? Midva si oba želiva tudi cerkveno poroko (malo tudi, da ustreževa babicam), vendar jaz nimam vseh zakramentov. Slišala sem že nekaj o tem, da se lahko vseeno tako poročiva - le da jaz v cerkvi ničesar ne podpišem - tako nekako.
Kdo ve kaj več o tem?
Ali pa mogoče o tem, če lahko vse potrebne zakramente naredim še kako drugače kot pred polno cerkvijo? :)

Hvala za vse odgovore in lep pozdrav!
Default avatar

yess

pozdravljena,

jaz se bom z mojim dragim poročila tako, da se bo poročil cerkveno samo on, jaz pa ne, ker nimam nič, tud krščena nisem. Bolj natančno kako bo to zgledalo ti lahko povem čez 14 dni, ko bo to že za mano. Mislim pa, da ne pustijo vsi župniki tega, vsaj take informacije sem jaz dobila, tako da se moraš malo pozanimati kateri je v vašem kraju dovolj fleksibilen da bo za to.
Default avatar

Katja_N

Aha, no na tak način bi se poročila tudi midva, jaz ravno tako nimam nobenih zakramentov.
No, upam da si res uzameš čas po poroki in malo opišeš kako je bilo... drugače pa obilo sreče in lepo poroko! :)

Pozdravčke
Default avatar

Fashionista.si

Na vprašanja glede cerkvene poroke se najbolje spozna Darko Ž., mislim, da je sam duhovnik. Preglej tale njegov odgovor glede cerkvene poroke:Samo izsek iz njegove razlage:

"Če kdo od zaročencev ni kristjan - se pravi, da ni krščen v katoliški Cerkvi, potrebuje spregled zadržka različne vere, da se lahko veljavno cerkveno poročita. Tak zakon - med kristjanom in zaročencem, ki ni krščen - NI ZAKRAMENT NE ZA ENEGA NE ZA DRUGEGA, ker je krščanski zakon zakrament vedno in samo med dvema, ki sta krščena. CERKVENO STA PA POROČENA OBA IN NIKOLI NEKDO NAPOL! To si zapomnimo. "

Dobro uredita in lepo poroko vama želim!

lp,
Lenka
**********************************************************
http://www.Fashionista.si
Kaj naj oblečem?
Default avatar

sparks

kolega sta se pred leti tudi želela cerkveno poročiti pa nevesta tudi ni imela nobenega zakramenta. edini način (takrat) je bil da se pred poroko krsti ter naredi vse zakramente in postane kristjanka, ker jih v nasprotnem primeru nihče ni hotel cerkveno poročiti. tako vem da je bilo že nekaj let nazaj, se pa tudi od duhovnika do duhovnika razlikuje.
Default avatar

Katja_N

Torej za pravo cerkveno proko seveda rabim krst... Ali kdo ve, če je krst možno praviti še kako drugače, kot pred polno cerkvijo neznancev? Ne vem, da je poleg duhovnika in mene tam le še moj zaročenec in boter?

Hvala za vse odgovore in želje! :)
Default avatar

sparks

Katja_N je napisal/a:
Torej za pravo cerkveno proko seveda rabim krst... Ali kdo ve, če je krst možno praviti še kako drugače, kot pred polno cerkvijo neznancev? Ne vem, da je poleg duhovnika in mene tam le še moj zaročenec in boter?

Hvala za vse odgovore in želje! :)
seveda se lahko krstiš le z duhovnikom, botrom, duhovnikom,...tudi ta ki se je takrat krstila se je na tak način, 3 dni pred poroko, sej v bistvu itak drugega ne potrebuješ kot le te 3 osebke :))
Default avatar

Darko Ž.

Bog živi dopisovalce!

Nekdo me je že citiral od Vas, pa vseeno napišem še za našo dopisovalko, ki sprašuje. Oba bosta poročena cerkveno, ker poroka je vedno med dvema ali pa je ni.Oglasita se pri domačem župniku, lahko njegovem, lahko pri Vašem, če ga še ne poznate, ni to nič hudega, vprašamo pa lahko, ali pa se naročimo za prvi pogovor, pa lahko že naredita zapisnik.

1) Zapisnik pred cerkveno poroko naredite skupaj, tudi če bo poroka šele čez več mesecev. Fant, ki je kristjan, predloži svoj krstni list (obenem samski, zdaj že označi v opombi, ali je še samski, ker je vsaka poroka prav tako vpisana v krstno knjigo). Če je krščen v isti župniji, kar prepiše iz krstne knjige.
2) Za Vas, ki niste krščeni oz. niste prejeli zakramentov, pa boste skupaj naredili zapisnik za dokaz svobodnega stanu - da ste samski, za kar bosta povabila 2 priči (lahko sorodnika, prijatelja, kdorkoli, samo da sta v redu človeka in polnoletna, lahko sta poročni priči), vsekakor dva, ki Vas ali Vaju res dobro poznata.
3) Fant, ki je kristjan, podpiše izjavo o krstu in krščanski vzgoji otrok.
4) Župnik napiše vlogo za spregled zadržka različne vere, da se Vidva lahko veljavno cerkveno poročita - to je, če je eden kristjan, drugi pa ni krščen. (Če bi bil krščen v pravoslavni ali evangeličanski cerkvi, jima krst priznamo, je samo prošnja za dovoljenje.) Škof ordinarij ali njegov namestnik potem izda odločbo o spregledu zadržka in Vidva se lahko veljavno in dopustno cerkveno poročita.
5) Pri taki cerkveni poroki je obred deloma prilagojen . Če je poroka s sv. mašo, prejme krščanski poročenec obhajilo, njegov sozakonec, ki še ni krščen in ne more k obhajilu, pa duhovnikov blagoslov (duhovnik, ki prisostvuje poroki, naredi znamenje križa in on se pokriža ali odgovori Amen ali se mu zahvali).
6) Če se Vi kdaj kasneje odločite tudi sami - čisto svobodno, da se pripravite na prejem zakramentov (greste na katehumenat - tečaj uvajanja v krščanstvo - posebna srečanja) in potem prejmete sv. krst in druge zakramente, ni poroke treba nič posebej ponavljati, ker sta Vidva že veljavno cerkveno poročena.

Cerkveni zakon je krščanski zakrament med dvema kristjanoma - med dvema, ki sta krščena. Cerkveni zakon med kristjanom in nekrščenim, ki je sklenjen s spregledom omenjenega zadržka, je prav tako cerkveni zakon, ni pa zakrament ne za enega ne za drugega. Marsikdo si to težko predstavlja, razumljivo, vendar je dana taka posebna možnost, da se poročita kristjan in nekdo, ki ni krščen CERKVENO in si to lahko povemo drug drugemu. Morda ima prijatelj, prijateljica, sošolec, sošolka, kolega ali kolegica v službi tak primer ali ve za situacijo in se boji vprašati - kako dobro dene, če zve iz prve roke in tisto v redu, da ni nekaj napol - če pa ni jasno, pa seveda vprašamo.

Tako. Upam in želim, da Vama bo lažje zdaj naprej.

Darko Ž., duhovnik, 43 let
Default avatar

Katja_N

Gospod Darko, iskrena hvala Vam za to izčrpno pojasnilo. Zaenkrat bom opravila krst, kasneje, ko bo več časa pa se morda res odločim tudi za katehumenat.
Za vojo babic sva se odločila, da opraviva cerkveno poroko, tako kot se zagre...vsaj nekaj malega pa lahko vrneva za vsa ta leta razvajanja in podpore :)

Še enkrat hvala vsem, bili ste mi v veliko pomoč!
Default avatar

Merlotina

Jaz pa mislim, da bi Jezus poročil take pare brez problema- kajti pomembna je Ljubezen v srcu in da se jo živi. In tako bi moralo biti. Vse ostalo je kategoriziranje in odtujevanje (jaz sem to, ti si pa tisto). Škoda. ... Mislim, da se pri Ljubezni ne bi sploh smelo komplicirati in bi se morale celo vzpodbujati poroke različnih izpovedi ali pa ne-izpovedi. Tu je Ljubezen.
Default avatar

Midva

Spoštovani gospod Darko.

Zasledila sem, da se lahko cerkveno poročiš, če nimaš vseh zakramentov. Jaz sem samo krščena, nimam pa obhajila in birme. Partner ima vse potrebne zakramente Ali je to zadržek, da se ''ne morem'' normalno cerkveno poročiti oziroma, da moram obhajilo in birmo opraviti pred poroko, ali je dovolj da sem samo krščena?

Ali bi lahko pojasnili postopek obhajila in birme, če bi seveda to morala storiti?

Zahvaljujem se Vam za odgovor in prijazen pozdrav.
Default avatar

*astraia*

Pozdravljeni g. Darko,
mene pa zanima, če je mogoče, da odrasla oseba prejme samo zakrament sv. krsta (brez katehumenata)?

Za Vaš odgovor se Vam že v naprej zahvaljujem!
Default avatar

Lucii

Pozdrav.
Jaz zadnih par dni razmišljam isto ampak meni so rekli, da se lahko poročim cerkveno samo ce naredim vse zakramente pred poroko. Krščena sicer sem ampak nimam nič drugega narejeno in sm to mislila narest naslednji mesec, čeprav se še ne bom poročila ampak vseeno pa potem ne bo treba. Malo sem brala odgovore pa mi ni čisto jasno ce se jaz lahko poročim cerkveno in da je veljavno brez drugih zakramentov samo krščena.
Hvala in lep pozdrav
Default avatar

Kaaaa

Ali se lahko v cerkvi poročiš samo s pričami?