Forum: Poroka in poročno potovanje

Poročno slavje, poroka v tujini, obleke, gostilne, glasba, izkušnje ... Pripravite vse tako, da bo nepozabno!

cerkveni obred

Odgovori Nova tema
Default avatar lotty4 24 Avg 2007 22:15

Pozdravljeni

Lepo vas prosim vse tite pare, ki ste imeli cerkveni obred, ali tisti ki veste vsaj nekaj o njem mi prosim opišite kako poteka, full sem zaskrbljena da ne vem vsega, prosim!
Hvala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Darko Ž. 26 Avg 2007 23:03

Spoštovani!

Nisem ravno poročen, sem duhovnik in sem prisostvoval večim porokam. Najlažje bo, če ste se že udeležili kakšne poroke sorodnikov ali prijateljev in je informacija iz prve roke.

Zaročenca se pred poroko obvezno udeležita tečaja priprave na zakon in tam boste tudi dobili marsikatera pojasnila. Lahko se ga udeležita s fantom že sedaj, saj se bosta lahko pogovorila o marsikaterih življenjskih vprašanjih zraven.
Potem se vsaj mesec dni (lahko več) pred poroko oglasita pri domačem župniku, kjer stanujete Vi ali zaročenec. Če še ne veste kaj dosti, si ne belite glave. Svetujem Vam, da se naročita za pogovor in se dobite skupaj že sedaj in boste dobili vsa potrebna pojasnila.

Če kdo od Vaju ni kristjan oz. ni krščen v katoliški Cerkvi, je cerkvena poroka tudi možna, seveda s spregledom zadržka različne vere, kar uredita pri župniku ali duhovniku, ki Vaju bo pripravljal in on vloži prošnjo naprej na ordinariat svoje škofije. Ni nobenega problema, samo vprašati moramo in poudariti vedno znova, marsikdo tega ne ve in se boji vprašati. Ne bojmo se biti prvi, ki prebijemo kakšen led.

Darko Ž.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mama Marija 27 Avg 2007 07:59

Spoštovani!
Cerkvena poroka je v prvi vrsti ZAKRAMENT. Glede na zgoraj napisano vidim, da pač ZAKRAMENTANE RAZUMETE in se v cerkveno poroko spuščate zgolj zaradi OBREDJA, ki je zagotovo veličastnejše.
Ste sploh razmislili kaj iamte skupnega vi in vaša verain zakrament svetega zakona. Absurdno se mi zdi, da cerveni dostojanstveniki pristajajao in podarijo zakrament takšnega kova ljudem, kotje zgoraj omenjena gospodična.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lotty4 28 Avg 2007 08:12

Pozdravljeni

Zahvaljujem se gosppodu Darku Ž. za odgovor, vendar sva s partnerjem poročne priprave in pogovor z duhovnikom že dala skozi, čaka naju še spoved pred poproko. Želela sem izvedeti kako poteka cerkveni obred od vstopa v cerkev do podpisa. Kajti bolj, ko se bliža datum poroke bolj me grabi strah, naj povem, da se bova poročila na Brezjah v krogu najbližjih sorodnikov.

Mama Marija na vaše besede pa se ne bom ozirala, ker žal ne razumem zakaj se s partnerjem, ki oba živiva v veri ne bi smela poročiti cerkveno. Cerkveni obred je res da zelo lep ima pa tudi svoj globji pomen, katererga bolj spoštujeva kot Vi mama Marija.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Caca 29 Avg 2007 15:49

lotty4,

predlagam, da gresta k najbližjemu župniku in ga prosita, da vama za kak dan ali dva posodi tisto knjigo (mislim, da se ji reče obrednik oz. nekaj takega). Tam je točno napisano, kako stvari tečejo, v tej knjigi je tudi kar nekaj beril, med katerimi lahko izbirata. Če vama bo posodil, si potem ta potek skopirata, da ne bosta nervozna. Itak pa bi vama "moral" oz. naj bi vama potek slovesnosti razložil duhovnik, ki vaju bo poročil.

Poročna maša sicer ni kaj dosti drugačna od običajne - potek si pogledaš tule: . Dodan je slovesni "vhod" v cerkev, ki ni nič zakompliciranega, berili izbereta vidva ali se posvetujeta z duhovnikom, po pridigi sledi poročni obred, ko si drug drugemu podelita zakrament in si povesta, da se bosta ljubila in spoštovala do konca svojega življenje in izročita prstana. Po Ave Mariji :-) sledijo prošnje, za katere je lepo, da jih preberejo (še lepše, če tudi sestavijo) starši ali priče ali kdo od prijateljev, nekateri v poroko vključijo tudi prižiganje sveče, potem je pa že itak kmalu konec. Na koncu je lepo, če se vsaj na kratko zahvalita tistim, ki so zahvale po vajinem mnenju vredni in povabita ljudi na kozarček pred cerkvijo (če ga boste pripravili).

V kratkem toliko. Nič ni hudega, zato ne bodi nervozna, itak ti duhovnik vse sproti pove... Vse bo šlo tako, kot mora biti. Če pa pride do kakega kiksa, pa še bolj simpatično in naravno izpade. :-)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lotty4 29 Avg 2007 18:23

Živjo

Najlepša hvala, saj sva bila že pri duhovniku, sam mene še vedno tko vse skrbi.
Hvala še enkrat

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Darko Ž. 1 Sep 2007 05:03

Spoštovani!

Nič ne bodite v skrbeh, boste videli. Zato pa so priprave in tudi Vidva se nič ne bojta vprašati, saj ni noben bav-bav.

Vso srečo in naj bo Vajin zakon, družina in dom vedno kraj srečevanja, saj ga bosta ogrevala s svojo ljubeznijo do svojih najdražjih, sosedov in prijateljev.

Darko

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
cron
Na vrh