Med.Over.Net

Optika

Odgovarjajo: Rene Pirc, mojster očesne optike

Oči so ogledalo duše. Vas zanima, kako pravilno izbrati očala? Imate težave z lečami? Kdaj je priporočljivo iti na pregled? Na ta in podobna vprašanja boste dobili odgovore na tem forumu.

Rene Pirc , mojster očesne optike

Rene

Cilinder

Default avatar

beg

Pozdravljeni,

laično vprašanje: iz napotnice za naročilo očal, se da izračunat dioptrijo za leča, ali moraš it na poseben pregled samo za leča. Leča imam, ampak s staro dioptrijo

Lep pozdrav
Default avatar

nimamdenarja

Zanima me ali se da izračunati os če poznamo cilinder in dioptrijo in če da kako ? hvala
Default avatar

Rene

Preračun dioptrije za kontaktne leče je del pregleda za kontaktne leče (fitanje), ki ga je potrebno opraviti. Os se pa ne da preračunat ampak se izmeri in nato korigira spet v prej omenjenem pregledu.

Lp.
Default avatar

ajerdna1986

Pozdravljeni!
Naj vam na kratko opisem situacijo. pred 4meseci smo opazili da 3letnik obcasno z levim ocesom poskili navznoter;predvsem ko fokusira pogled od blizu.opravili prvi pregled ugotovili skiljenje z levim ocesom;sledil pregled za izmeritev dioptrije;ugotovili dioptrijo na obeh ocesih+3(na levem se dodatno +1cilinder).vprasam zakaj takoj ocala po2pregledih brez vaj,pravi dr.da samo zaradi skiljenja dioptrija je pri taki starosti sprejemljiva. Si mislim ok ze ve kaj govori..ceprav mi je bila dioptrija nenormalna ze takoj...vse ok do danes ko greva po ocala pa gospa v optiki cist presenecena ko ji razlozim da nikoli nismo opazili da otrok nebi videl ampak samo skiljenje..odgovori da sodec po izmerjeni dioptriji pri dr.otrok ocitno ne vidi...sedaj sem cisto zmedena in se obracam na vas z vprasanjem ali naj grem se drugam na pregled ali naj nosi 6mesecev ocala in bomo potem videli kako in kaj..nocem panicariti ampak odgivor g.doktorja se mi je zdel resnicno nedolzen...situacija pa izgleda resna.hvala in lp
Default avatar

Rene

To je pa tako, če se optik, ki ni dal skozi študija optometrije (ki ga naredi mojster očesne optike ali optometrist) vtikuje v meritev dioptrije in naredi po nepotrebno paniko in dvom pri starših.

Otrok lahko delno svojo slabovidnost prikrije z akomodacijo, katero (slabovidnost) pa se seveda odkrije z midriatikom pod kapljicami, kjer se akomodacija onemogoči. V vsakem primeru se mora omogočiti dober visus, da se zaobide možnost nastanka ambliopije. Upam, da ni preveč strokovno, vendar se laično težko to obrazloži, ko ste že zašli v to težko temo.

Z meritvami se strinjam (potrdit jih sicer ne morem, brez mojih meritev), če pa ste v dvomih pa lahko vedno naredite še kakšne meritve, da dobite drugo mnenje.

Lp.
Default avatar

NinaNina

Pozdravljeni,
sem se odločila kar tukaj vprašati, ker se mi z novimi očali in dioptrijo vedno pojavijo težave.
Nova dioptrija:
D-5.50 c-0.50 axe15 (-6 +0,59)
L-5.75 c-0.75 axe160 (-6.50 +0.75)
Stara:
D-5.75 c-0.75 axis110
L-5.75 c-0.75 axis70
Nikakor se ne morem navaditi na novo. Ko si nadenem očala čez nekaj časa čutim nekakšen pritisk v očeh kot da bi mi sililo oči da se zaprejo, sicer vidim dobro. Čudno mi je tudi to da imam drugačen cilinder in stopinje. Kaj nebi to moralo biti enako?
Poleg tega kadar pogledam postrani vidim ukrivljene navpične črte, ampak samo v kotu očal. Je to zaradi moje velike dioptrije ali napačnega cilindra? Ker pri prejšnji dioptriji sem tudi to opazila ampak je bilo res minimalno. Vedno ko si nadenem stara očala čutim olajšanje čeprav ne vidim več dobro ampak ni pritiska v očeh. Da ne govorim o merjenju dioptrije. Sem bila že na različnih pregledih in rezultati so bili popolnoma drugačni. Prvič sem dobila tako močno dioptrijo da nisem mogla zdržat niti 10 min z njimi. Potem sem šla še na dva pregleda kjer mi niso najbolj pomagali, na zadnje pa sem nekako našla to ki je napisana zgoraj ampak še vedno nisem zadovoljna. Na pregledu namreč zelo težko povem kaj mi je boljše. Žau velikokrat sploh ne občutim razlike in nekaj moram reči da mi dajo. Mogoče se sliši neumno ampak tako je. Se pa zavedam da tistih 0.25 razlike lahko ogromno vpliva na to kako bodo leče izpadle v očalih. Preveč časa in denarja sem že zapravila za očala...
Če mi lahko kako pomagate hvala
Default avatar

Rene

Imate povsem podobne cilindre in osi (moti vas dvojno označevanje). Uporabite iskalnik, to sem že večkrat razlagal (dvojni zapis).

Res pa je, da imate povečano dioptrijo (dioptrija v oklepaju je primerljiva z vašo staro), vendar težko komentiram brez pregleda, če je to razlog za vaše težave.

Lp.
Default avatar

urosh

Pozdravljeni, pa da še jaz vprašam glede svojega primera.

Pred kratkim sem dobil nova očala.

Prejšnja sem imel cilindre (imel sem jih od leta 2010):
L: -0,5 180°
D: -0,5 180°

Je pa res, da sem jih zadnji 2 leti zelo poredko nosil.

Nova očala pa imam:
L: zgolj navadno steklo
D: -0.75 180°

Nosim jih 4 dni in se nikakor ne morem navaditi. Občutek imam, kot da z njimi celo slabše vidim. Ob večerih pa sem že imel tudi glavobol.

Je možno, da so mi cilindre napačno izmerili? Bi spet obiskal (istega) zdravnika? Kako je z menjavo stekel, če se izkaže, da je prišlo do napake?


Hvala,
lp.
Default avatar

Rene

Največji problem vidim v nenošenju že prejšnjih, starih očal, potm pa pride povečanje in smo tu!

Torej, desna dioptrija me toliko ne moti in preseneča, saj je to normalno povečanje, bolj zanimiva zadeva je pri levem očesu. Najbrž se je zdravnik odločil zaradi prevalence oz. ambliopije enega očesa. Torej nekaj časa še vstrajajte, potem pa pojdite nazaj.....

Lp.
Default avatar

omdr

Zanima me za otroka s težko motnjo v duševnem razvoju ki pri pregledu ne sodeluje do sedaj ni hotela nositi očal ER:-4.75-1.25/15
-3.00-2.00/161

Ali ima smisel vztrajati ,da naj nosi očala,saj me skrbi da jih noče nositi zato,ker mogoče niso pravilno izmerjene vrednosti.
Zanima me tudi ali ni nobene druge metode pregleda oči za otroke z motnjami v duševnem razvoju, kot standardni.
hvala
Default avatar

najki1

Pozdravljeni

Stara sem 28 let in že dlje časa nosim leče za krakovidnost. Pred kratkim sem začela opažati, da stvari vidim megleno. Najprej sem to opazila pri delu z računalnikom, ko napisi niso bili več ostri, kot bi morali biti. Na pregledu so mi prepisali uporabo leč/očal s cilindri, in sicer na desno oko -1.00. Nekje sem prebrala, da praviloma ostane astigmatizem nespremenjen vse življenje, zato me zanima, zakaj takšno poslabšanje? In pa ali je za določitev dioptrije potreben še kakšen poseben test ali se preveri samo dioptrija z menjavanjem stekelc.

Hvala za odgovor.
Default avatar

Rene

Uspešna metoda za tiste otroke, ki ne sodelujejo, je Skiaskopija pod kapljicami!

Lp.
Default avatar

Rene

Astigmatizem se lahko pojavi tudi zaradi drugih dejavnikov (genskih), lahko pa da ste ga imeli v manjši obliki in vam ga niso odkrili ali pa ga samo niso predpisali. Sedaj ko se je pa povečal, pa je postal moteč, če ga nimate.

Izmeri ga tudi računalnik, drugače pa poznamo veliko testov za astigmatizem, ki ga uporabljamo samo najboljši optiki (mojstri očesne optike, optometristi).

Lp.
Default avatar

mateejaa

pozdravljeni pred priblizno štirinajstimi dni sem bila na predgledu v optiki in sem dobila izmerjeno dioptrijo -1 -2cilinder 180 stopinj na obeh okah , očala sem si prvi dan dala za urco gor in potem nazaj dol saj sem imela občutek kot da sem pijana in meter v zraku , naslednji dan sem jih nosila 2 uri in občutek je bil enak tako sem ponavljala celi teden saj so mi svetovali naj oke navajam na novo dioptriji. po tedni sem si nadela svoja stara očala nazaj in imam občutek da so boljse razen dioptrija bi morala bit vecja ne pa tudi cilinder .. ko sem nosila nova očala sem cutila tudi nekaksen pritisk v očesu , tv se je dalo gledaat , prenosnik pa je bil cista druga pesem ker me je zacela se zraven glava bolet ,.. me pa zanima to ce so mi lahko napačno izmerili dioptrijo in kaj naj storim sedaj ?
Default avatar

Rene

Klasičen problem, s katerim se vsi optiki srečujemo iz dneva v dan. Torej, če ste pri dobrem optiku, vam bo znal svetovati in tudi rešiti problem. Smer rešitve pa je težko povedati po internetu, saj imam premalo podatkov, obstaja pa več rešitev.

Lp.
Default avatar

pikapoka.a

Pozdravljeni,

Teden dni nazaj sem bila na pregledu pri okulistu kjer so mi izmerili dioptrijo. In sedaj ko imam očala s to novo dioptrijo, me zelo motijo imam občutek kot da se mi konstantno vrti in pojavlja se mi nekakšna bolečina za desnim očesom. Koliko časa oči povprečno rabijo da se navadijo na novo dioptrijo? Skrbi pa me tudi če je možnost da bi bila dioptrija napačno izmerjena?

Pregled leta 2011:
D: -3.50 C: -1.75, axd: 5
L: -2.50 C. -1.75 axd: 20
keratometrija:
K1d: 8.09 Kax1d: 5 K2d: 7,70 K1s: 7.94 kasx1s: 17 K2s: 7.66 kax2s: 107

pregled letos:
D: -4.00 c: -2,50 axd: 10,
L: -3,5 c: -2,75 axs: 35
keratometrija:
K1d: 41.75 Kax1d: 9 K2d: 44.0 Kax2d: 99 K1s: 42.50 Kax1s: 37 K2s: 44,75 Kax2s: 127

Me mogoče tako zelo moti zaradi velike spremembe cilindra? Ali bi lahko to bila mogoče napaka? Da bi bilo cilindra preveč? Saj ne vem kako naj drugače vprašam.

že v naprej se vam lepo zahvaljujem za odgovor. Lep pozdrav.
Default avatar

Rene

Da, to je najbrž zaradi povečanja cilindrov. Glede na skok, boste potrebovali najmanj en mesec, da se boste navadili. Če ne bo šlo, morate nazaj, saj je možnost tudi napake...

Lp.
Default avatar

Novanaportalu

Mene pa samo zanima ce se da cilindre odpraviti. Imam jih na levem ocesu -50, imam dioptrijo na levem ocesu -2.00 na desnem pa 1.75
Default avatar

Rene

Odpraviti kako, morate biti bolj natančni....

Lp.

Moderatorji

Rene Pirc , mojster očesne optike
Rene