Med.Over.Net

Optika

Odgovarjajo: Rene Pirc, mojster očesne optike

Oči so ogledalo duše. Vas zanima, kako pravilno izbrati očala? Imate težave z lečami? Kdaj je priporočljivo iti na pregled? Na ta in podobna vprašanja boste dobili odgovore na tem forumu.

Rene Pirc , mojster očesne optike

Rene

Razlika v dioptriji očala/leče?

Default avatar

UršaB

prosila bi za mnenje kakšne leče potrebujem...očala imam obe očesi dioptrijo -0,25 cyl:-1,5 . dali so mi leče d: brez dioptrije, cyl: 1,25, l: drez dioptrije, cyl: 1,75 a vidim na daleč ubupno megleno....z očali pa brezhibno...
Default avatar

Rene

Odgovor Deedee: torej niso vse skrivnosti v dioptriji, ampak v ukrivljenosti, v materialih in s tem povezani bazenčki solz, ki se ustvarjajo med lečo in roženico, saj se tam tudi ustvarjajo ali odvzemajo dioptrije. Ne moremo direktno potegniti vzporednico med dioptrijo očal in lečami. Temu postopku se reče fitanje in je kompleksen postopek, ki se dela v optiki pri mojstru očesne optike, optometristu, okulistu.
Default avatar

Rene

Odgovor UršiB in Kaatji: podoben odgovor kot Deedee, ni vse v dioptrijah pri predpisovanju kontaktnih leč in se ne da kar tako napisati dioptrijo na papir; "sedaj bomo pa na podlagi očal določili dioptrijo leč in bodo pa te leče ustrezne", ker se zgodi, da potem pa vseeno leče ne ustrezajo. Ta postopek se imenuje fitanje in se razlikuje od osebe do osebe, saj zajema fizične lastnosti očesa!
Default avatar

nevarnosti

Kakšna je največja nevarnost občasne nošnje leče z napačnim BC?
Default avatar

Rene

Štipe, erozije, edemi....12 vrst je takšnih nezaželenih pojavov!

Lp.
Default avatar

jom

Pozdravljeni,

na očalih imam dioptrijo na levem očesu - 5,75 in cilinder -0,5, na desnem pa -6 cilindr -0,75. Kakšno dioptrijo bi potrebovala na lečah?
Default avatar

Rene

To vam izračuna optik, ko boste pri njemu naročili leče (to ni vaše delo)!

Lp.
Default avatar

Tomo - 41

Pozdravljeni,

sem prvic sel na pregled okolistu za moznost nošnje lec, pa je izmeril deoptrijo za ocala:
L -2,5 ter 0,75 celindra 160° (PD -63)
D -2,5 ter 0,75 celindra 60°

Kot vidite mi (meni) ni cisto jasno, vsi predhodniki so imeli vprasanja koliksno deoptrijo bi potrebovali za lece, ce imajo toliko deoptrije in toliko celindra, nihce ni omeni "izmerjen kot", kaj imam jaz tako cudno izmero, da se lec optik ni imel zame. No v bistvu me tudi zanima, v kolikor mi lahko pojasnete kaj pomeni tudi "pd" oznaka? Za vsa pojsanila hvala, lp Tomo
Default avatar

Rene

Za vašo dioptrijo imamo točne leče, tako da se dobijo, samo morate k optiku, ki ima večjo ponudbo!

PD pa je podatek za izdelavo očal in se ne uporablja pri kontaktnih lečah.

Lp.