Med.Over.Net

Optika

Odgovarjajo: Rene Pirc, mojster očesne optike

Oči so ogledalo duše. Vas zanima, kako pravilno izbrati očala? Imate težave z lečami? Kdaj je priporočljivo iti na pregled? Na ta in podobna vprašanja boste dobili odgovore na tem forumu.

Rene Pirc , mojster očesne optike

Rene

Suho oko

Default avatar

chocolate_40

Pozdravljeni.

Stara sem 25 let in že več kot leto dni imam suhe oči. Neprestano imam v očeh občutek peska, so razdražene in rdeče. Bila sem že dvakrat pri oftalmologinji, prvič mi je naredila mi je Schirmerjev test (obe oči 0mm-se pravi brez solz), mi predpisala umetne solze, ter me naročila na kontrolo čez 2 meseca. V začetku sem uporabljala Artelac Uno, pa mi niso nič kaj pomagale, zato sem v lekarni prosila za druge. Do danes sem preizkusila vse mogoče proizvajalce umetnih solz (Isopto tears, Tears again, Vismed, Hyabak, Tears Naturalle, Optive Fusion...), a nisem našla niti enih, ki bi mi ustrezale. Še najbolj mi ustrezajo takšne, ki so brez konzervansov (npr. Hyabak), a je njihov učinek tako kratkotrajen, da včasih sploh ne vem, da sem si v oko kaj dala. Olajšanje traja 2-3 minute, potem se začne ponovno neznosno draženje očesa. Kot da mi umetne solze v 2 minutah dobesedno izhlapijo iz očesne površine. Poskusila sem tudi z bolj viskoznimi kapljicami (Vismed multi) in geli za oko, pa me po vseh le še bolj draži in imam občutek še večje suhosti.

Po nasvetu oftalmologinje sem šla samoplačniško tudi na vstavitev kolagenskih čepkov-razlike ni bilo prav nobene.

Delam 3-izmensko delo in delo predvsem v nočni izmeni (ko so oči najbolj utrujene) je neznosno, saj zaradi tako suhe površine oči in zaradi neučinkovitosti kapljic (ki jih mimogrede ponoči dajem v oči vsakih 10 minut, sicer bi se mi zaradi draženja verjetno zmešalo) komajda zdržim.

Zanima me, ali poleg umetnih solz obstaja še kaj, kar bi pozdravilo moje oči? Počasi se mi od teh težav že skoraj meša.

Najlepša hvala za kakršen koli nasvet.
Default avatar

Rene

Niste na pravem forumu, to so vprašanja za forum: Oftalmologija!

Lp.

Moderatorji

Rene Pirc , mojster očesne optike
Rene