Med.Over.Net

Optika

Odgovarjajo: Rene Pirc, mojster očesne optike

Oči so ogledalo duše. Vas zanima, kako pravilno izbrati očala? Imate težave z lečami? Kdaj je priporočljivo iti na pregled? Na ta in podobna vprašanja boste dobili odgovore na tem forumu.

Rene Pirc , mojster očesne optike

Rene

Nova očala težave

Default avatar

Viki2

Pozdravljeni,

Na levem očesu imam dioptrijo -3,5, cilinder -4, na desnem pa -1 , cilinder -1. Sončna očala z dioptrijo sem že imela in vem, da je pri teh problem ukrivljenost stekel. Ker se mi je dioptrija(in cilinder) na levem očesu precej povečala, me zanima če je še mogoče izdelati sončna očala pod takimi pogoji in če so kake omejitve glede ukrivljenosti stekel oz. glede okvirja.
Default avatar

Rene

Pri vaših cilindrih (predvsem na levem) je potrebno biti pazljiv in izbrati čim manj zakrivljene. Sicer smo že naredili takšna očala, vendar mora optik narediti preračun dioptrije. Če imate dobrega optika, potem to ne bo problem.

Lp.
Default avatar

ocAla

guju je napisal/a:
Lepo pozdravljeni.

Pred nekaj dnevi sem pri okulistu dobila nova očala, dioptrija (imam tudi nekaj cilindra) pa je ostala nespremenjena. Ko sem si očala nadela - po obliki so precej podobna prejšnjim, le nekoliko večja - sem naletela na nekaj problem(čk)ov. Pri premikanju sem imela zelo "hecen" občutek, kot da ne morem obvladovati vse okolice naenkrat, tla so bila "drugačna" in podobno. To je v glavnem izzvenelo v par dneh, tako da sklepam, da se je oko moralo samo navaditi na nova stekla (prejšnja sem imela več let in sigurno niso bila več tako "ostra" kot so nova). Me pa vseeno še vedno preseneti, ko dam očala dol ali ko jih zamenjam s kontaktnimi lečami, saj je občutek precej drugačen kot je bil s prejšnjimi - ko sem brez, zdaj vidim veliko bolj megleno, kot sem prej, in ko kontaktne leče zamenjam z očali, se mi skoraj malo "zvrti". Kakšnih posebnih slabosti sicer ob menjavi očal nisem imela, čeprav me je prvi večer malo bolela glava, ampak nisem prepričana, če so zato kriva očala.
Zanima me, če je vse to običajno in se mora oko enostavno navadit na nova stekla (čeprav je dioptrija nespremenjena) ali bi morda morala po strokovni nasvet nazaj k okulistu? Naj povem še, da so stekla enkrat tanjšana (dioptrija pa je -2.75 dcyl -1.25 in -3,75 dcyl -1) in samo z osnovnimi filtri.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Zanima me ali ste ta problem rešili in kako saj se sama pravkar spopadam z enakim. Vsakič ko dam nova očala gor ali dol dobim občutek da mi oči kar zaplešejo,zlasti oko s cilindrom saj ga imam samo na enem očesu. dioptrija se ni bistveno spremenila od prejšnjih očal. Samo na desnem očesu se je cilinder povečal iz 050 na 075. Imam tudi občutek napetosti v in okrog oči in ob hitrem obratu glave se mi zdi kakor da bi slika prišla z zamikom za mano. Ko dam očala dol imam tudi občutek kot da skiliM. Hvala za vsakršno pomoč
Default avatar

pikapoka12345

Pozdravljeni, pred kratkim sem si narocila okvir in dala zamenjat soncna stekla in vzela taksna z dioptrijo. DIoptrijo sem vzela isto kot jo imam na korekcijskih.
Ko si dam gor korekcijska ocala mi pomirijo oci. Ko si dam gor soncna ocala se moje oci mantrajo. Izmerili so mi zariscno razdaljo in kako mi ocala lezijo na obrazu vendar ker niso cisto ravna stekla dobivam obcutek razlicne globine kot da mi oko hoce zaskilit in se mantra da bi gledala ravno. Ali so kaj zamuckali na steklih ali je to pri bolj ukrivljenem okvirju normalno? Hvala
Default avatar

Rene

Upam, da je optik narediti preračun dioptrije, saj pri ukrivljenih okvirjih je to ravno znak. Če imate dobrega optika, potem to ne bi smel biti problem, lahko pa da je potrbno okvirček samo malo prilagoditi na glavo. Nekaj časa tudi vztrajajte z nošnjo, saj ponavadi s časom ta občutek tudi izgine.

Lp.
Default avatar

Davidofff

Kriv je astigmatizem, podnevi je močnejša svetloba pa zato ni težava tako izrazita.

Značilno nad 50em letu, bi moral pričakovati in izbrati prava stekla.
Default avatar

Ma

Zdravo! Dobil sem očala in sicer z antirefleksom. Rekli so mi, da naj perem z vodo ter milom. To sem tudi naredil ampak sem jih pustil pod vodo in temperature vode je precej narasla...vroča zelo vroča voda je tekla..in me zanima če sem poškodoval antirefleks? Hvala!
Default avatar

Rene

Da, možno da ste ga poškodovali, kar se bo pokazalo čez čas.....

Lp.
Default avatar

pikaaaa

Pozdravljeni, imam nova očala in mi stekla optično pomanjšajo oči ko se gledam v ogledalo. Je to možno, ker stekla niso stanjšana?
Hvala za odgovor.
Default avatar

Rene

Ne zato ne, najbrž imate večjo dioptrijo v minusu, čemur se pa ne morete izogniti!

Lp.
Default avatar

12let težave

Spoštovani.
Imam vprašanje torej star sem 12let in imam težave z dalnovidnostjo z desnim očesom z levim vidim dobro z desni pa ne te težave imam kakšno eno leto in pol. Drugače moj vid z desnim očesom je slab na 2m ne vidim 2cm črke ali številjke ker se mi zbledi včeraj sem sprobaval kako dobro vidi moje desno oko gledal sem znake ob cesti in številjke 70 nism mogel prebrati z 5m ker se mi čraka ali številka zmagli oz. razmaže ko sem to ugotovil mi je postalo zelo ne prijetno. K okolistu grem med nasljednimi počitnicami.

Zanima me vaš odgovor koliko stanejo očala za eno oko in če morda veste kaj je narobe z mojim desnim očesom.

lp.
Default avatar

Rene

Brez pregleda se seveda to ne da odgovoriti po internetu (kaj je narobe z desnim očesom), odgovor vam bo da okulist, ko greste k njemu.
Glede cene, to je pa zelo široko vprašanje (podobno kot, koliko stane avto), saj obstaja široka paleta okvirjev in stekel, vseh cenovnih razredov (kot vse v življenju)...

Lp.