Forum.Over.Net

Starejši so modrejši

Veliko znanja, spoznanj, prodorno mišljenje, ustrezno ravnanje, bogate življenjske izkušnje – modrost, ki jo starejši imajo veliko. Povprašajte jih in izmenjajte izkušnje. Pozabite na samoto in poglejte, kdo od sovrstnikov se skriva tukaj.

Več na: www.celostni-pristop.si

Oskrba na domu - nasveti

Default avatar

tanja123456

pozdravljeni,
prosila bi za nasvet na koga se obrniti pri iskanju resitve za 24 urno nego 76 letnice. Do Sedaj smo za mamo skrbeli v domacem okolju na podlagi kombinacije med svojci. V zadnjih dneh se je njeno stanje poslabsalo, Namrec zelo tezko ustaja, njena teza pa je prevelika za enega cloveka. V naslednjih dneh bomo skusali urediti vse potrebne pripomocke za olajsavo dvigovanja ( dvizna postelja, ce imate se kaksen nasvet kaj bi bilo dobro imeti?). Ker si zeli ostati v domacem okolju iscemo osebo oz dve, da bi se izmenjevali in bili na razpolago za pomoc. Nega na domu preko socialne pomoci ne pride v postev, saj smo na cakalni listi ze leto in 3 mesece pa od tega nismo dobili se nic. Najverjetneje je najucinkovitejevdobiti osebo z referencami, kje jih iskati. Profesionalne agencije so v teh primerih predrage?Hvala za nasvet.
Default avatar

Rok Drnovšek

Pozdrav!

Naj najprej izpostavim, da naj bodo pripomočki izbrani vedno prilagojeni glede na individualne potrebe uporabnika, zato težko dajem konkretne predloge.

Bolniška postelja je vsekakor odličen pripomoček, ki bo prizanesel Vašemu križu in olajšal negovanje. Postelja naj ima tudi funkcionalne varovalne ograjice in trapez. Pri premikanju, obračanju osebe vedno poskušajte najti način, da bo vaš napor čim manjši (naj pomaga tudi sama).

Za lažje premikanje po stanovanju svetujem invalidski voziček v kombinaciji z majhno hoduljo(če je gospa še zmožna hoje). Težave lahko povzroča tudi uporaba stranišča, oziroma vsaj vstajanje iz stranišča. zato je smiselna inštalacija nastavka za WC (nastavek za WC z ročaji), ki bo olajšal vstajanje iz stranišča in transfer na invalidski voziček. Strateške točke v kopalnici, ob postelji ob naslonjaču v dnevni sobi pa lahko opremite z držali, ki bodo služili za oporo pri vstajanju, premeščanju.

Ena izmed težjih aktivnosti za onemoglega starostnika je tudi kopanje. Kopanje lahko olajšamo z inštalacijo sedeža v tuš kabini ali banji. To bo olajšalo samo premeščanje v banjo, kopanje pa bo VARNO. Ne pozabite tudi na ne drsne predpražnike, nalepke ipd, ki bodo zmanjšali nevarnost zdrsa v kopalnici.

Toliko na splošno o opremi. Glede 24 urnega varstva pa je potrebno obravnavati individualno. Kljub temu, da je pacient popolnoma odvisen pri izvajanju aktivnosti, to nujno ne pomeni, da potrebuje 24 urni nadzor. 24 urni nadzor potrebujejo samo osebe, ki so dementne ali vitalno ogrožene. Z uporabo ustreznih preventivnih ukrepov je možno ustrezno skrbeti za starostnika z načrtovanjem obiskov na 2 - 3 ure, vendar brez podrobnejšega poznavanja potreb in zdravstvenega stanja varovanca ne morem trditi nasprotno. Stalni nadzor na domu je drag, oziroma je to bolj domena neregistriranih in neformalnih vod. Pri nadaljnjem dogovarjanju bodite preudarni

lp

Rok Drnovšek dipl. zn.
cron