Forum: Neplodnost

Pogovori, izmenjava izkušenj in informiranje o neplodnosti.

Reprogenesis

Odgovori Nova tema
Default avatar Renata R 4 Okt 2012 16:31

Kliniko sva odkrila čisto po naključju, ko sva se pred transferjem sprehodila po sončku. Me je res začudilo, da je tam in da o njej še nikoli nisem ničesar prebrala. Nahaja se samo kakšnih 500 metrov naprej do Reprofita. In seveda sem takoj, ko sem prišla domov, šla brskati po spletu in našla tole stran, če koga zanima: http://www.reprogenesis.com/

In potem še tale forum, ki mi ga še ni uspelo v celoti prebrati: http://www.fertilityfriends.co.uk/forum ... c=281296.0

V Angliji je klinika očitno zelo znana, čeprav deluje šele dobro leto. Njena največja prednost je, da izvaja tudi monitoring zarodkov, kar pomeni, da jih snemajo od 1. do 5. dne in tako lahko odkrijejo vsa morebitna odstopanja od optimalnega razvoja. Takoj sem mailala embriologu Borutu v Maribor, ker sem se spomnila, da je on tudi nekaj govoril o tem monitoringu. In je sporočil, da ga izvajajajo, če se tako dogovorite, na vseh zarodkih pa, žal, ne, ker nimajo dovolj kamer.

Je pa treba za ta monitoring doplačati 500 evrov. Ampak, kot sem že napisala, če vam denar ni problem, se sigurno splača. V Reprofitu te opcije ne ponujajo. Kaj pa v Pragi, punce, ki ste bile tam?

Tako da v Reprofitu pride cena za IVF z darovano celico 4.500 evrov, v Reprogenesisu pa 5.000.

Toliko za danes, se oglasim še jutri s še več informacijami, ko naštudiram zadeve.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar odsotnost 6 Okt 2012 07:25

Monitoring zarodkov sva midva dobila v PFCju v pragi gratis. So nama potem na dan transferja tudi pokazali filmček, ki sva ga tudi dobila na ključku za domov. Pisalo je pa v ceniku, da je to gratis določen čas, ampak ne vem koliko časa bo to.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar RenataR 6 Okt 2012 07:59

Koliko časa ga pa potem šele izvajajo, da je gratis za določen čas? So ravnokar začeli s tem? Iii, jaz bi tudi imela to na ključku :). Pobožaj bušija, da bosta pikeca pridno rastla in se trdno ugnezdila na pravo mesto :).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar odsotnost 6 Okt 2012 11:25

Ha ha ha Renata sej božam, vsak dan, večkrat ;) in jima pridno prigovarjam. Koliko časa pa izvajajo pa nimam pojma nisem vprašala. Ma mam občutek, da je to kar skozi gratis, ker uni ključek ti pa itak lahko šenkajo. Spremljajo pa po moje tudi povsod, ker jih morajo spremljati.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar RenataR 7 Okt 2012 08:15

A celo ključek so ti šenkali :)? A je njihov logo gor pa ga uporabljaljo še v namene oglaševanja? Koliko bi tam prišel postopek z darovano žensko celico, si si mogoče zapomnila? Če je to kar gratis zraven?

Pa kar pridno božaj še naprej :).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar odsotnost 7 Okt 2012 08:32

Ja ja ključek so dali zraven in to brez logotipa, gor je samo moj priimek. Cena za darovano žensko celico je 4200.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar RenataR 7 Okt 2012 08:49

Potem je pa ceneje kot v Brnu.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar samanta 2 7 Okt 2012 12:37

Punce,

ko primerjate cene storitev različnih klinik, morate preveriti kaj te cene vključujejo. Se mi zdi, da tistih 4.200 EUR na PFC kliniki ne vključuje zamrzovanja odvečnih zarodkov (če sta več kot 2).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar RenataR 8 Okt 2012 08:33

Samanta, imaš prav, moramo preveriti, kaj je v posamezni ceni vključeno.

Imaš ti mogoče cenik tega PFC-ja? Bom naredila tabelco s primerjavo med klinikami.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar RenataR 8 Okt 2012 08:34

Našla sem še tale forum, če ima katera čas brati:

http://www.fertilityfriends.co.uk/forum ... c=290554.0

Jaz, ko ga naštudiram, vam sporočim svoje ugotovitve. Zdajle pa, kolikor bom imela še časa, vam napišem, kaj sem izvedela o Reprogenesisu.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar RenataR 8 Okt 2012 08:50

Torej, kakšne so prednosti in slabosti Reprogenesisa v primerjavi z Reprofitom, ki ga edinega poznam:
- komunikacija je zelo ažurna (pri Reprofitu tudi);
- prijazni so na obeh klinikah;
- ni čakalnih vrst (pri Reprofitu sem čakala kakšnega pol leta);
- delajo monitoring zarodkov (pri Reprofitu ga ne);
- cene so višje kot v Reprofitu;
- lahko ti oni uredijo nastanitev (v Reprofitu sem dobila linke do hotelov, kjer si lahko sam urediš namestitev; za rezervacije je zelo uporabna je tudi stran www.booking.com);
- poslali so mi pet možnosti za izbiro zamrznjenega darovanega zarodka (frozen donated embryo), pri Reprofitu eno samo, torej imajo "na zalogi" več darovanih zarodkov;
- na zalogi nimajo zarodkov z darovalko A Rh minus (ki bi ga jaz rabila :)), v Reprofitu pa takšen zarodek imajo, ampak je darovalka stara čez 30 (jaz bi želela mlajšo);
- cena za en zamrznjen darovan zarodek je 1.800 evrov (v Reprofitu 1.140, ampak niso "dali čez" monitoringa), za dva pa 2.200 (v Reprofitu 1.650 evrov);
- uspešnost z enim zamrznejnim darovanim zarodkom je za ženske nad 40 let 35-odstotna (za Reprofti moram pogledat), pri dveh pa 48 % (precej večja);
- na obeh klinikah greš lahko na osebno konzultacijo, ni pa obvezna, saj se da vse zmeniti preko maila ali telefona; po mojih izkušnjah ni nobenih težav, če se meniš samo preko maila; cena je 100 evrov, vključuje pa tudi UZ pregled maternice in jajčnikov;
- v Reprofitu priporočajo, da prideš en dan prej, v Reprogenesisu pa en dan prej pa da še enega dlje ostaneš; midva sva vedno prišla samo dan prej in ni bilo problemov;
- zame zelo pomembna novičak: v Reprogenesisu se lahko zmeniš, da pri darovanih ženskih celicah, pol celic oplodijo s partnerjevim semenom, pol pa z darovanim; če bi trenutno imela denar, bi se sigurno pred darovanim zarodkom odločila še za to opcijo

Toliko za danes, ostalo jutri, ker nimam več časa. Če bo šla katera brat forum, bi bila pa vesela, če kaj novega ugotovi, da to napiše sem gor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ksanipa1 8 Okt 2012 10:27

Renata,

super post, bi pa imela nekaj dopolnil in popravkov. Reprogenesis je nova klinika, zato nima še takega renomeja in posledično ne predolgih čakalnih vrst. Na angleškem forumi jo hvalijo.

1" lahko ti oni uredijo nastanitev (v Reprofitu sem dobila linke do hotelov, kjer si lahko sam urediš namestitev; za rezervacije je zelo uporabna je tudi stran www.booking.com)" ;

Sama priporočam tisti motel, ki se drži Reprofita. Jest pa v Niko. Angleži in američani imajo urejeno eno organizacijo/podjetje, ki jim pripravi celo pot vključno s hotelom oz. namestitvijo, zato ne potrebujejo dodatnega urejanja namestitve.

2" na zalogi nimajo zarodkov z darovalko A Rh minus (ki bi ga jaz rabila :)), v Reprofitu pa takšen zarodek imajo, ampak je darovalka stara čez 30 (jaz bi želela mlajšo);"

Pri Reprofitu vedno gledajo kompatibilnost krvi. Ne pa negativne. In v resnici take krvi je ne potrebuješ, sama sem tudi redek primer z RH-, sem pri prvem SS dobila inekcijo, da bi moj organizem ne tvoril protiteles. Ne glede da je bil naš zadnji darovalec RH-, pa sem med nosečnostjo dobila še dve inekciji (ki uravnavata, eno mislim da v šestem tednu, drugo pa v šestem mesecu). Deteca sta oba RH+.

3" na obeh klinikah greš lahko na osebno konzultacijo, ni pa obvezna, saj se da vse zmeniti preko maila ali telefona; po mojih izkušnjah ni nobenih težav, če se meniš samo preko maila; cena je 100 evrov, vključuje pa tudi UZ pregled maternice in jajčnikov";

in pregled vse dokumentacije, ki jo moraš prinesti s seboj. Midva sva bila istočasno takrat na več klinikah in na Reprofitu nisva plačala nič. Vseeno pa prisegam na oseben stik, spomnim se ko sva hodila od klinike do klinike je bilo ravno okolje klinike tisto, ki naju je prepričalo.

4" zame zelo pomembna novičak: v Reprogenesisu se lahko zmeniš, da pri darovanih ženskih celicah, pol celic oplodijo s partnerjevim semenom, pol pa z darovanim; če bi trenutno imela denar, bi se sigurno pred darovanim zarodkom odločila še za to opcijo"

Enako pri Reprofitu, v primeru da so partnerjevi spermiji vsaj malo vprašljivi in niso bp.

Na vem, sama priporočam čim manj kroženja med klinikami, ker postopki so plus minus enaki in tvoj lečeči zdravnik te že pozna in ve kako reagirati. Vsak pri meni je bilo tako in se je protokol zdravil speminjal na močnejšega v tretjem postopku.

Skušaj zakupiti cel postopek in se dogovoriti za sveže zarodke.

Glede prijave na forum ti ne znam pomagati. Si prebrala navodila?
Drži se!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar RenataR 8 Okt 2012 17:46

Evo mene. Zdaj me tri dni ne bo pa ne vem, če bom imela dostop do neta, tako da bom poskušala danes čimveč napisati, ker sem dobila danes sveže informacije.

Ksantipa, ti me kar popravljaj in dopolnjuj, sem vesela, da si se vključila v debato :).

Reprogenesis deluje kot klinika za paciente od lanskega poletja, zato je verjetno tako neznana. Zanimivo, da me sploh nismo zanjo slišale, na angleškem forumu je pa že čez 60 strani na to temo. Prej so se fokusiral na razvijanje svoje donorske baze. Zato imajo verjetno toliko več zarodkov na zalogi. Je pa vse osebje prišlo iz drugih klinik tja, tako embriologi kot tudi koordinatorji, tako da izkušenj imajo dovolj. Novo kliniko so ustanovili, da bi lahko razvijali učinkovite moderne pristope, ki jih nudi reproduktivna medicina. To zdaj prevajam tisto, kar so mi odgovorili na moja vprašanja.

Tistemu motelu, ki je čisto zarven klinike, se reče Integrity, ampak jaz nikoli nisem imela sreče, da bi tam bila še kakšna prosta soba. Enkrat sva spala v Niki, pa jedla sva tudi tam. Enkrat pa v eni sobi, ki sem jo preko tistega www.booking.com dobila. Aja, nazadje pa v Garni hotelu, ker so povsod drugod bile cene ubijalske.

Lahko bi tudi mi koristili tisto uslugo, ko ti vse oni uredijo, ampak potem bi svež postopek prišel 6.000 evrov, tako da zame to niti pod razno ni bila opcija. Pa če bi toliko plačal, tudi čakalne vrste ne bi bilo.

Ja, sem že ugotovila, da sploh ni pomembno, da je darovalka Rh negativna. Tudi jaz sem pri abraziji dobila tisto injekcijo, sem cel dan težila, da ja ne bi pozabili nanjo :). Je res lažje biti Rh pozitiven, nimaš nobenih problemov. Še zdaj ne vem ali sta tvoja otročka različnih spolov ali ne :)?

Lahko, da na Reprofitu konzultacija ni plačljiva, se da preveriti na njihovi spletni strani. Sama se s tem sploh nisem ukvarjala, ker se nisva odločila zanje. Ampak več kot 100 evrov sigurno ne stane. Če se pa prav spomnim, je pa prijateljica res rekla, da v Pragi je bila konzultacija plačjiva, tukaj pa ne.

Zato pa jaz tako rada prebiram izkušnje na forumih, ker si lahko kliniko predstavljam na podlagi opisov.

Super, da se lahko tudi v Reprofitu zmeniš za pol-pol varianto. Sem tudi od njih danes dobila en odgovor, vam ga kasneje napišem.

Bi vzela cel postopek pa ni denarčka :((.

Na Živa portalu mi pa kar napiše, da registracija novih članov ni več mogoča??

Se še oglasim z informacijami. Ti pa tudi napiši še kaj, če se še česa spomniš.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar RenataR 9 Okt 2012 07:52

Frišne novičke iz Reprofita (zdajle izgleda vse pomešano, ampak, ko bom imela čas, bom to uredila v tabelci, da bo pregledano):
- v Reprofitu pride svež cikel z donirano žensko in moško celico 4.700 (4.500 + seme);
- če greš po zamrznjen darovan zarodek, garantirajo enega ali dva kvalitetna zarodka (odvisno za koliko zarodkov se odločiš. Pripraviš se enako kot za transfer svojega zarodka: od prvega dne M jemlješ Estrofem, Aspirin Protect, po možnosti tudi Prenisolon/Medrol (ker ti zdravniki tega navadno ne povejo, bom napisala s krepkim tiskom: Prednisolon je steroid, zato je zraven obvezno treba jesti kalcij in D vitamin; vzeti ga je potrebno vsak dan do 8. ure zjutraj!!, od 14. dne naprej pa ješ še Prometrium. Na 12. dan je potrebno narediti UZ endometrija. Jaz grem vedno k atu Rešu;
- pri darovanih zamrznjenih zarodkih ne morejo ponuditi 100-procentne garancije, saj odtajevanje preživi okoli 85 - 90 % zarodkov; če preživi samo en embrio, boste plačali samo polovico cene (se pravi, pol od 1.650 evrov). Če nobenen ne preživi, vam takoj ponudijo dva druga ustrezna zarodka. Če vam ta dva zarodka ne ustrezata, se potrudijo čim hitreje najti dva druga ustrezna.
- čakalne dobe za zamrznjen darovan zarodek v bistvu ni, kvečjemu en mesec, da pridete v pravo fazo cikla.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar RenataR 13 Okt 2012 16:52

Evo mene spet s še več novičkami. Najbolj frišna je, da v Reprofitu lahko izveš za krvno skupino in letnico rojstva darovalcev, medtem ko ti v Reprogenesisu povedo tudi o njihovi izobrazbi, hobijih in interesih. Jaz sem bila zares navdušena nad darovalci. Vsi imajo najmanj 12 let šol, se pravi, da imajo dokončano najmanj srednjo šolo. Veliko jih je pa že diplomiralo in med njimi so kemijski inžinirji, arhitekti, odvetniki, modni designerji ... jaz sem lahko rekla samo: uaaaauuuu :).

Zdaj grem pa še po mailu gledat, kaj vam še lahko napišem zanimivega.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar RenataR 13 Okt 2012 17:02

Pozabila prejle napisati, da mi v Reprofitu niso hoteli preko maila poveti niti višine in teže darovalcev ter barve oči in las. V Reprogenesisu pa ni bilo problema, tako da sva se zdaj odločila za Reprogenesis.

Za transfer zamrznjenega darovanega zarodka ni čakalnih vrst in lahko začneš takoj. Priporočajo pa tri-tedensko priproavo cikla z nadomestno hormonsko terapijo, čeprav če imaš redne cikle in je endometrij navadno doovlj debel za transfer in če se ti mudi, lahko tudi to spustiš. Je pa ta terapija malo drugačna kot navadno, dobiš tudi Cetrotide pa Pregnyl, se mi zdi. Bom kasneje pisala o tem, ko pridem do teh odgovorov v mailu.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar RenataR 13 Okt 2012 17:17

Odsotnost mi je prijazno poslala cenih PFC-ja, tako da bom lahko naredila primerjavo med centri. Če ima katera še kakšen cenik, bi jo tudi prosila, da mi ga posreduje.

Nazaj k Reprogenesisu: darovani zarodki so zamrznjeni približno pol leta, darovalci pa niso pari pač pa individualno darovalci, ki se niti ne poznajo med sabo. To je bil zame zelo pomemben podatek, ker zares ne bi rada dobila zarodka para, ki se je dolga leta zdravil zaradi neplodnosti.

Uspešnost pri prenosu enega darovanega zamrznjenega zarodka je pri ženskah do 40. leta 35-odstotna, pri prenosu dveh pa 48-odstotna. Pri prenosu svežega darovanega zarodka pa je uspešnost kar 65-odstotna oz. po 40. letu 60 %. Jooj, ko bi imela denarčka za še en svež cikel ...

Za partnerja ni obvezno, da pride na transfer (na dan punkcije mora biti seveda zraven, če bo uporabljeno njegovo seme). Morate pa prinesti na transfer uradno overjen podpis partnerja na vseh dokumentih, ki se nanašajo na zdravljenje in njegov osebni dokument (potni list, ali osebno izkaznico).

Nimam več časa, bom jutri ostalo napisala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar RenataR 19 Okt 2012 07:39

Dobila sem podatke o terapiji, ki jo v Reprogenesisu uporabljajo pri prenosu zamrznjenega zarodka (lastnega ali darovanega), .Ker je zame nekaj novega, vam jo bom napisala. Če je katera že imela kdaj takšno terapijo, naj mi, prosim, napiše.

En cikel pred ciklom, v katerem bo transfer, bom na 5. dan M začela s hormonsko nadomestno terapijo v obliki tabletk Cyclo-Progynova (ki niso kontacepcijske!!), ki jih moraš jemati ob istem času vsak dan. Na 14. dan jemanja teh tabletk (se pravi, na 19. dan v ciklusu) bom morala na UZ, da bomo zmerili reakcijo mojega endometrija na umetne estrogene. Na isti dan bom začela tudi že z vstavljanjem ali Utrogestana 100 mg po shemi 1 - 1 - 1 (zvečer - opoldne - zvečer) ali Prometriuma 200 mg po shemi (1 - 0 - 1).

Več napišem, ko bom imela čas.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar RenataR 26 Okt 2012 08:56

Nadaljujem z infromacijami:

Možna je oploditev polovice darovanih jajčnih celic s partnerjevim semenom in polovica z darovanim. Včeraj sva se ravno s kolegico pogovarjali: mogoče je pa dovolj, da petelina zamenjamo, pa uspe :))). Če bi pred postopkom z darovano celico več razmišljala, bi se sigurno odločila za to varianto.

Ali druga varianta: greš v postpek s svojimi jajčnimi celicami in jih potem tudi pol oplodijo s partnerjevim in pol z darovanim semenom. Kadar so zarodki slabe kvalitete, četudi ženska pridela veliko celic, je ta varianta zelo smiselna.

Ravnokar sem pa vprašala še, če izvajajo varianto egg sharinga - delitve jajčnih celic, kar pomeni, da dva para dobita celice ene darovalke (vsak 4 do 5 celic), kar seveda ceno 4.500 evrov prepolovi. Vam sporočim, kaj bodo napisali.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar RenataR 26 Okt 2012 09:39

V svežem ciklu, kjer so uporabljene tako ženske kot tudi moške celice, garantirajo vsa 4 kvalitetne zarodke na 5. dan. To lahko garantirajo zato, ker uporabljajo celice mladih, zdravih in pred darovanjem dvakrat testiranih daroalcev. Transfer opravijo vedno na 5. dan in ne na 2. ali 3. dan, kot to počnejo v nekaterih klinikah. Na ta dan zarodki dosežejo fazo blastociste.

V svežem ICSI pospopku z darovano žensko celico pa garantirajo minimalno dva dobro kakovostna zareodka, saj je tukaj prisotno tudi partnerjevo seme, ki lahko negativno vpliva na kakovost in razvoj zarodkov. Ne morejo zagotoviti najboljše kvalitete parterjevega semena, kot to lahko storijo pri semenu darovalca.

Pari lahko v svežem ciklu z darovanimi jajčnimi celicami ali zarodki plačajo dodatno še za embrio monitoring (snemanje zarodkov=, kjer dobijo tudi DVD z razvojem njihovih zarodkov. Pri zamrznjenih darovanih zarodkih tega DVD-ja ne dobiš, čeprav so bili zarodki spremljani, bi pa tehnična priprava DVD-jev za snemanje zahtevala veliko časa. So pa seveda vsi zamrznjeni darovani zarodki blastociste, A kvalitete.

Embrio monitoring pomeni, da je bil razvoj zarodkov stalno spremljan, vseh 24 ur v dnevu, tako da lahko po 5. dneh kultivacije (gojenja) zarodkov, ko dosežejo stopnjo blastociste, izberejo samo TOP kvalitetne zarodke z normalnim razvojem. Ta posebnan tehnologija omogoča embrilogom, da prepoznajo zarodke z nenormalnim razvojem med kultivacijo (gojenjem) brez, da bi jih morali vzeti ven iz gojišča. Četudi ti zarodki z nenormalnim razvojem v teh petih dneh na 5. dan dosežejo stopnjo blastociste, so izločeni. Tako da zamrznejo manj zarodkov, res samo tiste, ki so TOP kvalitete in brez nenormalnega razvoja med gojenjem. Veliko klinik pa zamrzne vse zarodke, ki so prišli v stopnjo blastociste, četudi ne morejo zagotoviti, da je procesu gojenja prišlo do normalnega razvoja zarodkov.

Transfer na 3. dan se je izvajal nekaj let nazaj na večini klinik, daens pa večina evropskih in svetovnih IVF centrov izvaja transfer na 5. dan, saj so tudi pri naravni zanositvi na 3. dan zarodki šele v jajcevodih, v maternico pa pripotujejo šele na 5. dan. Kvaliteta zarodka na 3. dan je neprimerljiva s kvaliteto zarodka na 5. dan, saj na 5. dan dosežejo zarodki stopnjo hatching blastociste (ki že uhaja iz ovojnice in je pripravljena na ugnezditev) in je zato kvaliteta očitno prevej višja. Zarodki, ki v laboratorijskih pogojih ne dosežejo stopnje blastociste, imaojo precej manjšo možnost za ugnezditev v maternici in je pričakovana uspešnost zato manjša. Nesmiselno je misliti, da so vsi zarodki, ki so na 3. dan 8-celični, kvalitetni.

Pri transferju zamrznjenega zarodka priporočajo pripravo cikla z nadomestno hormonsko terapijo in Utogestanom/Prometriumom. Za nadomestno hormonsko terapijo uporabljajo Divino ali Cyclo-Progynovo, ki vsebuje 21 tabletk. Prva polovička jih vsebuje samo estrogen, druga polovička pa estrogen in progesteron.

V svežem ciklu pa za transfer predpišejo 5.000 enot Pregnyla or Ovitrella, 2 mg-ski Estrofem, Agolutin or Prontogest (???? - še nikoli slišala za to), 5 mg-ski Prednison or Prednisilone (V Sloveniji je dostopen samo 4 mg-ski Medrol), folno kislino in 0,25 mg Cetrotida ali Orgalutrana.

Tudi na Češkem oploditev homoseksulanih parov z medicinsko pomočjo ni dovoljena, saj mora biti zdravljenje glede na češki zakon podpisano s strani heteroseksualnega para, sicer zdravljenja ne smejo izvesti. Ni pa pogoj poroka, potrebujejo samo podpis obeh partnerjev (tako da punce brez tipov: če vam kateri prijatelj da svoj podpis, go for it :))! Partnerju namreč ni treba biti fizično prisoten na transferju, mora pa biti njegov podpis notarsko overovljen na vseh dokumentih, ki se nanašajo na zdravljenje.

Uf, sem se razpisala :)). Zdaj pa Copy varianta, ker če mi tole zbriše, se ravno skozi okno zabrišem :))).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh