Forum: Neplodnost

Pogovori, izmenjava izkušenj in informiranje o neplodnosti.

IVM - MB

Odgovori Nova tema
Default avatar lumpi 7 Feb 2005 07:18

Pozdravljene ali še katera čaka na začetek IVM postopka in v kateri skupini ste. Jaz sem v tretji in začnem s tabletami 15.2., javite se skupaj nam bo lažje.

Lp lumpi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Sorodne vsebine:
Default avatar Lori 7 Feb 2005 08:42

Pozdravljena Lumpi,

Tudi jaz sem v IVM postopku v Mariboru. Danes sem zakljucila s tabletami in 14.2. imam 1. UZ pri dr. Kovac-evi.

Lep dan se naprej, Lori

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar moni1 7 Feb 2005 09:19

Živjo!

Jaz pa sem morala žal prekinit postopek IVM, ker je moral mož nujno na službeno pot za dlje časa in mi je zelo žal. Povejte katere tablete pa ste dobile? ali so to tiste, ki si jih moraš sam kupit? Lepo se imejte in naj vaam čim prej uspe.

LP moni1

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lori 7 Feb 2005 10:01

Pozdravljena Moni1,

Jaz sem dobila tablete v lekarni v Mariboru, ki prestavijo M za nekaj dni in jih ni potrebno kupiti, ker so izdane na recept. Predvidevam, da jih je potrebno jemati zaradi tega, da je izbrana skupina punc istocasno v postopku (se pravi UZ, punkcija in ET), nisem pa prepricana.

Upam, da nam bos tudi ti kmalu sledila, ko se moz vrne domov.

Lep dan se naprej, Lori

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lumpi 7 Feb 2005 11:07

Lori ali veš mogoče kdaj mora partner dati spermo, jaz sem pozabila vprašati, pa ima takrat en seminar, me zanima če bo šlo skoz. Kaj je pa pri vama problem? Želim da vama uspe, pa javi se še kaj.


Lp lumpi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lori 7 Feb 2005 11:31

Pozdravljena Lumpi

Jaz sem govorila z dr. Kovac-evo in je omenila, da mora biti partner s teboj ob punkciji in se naslednji dan, ker odda spermo dvakrat.

Jaz imam sicer ze 4 IVF postopke za seboj (eden na GK Lj. in 3 pri dr. Res-u). Vse neuspesne. Moz ima slab spermiogram, sama pa tudi nisem vec v rosnih letih. Menda naj bi imela tudi PCO, zelo slabo pa prenasam tudi hormonsko terapijo.

Sedaj sem se odlocila, da poskusim se tukaj. In kaj pricakujem? Pravzaprav ne prevec, ceprav so menda uspehi kar dobri.

Veselim se ze 14. marca, ko bom, ce bom zopet kupila CB.

Lep pozdravcek tudi tebi.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Doroteja. 7 Feb 2005 22:00

Saj, če želita lahko ti sama neseš spermo v MB. v labaratorij.
Ni potrebno, da mora ravno mož biti zraven, samo tri dni ne sme sexsati in to je vse......... Jaz jih ogromno poznam, ki so same nosile spermo in so se hecale, da imajo v torbici otroke ha ha ha.........
Bo bo že enkrat uspelo, ni hudič, da ne bo. BO!

LP, Doroteja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lumpi 14 Feb 2005 08:37

Pozdravljena Lori, javi kako je bilo na prvem uz in kako bo potekala vsa stvar naprej, želim ti čimveč uspeha.


Lp Lumpi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lori 14 Feb 2005 10:44

Zivjo Lumpi,

Moj 1. UZ je za menoj. M sem dobila ze v cetrtek namesto v soboto, tako, da je zdravnica predlagala UZ ze v petek.

UZ poteka tako kot vsak navaden UZ, ceprav sem med potjo proti bolnisnici razmisljala kako bo vse skupaj potekalo, glede na to, da je bila M kar mocna. Pa ni bilo panike, ker sem imela dovolj casa pred in po UZ, da sem se uredila. Zdravnica je bila nad mojimi 'zadevami' navdusena in je rekla, da bo kar nekaj celic za punktirat. Juhu! (V primerjavi z zadnjim IVFjem, ko je bil samo en folikel in se ta prazen, je to pravo razkosje!!!)

Sledil je pogovor pri zdravnici, ki si je med drugim zapisovala nekaj podatkov o moji 'zdravstveni preteklosti' (IVF postopki, ginekoloske operacije ipd.). Omenila mi je, da moram za moza pridobiti se napotnico za Androlosko ambulanto.

Nato sem bila napotena na odvzem krvi, v 1. nadstropje, kjer sicer potekajo tudi punkcije in ET. Ob prihodu na oddelek sem bila navdusena ze nad samim sedezem, ki je v primerjavi z ljubljanskim pravo razkosje. Med sproscenim klepetom mi je sestra odvzela kar 8 epruvet krvi, in mi prijazno odgovarjala na vsa moja radovedna vprasanja.

Moram te opozoriti, da je potrebno zaradi vseh teh krvnih preiskav biti tesc, a ni panike saj vse skupaj res hitro mine.

2. UZ bom imela jutri, prav tako tudi odvzem krvi, vendar pa ni potreno biti tesc. Ce bo vse po sreci, bo stop injekcija ze v cetrtek, punkcija pa naj bi bila v soboto. ET je navadno 4 dan po punkciji.

Zdravniska ekipa priporoca 14 dni bolniskega staleza po ET, kar pa ne pomeni, strogega lezanja in mirovanja. Sama bom uzivala v sprehodih s psom, dobro hrano, kaksnem DVDju, se veliko imam neprebranih knjih v domaci knjiznici, poleg tega pa si moram urediti se mojo kuharsko knjigo in dokoncati pulover, ki sem ga zacela plesti ze pred casom. Upam, da bo tudi vreme ugodno, kar predvsem pozitivno vpliva na moje splosno razpolozenje in pocutje.

Poskusam, da ne razmisljam veliko o samem postopku, vendar ti moram povedati, da gre vse tako hitro in obcasno tudi mimo planov in nacrtov, ki sem si jih naredila, da me na koncu vse skupaj predvsem veseli in navdusuje.

Moj rezultat bo znan v zacetku marca, do takrat pa si zelim cimvec pozitivnega razmisljanja in uzivanja.

Zelim ti vse dobro, ob danasnjem dnevu pa ti zelim zaljubljenega Valentincka!

Ce se ne motim, ti zacnes jutri s tabletkami, kajne?

Na 2 modri!!! Lori


P.S. Oprosti, ampak zanima me iz katerega konca Slovenije pa si?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lumpi 14 Feb 2005 15:15

Čestitamo Lori rezulatati so zaenkrat obetavni upam da bo tako tudi dalje. Hvala za podroben opis. Kako pride do večjega pridelka, če ne jemlješ nobenih zdravil, ali je punkcija tako hitro, ko se še razvije samo eden folikel ampak jih je še več? Torej si ti v 2. skupini ali vas je bilo več na ultrazvoku, kako dolgo je trajal cel postopek od ultrazvoka dalje? Jaz sem iz okolice Maribora.

Lp lumpi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lori 14 Feb 2005 16:13

Zivjo Lumpi,

Tvoj odgovor na moje pisanje sem pricakovala in razveselil me je ravno, ko odhajam domov. Hvala za dobre misli.

Glede rezultatov bi rekla, da se moram malo pocakati, ceprav sem tako zelo pozitivna, da se tudi jaz cudim. Tudi zdravnica in sestre so mi potrdile, da dobra volja in pozitivizem pripomorejo k celotni zadevi.

Glede vecjega pridelka, ne vem kaj naj ti recem. Pred casom sem na teh straneh zasledila, da je dobro, da partner uziva Q10 teblete in veliko vitamina C. Jaz pa jem tifol tabletke in pijem neki caj, ki mi ga je priskrbela kolegica. O le temu ne bi razpravljala javno, kajti sama ves, kaksne so lahko kritike, na naravne ali pa domace 'izdelke'; jaz pa negativizma trenutno ne potrebujem. Upam, pa da mi bo vse skupaj pomagalo.

Jaz imam trenutno kaksnih 10 - 15 celic, ki jih bo zdravnica lahko punktirala. Ne vem v kateri skupini sem, ker se v to debato z zdravnico nisem spuscala. Povedali so mi, da je bila januarska skupina odpovedana zaradi bolezni zdravstvene ekipe.

Kolikor sem lahko ugotovila, sem bila edina za IVM UZ prejsnji petek, glede na to, da sem M dobila 2 dneva pred napovedanim datumom. Priznam, da sem imela vse idealno nacrtovano, a se mi je plan porusil. In tako sedaj cakam na jutri, ko imam 2. UZ in da vidim/o kdaj bo tezko pricakovana punkcija. Upam, da v soboto, kajti mozek v sredo odhaja na sluzbeno pot in se vraca v petek.

Sama sem imela sreco, da sem cakala le 10 minutk v cakalnici. Ko sem prisla do ordinacije sem sestri oddala svojo zdravstveno kartico in dobila v zameno rdec kartoncek s stevilko. Sam UZ traja morda 10, 15 minutk. Razgovor pri zdravnici je vedno zame zelo pomemben in imam veliko dodatnih vprasanj, ki mi jih zdravnica res prijazno odgovarja in razlaga. Potem bos oddala se kri in za prvi dan bos gotova.

Se to; pridobiti bos morala se napotnico za Androlosko ambulanto za moza, seme pa bo moral oddati na dan punkcije in se naslednji dan.

Jaz sem sicer iz Ljubljane, kjer zivim dobrih 10 let, a sem rojena v Mariboru in se se vedno pristevam med Stajerce.

Lepo se imej.

Jutri bom sicer v 'totem' vasem koncu in upam na dobre novice. Dvomim, da se bom jutri sicer kaj oglasala, kajti dan bom popoldan prezivela v Grazu. Saj ves, 'shopping'.

Pozdravcek, Lori

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lumpi 15 Feb 2005 08:12

Lori, pol pa danes vredu zrihtaj in fajn nakupuj. Kakšen čajček pa piješ, je to mogoče krvomočnica ali plahtica? Jaz ga pijem že kar nekaj časa. Tvoji odgovori so tako izčrpni, še enkrat hvala ti.

LP Lumpi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Althea 15 Feb 2005 18:08

Zdravo, Lumpi!
Jaz sem tudi iz okolice Mb in sem prvič vpisana na čakalno listo od 20.11.2004.
Kako dolgo si čakala, da prideš na vrsto -tisto, ko lahko rečeš, da se je začelo zares?

hvala za odg.:)
LP;Althea

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lumpi 16 Feb 2005 07:21

Zdravo Althea, kaj misliš na čakalno listo za IVM ali IVF. S postopkom za IVM sem začela kakšne 14 dni po razgovoru na katerega sem se predhodno naročila. S tabeltami pa sem začela včeraj in jih bom jemala do 27.2. 4.3 pa imam prvi ultrazvok s katerim se spremelja rast foliklov. Ta postopek bodo izvajali samo še do maja. Za IVF pa sem jaz prav tako na čakalni listi od 24.11.2004.


Lp Lumpi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lori 16 Feb 2005 10:08

Lumpi, dobro jutro.

Vcerajsnji dan je minil odlicno. Sledi moje kratko porocilce...

Ko sem prispela do cakalnice me je obsla misel, da bom cakala dolgo, dolgo, kajti vsi sedezi so bili zasedeni, poleg tega, da so 4 pari ze stali na sredini cakalnice. Nisem cakala dolgo, kajti bila sem edina za na UZ. Zdravnica je predlagala se en UZ jutri, nato pa bo (verjetno) ze kar 'stop' injekcija. Sledil je se odvzem krvi in bila sem gotova, ker krvnih izvidov ni potrebno cakati.

Jutri se bova z zdravnico verjetno dogovorili za mojo punkcijo, ki bo v soboto ob 10h. Lagala bi, da me ni strah, ampak veselim se ze, da bo vsaj nekaj 'pridelka' in to me navdaja z upanjem, da bom tudi sama docakala tako zeljeni dve modri crtici. Videla sem tudi sobe, v katerih pacientke lezijio po punkciji (in ET) in to mi je vsec, ker so v primerjavi z ljubljanskimi udobne in prijetne.

Glede cajckov pa takole. Jaz sicer ne verjamem v njihovo cudezno moc, ceprav vem, da skodovati ne morejo. Ze pred casom sem govorila s sosedo, ki je sicer iz Srbije. Dolgih 12 let sta se s soprogom trudila, da bi dobila potomca, pa ni bilo ne duha in sluha o nasledniku. Potem pa ji je njena babica predlagala, naj pije caj iz MACINE TRAVE. Zanimivo, kajti soseda je takrat cakala na 1. IVF postopek, ker pa M ni in ni bilo, sem ji predlagala naj naredi CB. Sele po dobrem mesecu ga je le opravila, ki je jasno pokazal tako zelo zeljeno nosecnost. Tezko ocenim, ali je cajcek pripomogel ali ne, ampak jaz ga pac pijem, kajti pitje zagotovo ni nic narobe. Caj pa sem dobila iz lekarne v Srbiji.

Ko sem se pred vec kot enim letom odpravljala v 3. IVF postopek sem prav tako pila ta cajcek, in takratni zdravnik je bil zelo navdusen nad mojimi notranjimi 'zadevami'. Smola je bila le, ker sem imela eno samo celico za punktirati in se ta je bila na koncu prazna. Sledilo je veliko razocaranje in IVF postopke sem za nekaj casa dala na stran.

Upam, da so ti moji odgovori pomagali. Ti si danes ze drugi dan na tabletkah. Ko bo celoten postopek za teboj sem prepricana, da ne bos mogla verjeti kako hitro se je vse odvilo. Nobenih hormonov in nobenega stresa, ti pa bos doma lepo v pricakovanju.

Resnicno bi ti privoscila dve modri crtici.

Lepo se imej in na pisanje v petek z novim porocilom.

Soncen pozdrav, Lori

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lumpi 16 Feb 2005 14:48

Pozdravljena Lori vidim, da pridno hitiš proti cilju. Kako pa je kaj s celicami, nisi nič sporočila ali jih je še vedno toliko. Prav vesela sem, ko vidim kako se stvari pri postopku odvijajo, da se bom sama lažje podala na pot. Jutri pa le pogumno na še zadnji uz.


Lp Lumpi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lori 16 Feb 2005 15:16

Zivjo Lumpi,

joj, kako sem vesela tvojega odgovora in dejstva, da spremljas moje pisanje (ceprav sem se nekoc; tudi na teh straneh odlocila, da se ne bom vec oglasala).

Resnicno se mi vse tako hitro odvija... tudi sama bos videla, da bo vse skupaj prehitro za teboj.

Ravnokar sem brala stare (decembrske) zapiske o IVMu in sedaj se moj postopek ze skoraj zakljucuje; res prijeten obcutek, predvsem pa NOBENEGA stresa. Juhu (oprosti, ampak resnicno sem dobre volje!)

Joj, celic je malo morje (hihihi) cca. 10 -15 jih bo. Da vidis kaksno olajsanje, ko gledas tiste pikice na UZ (v primerjavi z ubogo revscino na IVFju pred vec kot enim letom). Vseeno bom pocakala se na UZ jutri, da vidim kaksno bo stanje, jih bo pa ocitno kar nekaj za punktirati.

V petek bo potrebna le se ena prava relaksacija (recimo dolg sprehod s psom in nato jacuzzi)... v soboto pa nato punkcija.

Upam samo, da bo kaj na koncu 'za noter dati'.

Sicer pa poskusi celoten postopek vzeti bolj kot zabavo in misli pozitivno. Ves, ko pridem v tisto cakalnico in vidim vse tiste mrke in zdolgocasene obraze; najraje vzamem v roke kaksno revijo in si mislim, da bo kmalu vse za menoj. Dobra volja resnicno pomaga, predvsem pa vedno nosi s seboj nasmesek na obrazu.

Sicer pa ti bom z veseljem porocala se v petek. Po punkciji pa se ti bom raje javila sele enkrat v nedeljo iz domacega okolja. V ponedeljek bom pocivala (imam dela prosti dan) v torek bo pa menda ze tako ET. Kako zelo se veselim ET. 14 dni bom uzivala z mozem, ki si je zaradi mene vzel dopust in mi bo delal druzbo.

Lepo se imej in pozdravcek v Maribor. Lori

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lumpi 17 Feb 2005 14:39

Hojla Lori!


Lepo je slišati, da je še vedno veliko celic pri tebi, saj to je dober znak za naprej. Kar pogumno na punkcijo v soboto, saj je za naše sončke vredno malo potrpeti pa če tudi ni vedno lahko. Sicer pa glede bolečin mislim, da se ne rabiš bati saj delajo pod narkozo, glede rezultata pa že sama praviš da si nabita s pozitivno energijo, kar tudi veliko pripomore k rezultatu. V petek se ti žal ne bom oglasla, ker imamo v službi tekmovanje v smučanju na Rogli in se vračamo šele v poznih večernih urah.

Lp Lumpi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lori 18 Feb 2005 16:34

Zdravo Lumpi,

verjetno nestrpno pričakujes moje pisanje!?

Danes je sicer že petek pozno popoldan. Včerajšnjega dne sem se veselila, vendar sem po eni uri in pol čakanja izgubila voljo. Uf, sovražim čakanje. Sledilo je še eno razočaranje, kajti moja zdravnica ob četrtkih očitno ne dela. Bil je sicer nek mlad neizkušeni zdravnik, v sobi pa je bil tudi prof. V. No ja, očitno zadeve ne gredo, kot sem si jih zamišljala. Moje notranje 'zadeve' so menda še vedno zadovoljive; tudi izraz na obrazu je bil o.k. Prof. mi je svetoval še en UZ danes zjutraj, tako, da sem noč preživela pri starših na Štajerskem, kajti vožnja v Ljubljano je postala kar utrujajoča. Danes naj bi me pregledal zopet prof. V., ki pa ga žal ni bilo. Po 2eh urah čakanja se me je že lotevala slaba volja. Ostale pacientke, so mi povedale, da dela UZ dr. Reljič, ki pa ga jaz žal ne morem ravno pohvaliti. Kakorkoli že, ob njemu je bila cela ekipa ostalih mladih neizkušenih zdravnikov in njegov odnos me ni prepričal, da bi mu lahko 'zaupala'. Sama sem namreč prepričana, da bi določen izbrani postopek vodil samo izbrani zdravnik; sedaj pa ima vsak zdravnik svoje mišljenje.

Dr. R., je predlagal odvzem krvi, ker pa nisem bila tešča, moram na ponovni odvzem krvi jutri ob 8.15. Uf, sem bila jezna in to sem tudi povedala njemu in ekipi, ki je bila z njim. Zakaj za hudiča, mi le-tega ni včeraj nihče omenil. Se pravi, če bi ne bila jedla bi mi lahko odvzeli kri in jutri mi ne bi bil potreben ponoven transport v Maribor. Ampak tako je; očitno je treba za otroka potrpeti. Bom že kako; se bom vsaj potem naspala, ko bo celotna zadeva za menoj.

Jutri imam tako odvzem krvi in stop injekcijo, kar pomeni, da imam v ponedeljek dopoldan težko pričakovano punkcijo. Ah, danes sem izvedela, da ti menda anestezija odvzame kar 5 let življenja (sem se kar malo zamislila, hihihi). No ja, tole še preživim, potem pa zadevo zaključim.

Sicer pa nasvet: Vedno, ko boš imela UZ ne jej pred pregledom, kajti nikoli ne veš, kdaj ti bodo odvzeli kri.

Tako. To je moje poročilo. Sedaj sem že doma in se poskušam sproščati za jutri in predvsem za v ponedeljek. Upam in želim si, da bi me punktirala zdravnica ali prof. V.

Kakorkoli že, upam in želim si, da bo celotna stvar kmalu za menoj in da se mi v čakanju kmalu pridružiš tudi ti.

Lepo se imej na smučanju in uživaj še zame. Jaz se ponovno javim v ponedeljek zvečer, ko se vrnem iz Maribora in ti napišem poročilo (upam, da bo šlo vse po planu!?)

Čuvaj se in vse dobro; predvsem pa na dve debeli modri črtici.

Pozdrav iz sončne Ljubljane, Lori

p.s. oprosti za kakšno tiskarsko napako, a nisem vajena tegala lap-topa.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lumpi 20 Feb 2005 17:26

Hojla Lori. Do zdaj je šlo vse kot po maslu, kar preveč lepo je bilo slišati, zdaj pa neankrat takšni zapleti in nestrokovnost Upam da je bila to le izjema in da bo dalje vse ok. Želim da bi te punktirala prof. ali dr. Kovačeva saj boš tako tudi ti imele boljši občutek in tako bo rezultat boljši. Super, da so tvoje celice še vedno tako številne. Sedaj je verjteno stop inekcija že za tabo in upam da se dobro držiš, jutri pa sproščeno na punkcijo. Se opravičujem, da se ti javljam komaj sedaj ampak sem ves čas mislila nate. Drži se in pogumno naprej. Smučanje je bilo, super sem uživala malo še za tebe.

Lp lumpi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh