Neplodnost

Povračilo stroškov tujina/potek postopka

Default avatar

Upanje100

Pozdravljeni
Mene pa zanima kako poteka povračilo stroškov za darovano jajčno celico v tujini. Baje moramo imeti napotnico, kaj vse potrebujem, kam poslati...
Kako poteka oploditev z darovano jajčno celico in kje je najbolje?
Prosim za vaše izkušnje, nasvete.
Namreč kmalu bom stara 43 let, čas za ivf pri nas se mi izteka, moj amh je nizek, fsh visok, do kdaj imamo možnost za postopek. Do sedaj sem izkoristila šele 2 postopka ivf a so bile vedno slabe celice.
Hvala za vse odgovore.
Prosim za pomoč.
Default avatar

BeHappy

Pozdravljeni,

najboljše klinike za darovano jajčno celico ali zarodek so na Češkem (Praga, Brno). Mislim, da postopke opravljajo pri ženskah do 45. leta. Za postopek v tujini ne potrebujete napotnice, bodo pa od vas in vašega partnerja zahtevali določene izvide (hormonska slika, spermiogram, mamografija, ultrazvok maternice, test za spolno prenosljive bolezni, PAP bris, krvna skupina, izvide preteklih postopkov IVF). Vse te teste lahko opravite v Sloveniji in vas nanje napoti vaš osebni ginekolog (partnerja pa njegov osebni zdravnik). Postopek umetne oploditve je v tujini samoplačniški in za darovano jajčno celico stane okoli 4500 eur. Za povračilo stroška od zavarovalnice morate pridobiti odločbo oz. dovoljenje Državne komisije OBMP, s katero tudi pridete na čakalno listo za postopek z darovano jajčno celico v Sloveniji. V tem času je najbolje, da že vzpostavite stik s kliniko v tujini, da ne izgubljate časa z birokracijo in to urejate, ko boste že v postopku v tujini. Predlagam, da vse informacije pridobite pri svojem ginekologu oz. zdravniku, ki je vodil vaš postopek IVF v Sloveniji.

Lp in srečno!