Neplodnost

IVF TUJINA

Default avatar

Brave2017

hej hej, je katera tukaj, ki je šla samoplačniško v tujino?
Default avatar

vk17

Hej! kako kaj? Verjetno si bila že na posvetu na češkem, a si že v postopku tam?
Default avatar

Brave2017

Ja ja, v postopku že... bomo videli....
Default avatar

sandy33

No, kako je šlo Brave? Je bil postopek uspešen?
Lahko morda opišeš svojo izkušnjo? Tudi midva s partnerjem se namreč odločava za tujino (darovana jajčna celica).
Default avatar

sandy33

@Brave2017 sem sedaj na drugih forumih videla, da je bil očitno 2x uspešen postopek :) Super. Si lahko vseeno prosim ob priliki vzameš čas in opišeš svojo izkušnjo (kje si kupovala zdravila, kolikokrat in za koliko časa si šla gor, kakšne vrste postopek si imela, ipd.). Ti bom res hvaležna!
Default avatar

Brave2017

Hej hej. Ja. 2x uspešno v eno 😁 ( 1 postopek, 2 zarodka). Šla sva v češke budejovice v kliniko Pronatal repro. Imela sva lastne celice. 1.1. sva šla gor 23.1 sva prišla nazaj. Priporočam,da si ves čas tam, si vzameš free time za sebe in moža... uz so mi naredili 2.1 (drugi dan zadnje m.) in so nama dali zdravila. Začela sva s pikanjem. Nato so mi od začetka pikanja do 12.1. naredili še 2 uz. 12 sem imela STOP in 13 je bila punkcija. Vmes nisva rabla nič na kliniko razen za 2 uz. 13. 1 je bila punkcija - pod narkozo, 2 uri po punkciji so me spustili. In sva čakala do 18.1 ko je bil transfer. Po transferju ležiš 60 min. In potem greš v apartma in počivaš 4 dni. Strogo (beri wc in nazaj postelja, hrano moreš imeti v apartmaju, nikakor ne smeš hodit ven jest ampak moreš it sam do mize pojest in nazaj v posteljo). 23 sva šla domov. Na poti sva se vstavljala vsako uro, da sem se sprehodila in malo pretegnila. Tako so nama naročili. In sedaj sva v 14t. Najini pikici pridno rasteta.

Celoten postopek je bil 3850€ brez zamrznjencev ( jih ni bilo.... vzeli so 9 celic, ostali sta dve, ravno prav 😁).

Apartma sva najdla ugoden,blizu in je res top.

Zanimiva izjušnja, predvsem pa plodna 😁.

Če te kaj zanima napiši mail in ti bom na mail še kaj napisala...

Finance, vlogo za povračilo sva dala 26.1 do danes še ni odgovora.... lahko dobiš baje povrnjeno, če nisi tukaj porabla vseh postopkov. Kar se tega tiče bom še napisala kaj, ko prejmem odločbo.
Default avatar

evaevaevaevaevae

Lepo pozdravljeni vsi, ki se soočate z izzivi na področju zanositve. Pišem tale zapis, ker sama nisem dobila tovrstnih informacij, ko sem jih potrebovala. Morda bodo pomagale kakšnemu paru pri njihovi poti do otročička.
Torej, po 6 neuspešnih IVFjih pri Reševih, so nama predlagali še zadnjo možnost, in sicer ivf z donersko celico v tujini.
Odpotovala sva v Prago, k dr. Mardešiču v kliniko Pronatal. Češka je glede na države, ki omogočajo tovrstni IVF optimalna rešitev, ker je cenejša, poleg tega gre za slovanski narod, ki je po fizionomiji podoben slovenskemu.
Od prvega informativnega obiska klinike in začetka postopka je trajalo cca 6 mesecev. Dr. Mardešič je Hrvat, tako da lahko z njim komunicirate v hrvaščini, prav tako govori hrvaško njegova asistentka. Poslala sva mail in se dogovorila za obisk.
Prvi obisk v kliniki Pronatal je trajal cca 1 uro, šlo je za informativni pogovor in za ginekološki pregled. Na kliniko sva prišla z lepo urejeno dokumentacijo preteklih postopkov in izvidov, ki jih je dr Mardešič pregledal in zadržal. Potrebovala sva nekatere dodatne izvide, ki sem jih pridobila pri ginekologinji dr. Štrumbelj v Ljubljani. Ker je šlo za sedmi postopek, je bilo vse samoplačniško. Plačala sva 100 eur.
Ko so našli darovalko, sva z možem drugič odpotovala v Prago, čeprav takrat mene niso potrebovali (šlo je za žensko donersko celico). Pred tem mora ženska uskladiti svojo menstruacijo z donerkino, pri čemer mi je hormonsko terapijo predpisala dr. Štrumbelj.
Zadnji obisk Prage je bil potem čez nekaj dni, ko so mi vstavili 2 embria. Donerka je imela 8 dobrih jajčnih celic, 2 zarodka so vstavili, imava še 3 zamrznjenčke.
IVF postopek je podoben kot v Sloveniji, večja razlika je v tem, da dr. Mardešič zahteva strogi počitek. Torej, na kliniki dobiš posteljo, ko vstavijo zarodke ne vstajaš, ampak te oni prestavijo nazaj na posteljo, kjer moraš vsaj 1 uro ležati na trebuhu. Potem greš v hotel, kjer počivaš do večera. Drugi dan lahko toliko vstaneš, da greš jest itd in potem še cel teden bolj kot ne počivaš. Tudi pri vstavljanju hormonov v nožnico predvidevajo, da potem cca 15 minut ležiš. Ker je do Prage kar dolga pot, sva nazaj grede, po transferju, domov potovala 2 dni, da ni bila toliko naporna vožnja in da sem lahko precej počivala v postelji.
Verjetno ima klinika kar veliko povpraševanja, ker ne odgovorijo na vsak mail, tako da je treba biti vztrajen. Ko pa sva bila v postopku, so odgovarjali v roku nekaj ur.
Za celoten postopek sva plačala cca 6.000 eur. Odločila sva se za nekatere dodatne preglede embriov, sicer bi bila cena 5.000 eur.
Še kontakti:
Dr. Mardešič, klinika Pronatal, https://www.pronatal.cz/en/
Dr. Štrumbelj, http://www.zzz-strumbelj.si/
Hotel Michael, ki je v neposredni bližini klinike: http://www.hotelmichael.cz/en

Še zaključek: imava čudovito 6-mesečno hčerko. Najin mali čudež😊
Srečno vsem!
Default avatar

ota 2020

Živjo,

midva imava 2 neuspešna postopka pri nas...pa me zanima, kdaj ste se odločile za postopek v tujini - ko ste pri nas izkoristile vse 6 postopkov ali že prej?
Mislite, da v tujini uporabljajo kakšna druga, kvalitetnejša zdravila, uporabljajo drugačen pristop? Probljem je pri meni, ni jajčnih celic, vendar še ne razmišljam o donerski celici ...

hvala
lp
Default avatar

konta

Spoštovani,
mogoče kdo ve, kako pa je z darolko celice? In kako je, če imaš prolaktinemijo in posledično nimaš menstruacije. Katera kakšne takšne izkušnje?
Lepa hvala!
Default avatar

pikapolonica99999

Če ti že nihče ne odgovori; prebrskaj forum: https://www.fertilityfriends.co.uk/forum/index.php. Najdi katere klinike na Češkem so najbolj top: https://www.fertilityfriends.co.uk/foru ... oard=347.0. Piši klinikam in jih vprašaj za tvoj problem, če to delajo in kaj priporočajo. In cena postopka. Tu ti ne bo znal nobeden odgovoriti. Sama itak priporočam Reprofit iz Brna, bolj ali manj so pa vse klinike top, ker konkurirajo med seboj in se nenehno razvijajo.
Default avatar

vijolica2020

Tiste, ki ste se odločile za IVF postopek v tujini, bi prosila za informacije glede sledečega.

Kot je splošno znano je potrebno pred postopkom v tujini dostaviti veliko izvidov (hormoni, UZ izvidi v času ovulacije, izvidi na SPB, krvno sliko, RH faktor, AMH...). Zanima me, kdo vam je dal napotnice za takšne preiskave ali ste šle na vse preiskave samoplačniško?

Pri nama je namreč situacija takšna, da sva bila na prvem pregledu v neplodnostni soočena z informacijo, da partner skoraj zagotovo ne bo mogel imeti otrok. Bodo sicer opravili še določene preiskave, vendar so zgledi zelo slabi. Torej bo do odločbe za IVF poteklo še veliko časa. V vmesnem času pa razmisšljava, da bi šla v tujino. Ker je v neplodnostni ambulanti vsa pozornost usmerjena v partnerja, mene ni nihče pregledoval (niso me poslali niti na hormonske preiskave). K sreči sem pri osebnem G dosegla, da smo opravili vsaj hormonske preiskave...

Sedaj mene zanima, kdo vam je v podobnih situacijah dal napotnice za zgoraj naštete preiskave (osebni zdravni, osebni G ali specialist za neplodnost)? Zadevo bi namreč želela vsaj malo pospešiti, ker leta res niso na najini strani.

Hvala za vašo pomoč in informacije
Default avatar

maja2020

Napotnice in preglede sva midva dobila in izvedla med (neuspelim) postopkom pri nas. Ko sva šla v tujino so naredili samo še pregled dveh hormonov (samoplačniško), ker sva že vse imela. Morala bi ponoviti le še SPB, ker je takšna zakonodaja. Naredili so tudi UZ.
Default avatar

vijolica2020

@Maja2020, lahko napišete kaj več izkušenj iz tujine? Kje ste bili, koliko je vse trajalo in nasploh opišete vašo izkušnjo? Take informacije so zlata vredne :)
Default avatar

maja2020

@vijolica2020 Pravzaprav veliko izkušenj (še) ni. Postopek namreč (še) ni bil izveden zaradi koronavirusa. Smo bili pa dobesedno na začetku stimulacije, ki pa se zaradi zaprtja mej zaključila oziroma se ni začela.
Če povzamem: Takoj po neuspešnem izidu sva iskala najbolj optimalne opcije. Za naju je predvsem pomembna časovna komponenta in seveda tudi čimvečja učinkovitost. Pridobivanje informacij, tako v Sloveniji kot v tujini (torej kontaktiranje različnih klinik, iskanje možnosti, opcij) je trajalo aktiven mesec (beri: skoraj vsak dan pisanje, klicanje, odločanje, pošiljanje že obstoječih izvidov prvega postopka). Po mesecu dni poizvedovanj sva izbrala nekaj klinik, kjer sva se dogovorila za osebne konzultacije, saj je preko maila in telefona težko razčistiti vse nejasnosti, vprašanja in podvprašanja. Večina klinik nudi tudi skype konzultacije, nekatere proti plačilu nekatere brezplačno, vendar sva se odločila za osebni obisk. Osebno sva se zglasila na lokaciji na dveh, izbrala na koncu eno, s katero smo se že tam in kasneje od doma vse dogovorili. Pri njih sva na lokaciji naredila zopet spermiogram, UZ ter opravila nekaj krvnih preiskav hormonov ter dodatnih drugih krvnih preiskav. Do aplikacij hormonov ni prišlo zaradi zaprtja meja, ravno tako so se vse klinike v Sloveniji zaprle in ni bilo mogoče nadaljevati z ničemer in nikjer. Ta teden je klinika v tujini zopet stopila z nama v kontakt, trenutno smo začeli z načrtovanjem postopka naprej.
Zgoraj napisano so gola dejstva, ves balast v zvezi z vzporednim čustvenim in adrenalinskim rollercoasterjem sem namenoma izpustila.
Če te pa karkoli bolj konkretnega zanima pa seveda sporoči.
Default avatar

vijolica2020

@maja2020, hvala za informacije!

katero kliniko pa sta torej izbrala? Kaj je vzrok vajinih težav (če ni skrivnost) in kakšno ceno so vama postavili? Ste se pozanimali kako je s povračili stroškov od ZZZS?
Default avatar

maja2020

Klinika Repromeda. Vzrok je slab spermiogram. Cena variira glede na želje in obseg preiskav, t.j. od 2400 do 9800 + cca 1000 do 1500 za hormonsko terapijo (hormone je treba plačati posebej). Posebej seveda še vsa ostala logistika (prevoz, spanje, prehrana). Povračilo stroškov je možno do slabih 2000 eur ob pogojih glede na slovensko zakonodajo (če nisi porabil že vseh postopkov v Sloveniji, če nisi presegel slovensko zakonsko določeno starostno mejo za leta...itd...). Detajlov je veliko, lahko tudi na ZS.
Zakaj vidva razmišljata o tujini?
Default avatar

vijolica2020

@maja2020, imaš ZS

Sicer pa imam za tiste, ki ste šle v tujino na donorsko seme naslednji vprašanji:

A je res, da v Avstriji delajo z donorskim semenom samo IUI (torej HIUI)?

Če gledaš cenike tujih klinik, so povsod specificirane cene za postopke z "donated eggs", praktično nikjer pa ni cene za postopek z "donated sperm". A se v tem primeru gleda ceno navadnega IVF + fee za donirano seme?