Forum: Urologija

Bolezni sečil, ledvični kamni, urolitiaza, ureteralna kolika, rak mehurja, rak prostate, hormonsko zdravljenje raka prostate, povečana prostata, operacije prostate, rak ledvic, uhajanje vode, mokrenje, cistostoma, nefrostoma... so besede, s katerimi opisujemo bolezni, težave in probleme, ki jih srečamo v urologiji.

Forum je ZAPRT in na voljo samo za branje.

PSA po operaciji prostate

Forum je zaklenjen
Default avatar Oče 8 Jun 2011 11:16

Spoštovani!

Pred šestimi meseci mi je bila odstranjena prostata. Vrednost PSA po treh mesecih je bila 0,00 ng/ml, sedaj, po šestih mesecih, pa je 0,04 ng/ml. Zakaj je vrednost PSA porasla? Ali to pomeni, da operacija ni popolnoma uspela? Bo potrebno nadaljnje zdravljenje?

Rezultat mi vzbuja skrb, zato vas prosim za čimprejšnje odgovore.

Vnaprej se vam zahvaljujem in lepo pozdravljam!

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 9 Jun 2011 21:32

Spoštovani!

Za smiseln nasvet bi bilo potrebno natančno (do črke) preučiti originalni histološki izvid.
Namreč - če pustimo ob strani teoretiziranje, kaj vse bi lahko bilo (o tem sem tu na forumu že večkrat pisal podrobno) - sta dve možnosti - čakati, da bo PSA narasel nad 0.2 ali pa ukrepati takoj. Če je histološki izvid pokazal pozitiven rob, potem je smiselno takoj razmišljati o adjuvantnem (dodatnem) obsevanju. Sicer pa je edino smiselno kontrolirati PSA vsake 3 mesece. Lahko se bo vrednost ustalila nekje pod 0.2 (v tem primeru verjememo, da je to zaradi preostalih nerakavih celic prostate), če pa bo naraščala še nad 0.2, pa verjamemo, da je to zaradi preostalih rakavih celic prostate (ponekod je ta meja do 0.4). Je pa treba to redno spremljati, saj je pri PSA nad 1.5 za reševalno obsevanje že prepozno, takrat verjememo, da rak ni več lokaliziran...

Skratka - zaskrbljenost nima smisla. Rak je bolezen, kjer je še vedno veliko v božjih rokah (ali pa v rokah nelinearne dinamike odnosa med organizmom, imunostjo in rakavimi celicami, kjer ni mogoče napraviti eksaktnega računskega modela, ki bi z gotovostjo napovedal prihodnost). Pomembno je, izkoristi vsak dan, ne veste, ali bo še 30 let ali 6 let in da delate vse, kar lahko. Napravite pa lahko dvoje - s kopijo originalnega histološkega izvida po operaciji in vsemi izvidi se lahko posvetujete (pridobite drugo mnenje), drugo pa je, da na vsake 3 mesece kontrolirate in zapišete vrednost PSA. Precej možnosti je, da bo narasla npr. na 0.12 in se tam ustalila. Čim pa bo narasla nad 0.2, pa si organizirajte obisk urološko-onkološkega konzilija na torek na OI in povprašajte o dodatnem zdravljenju (če ne boste tja šli že prej, glede na vsebino celotnega histološkega izvida).

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Oče 11 Jun 2011 20:25

Spoštovani!

Najlepše se zahvaljujem za prijaznost in hiter odgovor. Kot sem razumel bi mi lažje odgovorili, če bi imeli histološki izvid zato vam ga pošiljam in ponovno prosim za vaše mnenje. Izvid sem dobil na kontroli 1 mesec po OP.

Adenokarcinom prostate, po Gleasonu 3+3=6.
Tumor je omejen na prostato in zajema manj kot polovico desnega lobusa.
Gre za zelo majhen volumen.
Lega tumorja je periuretralno desno.
Ni ekstraprostatične širitve.
Ni infiltracije seminalnih vezikul.
Resekcijski robovi potekajo v zdravem.
TNM zamejitev:
pT2a R0.

Vrednosti PSA pa, kot sem zapisal zgoraj: po 3. mes. 0,00, po 6. mes. pa 0,04.

Lepo pozdravljeni!

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 12 Jun 2011 15:56

Spoštovani!

Izvid patologa, kot ga navajate, se zdi zelo ugoden. Pravzaprav bolj ugoden za vas praktično sploh ne more biti.

Glede na ta izvid ena od statističnih metod napovedi biokemičnega recidiva pravi, da je približno 80% verjetnosti, da bo po 10 letih PSA pod 0.2, 20% pa, da bo nad 0.2.

Glede na navedeno (vendar brez poznavanja PSA pred punkcijo in izvida punkcije) se zdi zelo verjetno (92% za 5 let, 81% za 10 let in 70% za 15 let), da se bo naraščanje PSA ustavilo pri vrednosti pod 0.2 - v tem primeru ne bo potrebnih nobenih dodatnih ukrepov.

Skratka, nadaljujte s kontrolami PSA na 3-6 mesecev in to se zdi trenutno vse. Če/ko pa bo PSA 0.2 ali več, takrat pa bo seveda potrebno razmisliti (konzilij) o morebitnih dodatnih ukrepih (obsevanju in/ali hormonski terapiji). Verjetnost za to je majhna (glej zgoraj), vendar bolj natančna napoved ni mogoča.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar dARJA 22 Mar 2012 19:56

Moj oče je star 70 let, pa je imel teavo z vodo. Šel je k zdravniku, pa je imel Psa v krvi 333,00. Samo kratko vprašanje. KAJ TO POMENI???

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 23 Mar 2012 15:41

Spoštovani!

Lahko gre za laboratorijsko napako, lahko gre za lažno povišan izvid če je imel takrat ravno hudo vnetje prostate in zato težave z odvajanjem vode, najpogosteje pa tako visok PSA označuje, da ima napredovali rak prostate. Opravila se bo najbrž biopsija prostate (ali paliativni TUR prostate) in predpisalo hormonsko zdravljenje raka. Ko bo histološki izvid potrdil (do takrat je lahko še kakšen mesec in več - najprej odvzem vzorcev...), da gre res za raka prostate, se bodo opravile še preiskave zamejitve bolezni (scintigrafija okostja). Po uvedbi hormonskega zdravljenja (kemična kastracija) je pričakovati, da bo PSA bistveno upadel. Kako daleč (pod 1 ali ne) in za kako dolgo (za pol leta ali 10 let) pa ni moč napovedati.
Njegovim moškim krvnim sorodnikom priporočamo, da si kontrolirajo PSA od starosti 45 let naprej, saj je raka smiselno ugotoviti takrat, ko se ga da ozdraviti, se pravi preden gre PSA prek 10, pri PSA kot ga navajate (prek 300) pa uspemo zgolj za nekaj časa (upati je na nekaj let, seveda odvisno od tega, kaj bodo pokazale preiskave) ustaviti napredovanje bolezni, ki je že v neozdravljivi fazi.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh