Forum: Urologija

Bolezni sečil, ledvični kamni, urolitiaza, ureteralna kolika, rak mehurja, rak prostate, hormonsko zdravljenje raka prostate, povečana prostata, operacije prostate, rak ledvic, uhajanje vode, mokrenje, cistostoma, nefrostoma... so besede, s katerimi opisujemo bolezni, težave in probleme, ki jih srečamo v urologiji.

Forum je ZAPRT in na voljo samo za branje.

Krivljenje penisa Mb. Peyronie induratio penis plastica

Forum je zaklenjen
Default avatar KRIVČLJENJE PENISA - STRAH 19 Apr 2011 08:10

KRIVLJENJE PENISA Nekaj mesecev penis se krivi in je krivljnje zelo boleče. Na UZ ni nič posebnega ugotovljno, ni niti kalcinacije. Tipanjem se ugotovi zatrdilna pod glavico. Kakšni so metodi zdravljenja krivljenja penisa. lp ! Hvala
Predlagaajo še poiskusiti z aplikacijo Hylaze. Kakšna je to metoda zdravljenja, ali so to tablete ali kaj podobnega.

Hvala za odgovor !

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 19 Apr 2011 19:20

Spoštovani!

Če gre beseda o Peyronijevi bolezni (induratio penis plastica), je možnosti pomoči več, pravega zdravljenja, ki bi bolezen pregnalo in povrnilo spolni ud v prvotno stanje, ozdravljenja pa pri večini bolnikov zaenkrat še ne znamo doseči.
Peyronijeva bolezen pomeni kronično lokalizirano vnetje tunike albuginee in posledično nastanek fibroznega plaka v kavernoznem telesu (brecilu) penisa, ki povzroči, da se le-ta ob erekciji ukrivi. Večinoma lahko ta plak zatipamo. V začetni fazi je ob erekciji prisotna bolečina. Dobra novica je, da navadno s časom (z zdravljenjem ali brez) ta bolečina preneha v več kot 95%. Glede ukrivljenosti ob erekciji pa je uspešnost izboljšanja s konzervativnim zdravljenjem (razne injekcije, fizioterapija in tablete) manjša, pri manj kot 1/3 primerov.

Če je ukrivljenost tako močna (na primer več od 60 stopinj), da spolni odnos ni mogoč, potem pride v poštev kirurško zdravljenje, kjer poskušamo penis izravnati z operacijo. Ta pride v poštev šele potem, ko se plak stabilizira, se pravi, ko bolezen ni več aktivna, ko ne boli več, ko mine več kot leto dni od začetka težav. Stranski učinek operacije je lahko skrajšanje penisa (če ga skrajšaš da daljši strani, pliciraš, tako da se izravna), teževe na mestu vsadka, neravnost (če se operira tako, da se vstavi vsadek na mesto, kjer je plak skrajšal dolžino in posledično povzročil ukrivljenost). Operacija tudi bolj ali manj lahko poslabša erekcijo. V skrajnem primeru bi prišla v poštev tudi vstavitev penilne proteze. Penilno protezo v Slo vstavljajo le v UKC Ljubljana, drugje so izkušnje s tovrstnimi operacijami manjše, tudi v Slovenj Gradcu bi vam verjetno (seveda vsaj delno samoplačniško) lahko organizirali operacijo izravnave penisa. Za to se je seveda potrebno posvetovati z urologom v dani ustanovi.

Vsekakor predlagam najprej posvet z urologom glede operacije. Če se za operacijo ne bi odločili, pa je druga varianta poskus s trakcijo ali penilno črpalko, s katero penis raztegujete, "ravnate". Naprava za trakcijo stane okrog 150 - 300 eur, črpalka pa 250 - 350 eur, z redno uporabo naj bi bilo mogoče doseči izboljšanje.

Ob tem je seveda smiselno peroralno zdravljenje, pri nas predpisujemo pentoksifilin (Pentilin forte 600 mg 2x1), zraven pa še vitamin E (kupite preparat v lekarni, s slednjim ne smete pretiravati). Predlagamo tudi uporabo mazila, ki vam ga predpiše urolog, z vitaminom E, je samoplačniško).

Od lokalnega zdravljenja imate na voljo injekcije kalcijevega antagonista (verapamil) v plak v penisu (vsak drugi teden, aplicira vaš urolog v urološki ambulanti) na primer 6-8x.
Aplikacijo hialuronidaze skupaj s kortikosteroidom v plak so preučevali grški raziskovalci, mogoče bi bilo, da jo kdo ponuja tudi pri nas, vendar osebno s tem (za razliko od verapamila, ki je nekako standarden), nimam izkušenj. Morda vaše razmišljanje o "Hylazi" cilja na hialuronidazo (Hylase Dessau), lahko pa tudi na kaj drugega, česar ne poznam.

Možno je aplicirati ultrazvočno energijo na sam plak (fizioterapevti), zraven še mazanje z gelom, ki vsebuje vitamin E.
V Murski Soboti bi vam (podobno kot UZ, pri zasebni fizioterapiji) lahko ponudili tudi pravi ESWT, kot je bil opravljan v tujih raziskavah (fizioterapijo, kjer se na plak vpliva s podobnimi valovi, kot se uporabljajo za drobljenje kamnov v ledvicah), cena za štirikratni obisk (opravi se 1x tedensko, torej skupaj 4 tedne, vsakič 2000 šokov, približno 15 minut) bi znašala okrog 100 - 120 eur.
Teoretično ima ESWT več raziskav v zvezi s Peyronijevo boleznijo in bi bil verjetno lahko bolj učinkovit kot UZ, čeprav so izkušnje v svetu različne, večinoma pride do občutka izboljšanja (subjektivnega) za 10-20%, lahko tudi nič, popolna ozdravitev pa bi bila zelo redka.

Zaključek:
Če je spolni odnos še mogoč (torej ukrivljenost ni prehuda) in je trenutno v ospredju bolečina, bi predlagal zdravilo na recept (pentoksifilin), mazilo z vit. E in fizioterapijo z ESWT, kar so, vsaj po mojem, lahko subjektivnem mnenju, v svetu najbolj preizkušene metode blaženja težav (ne zdravljenja, zdravljenja ni). Sem bi spadale tudi injekcije verapamila v plak.
Če je ukrivljenost prehuda ali je z vaše strani prisotna zahteva po izravnavi penisa, je potreben posvet z urologom, ki bi vas bil pripravljen operirati. Tega ne dela niti 10% urologov, da pridete do operacije, jih boste morali najverjetneje obiskati več, če ne boste naleteli ravno na prim. Miheliča v UKC Lj ali urologa Krstanoskega v Slovenj Gradcu ali mag. Bratuša v Mariboru - pojdite torej do prvega, ki vam naj svetuje, na katerega (od naštetih ali koga drugega) se dejansko obrniti.
Če operacija ne bo prišla v poštev in boste opravili fizioterapijo z ESWT in morda injekcijsko terapijo z verapamilom in bo ukrivljenost še hud problem, bi veljalo razmisliti tudi o uporabi vakuumske črpalke ali naprave za podaljševanje, za natančna navodila ali nasvet o tem se lahko obrnete na zasebne urološke ambulante.

Lepo pozdravljeni! CenterUROL

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar lojzika 4 Jan 2012 17:20

in kje dobiti Hylase,baje v sloveniji ga ni,in kje v tujini se ga dobi,,,zdravniki povedo da v tujini,nič pa kje.....,tujina je precej velika

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 4 Jan 2012 20:49

Spoštovani!

Če prav razumem, gre za snov, ki jo zdravnik z injekcijo vbrizga v plak. Torej ni vaš problem, kje dobiti to snov, temveč kje najti zdravnika, ki bo to vbrizgal - njegov problem pa je, kje bo zdravilo dobil. Torej poskusite na uroloških klinikah ali ordinacijah. Ena od najbolj praktičnih možnosti je gotovo medicinski turizem v Beogradu - pri naslednikih Save Peroviča: http://www.savaperovic.com/team.html, pošljite mail na naslov: [email protected] pa boste videli, ali vam bodo odgovorili in kaj ter za koliko. Predvsem pa vprašajte tistega, ki vam predlaga "Hylazo" - ali je o tem samo slišal od daleč na kakšnem kongresu ali je res videl, da je to dejansko komu pomagalo!

Lepo pozdravljeni! CenterUROL

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar lojzika 6 Jan 2012 08:10

Spoštovani tineh!
Vaš odgovor je zelo zanimiv. Zanima me kako priti do vas na pregled.
Najlešpa hvala za odgovor.

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 22 Jan 2012 13:49

Spoštovani!

Urološko svetovanje - CenterUROL

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar datur 17 Apr 2012 15:53

Se pravi če dobim napotnico se lahko naročim k vam v mursko soboto?

Kako dolgo pa se čaka pri vas na pregled, imam namreč neprijeten odčutek, bolečine med erekcijo in ukrivljen spolni ud.
Pred časom pa sem tudi srečal malo količino krvi v spermi, je to velika težava??

Hvala za odgovore!


Lep pozdrav!

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 19 Apr 2012 09:16

Spoštovani!

Kri v spermi načeloma ni povezana s krivljenjem spolnega uda. Čeprav navadno izgine sama in vzroka ne najdemo (pripišemo ga zgolj nepojasnjenemu vnetju), je vsekakor smeislno ugotoviti, ali ne gre morebiti za specifično vnetje. Če kljub antibiotičnemu zdravljenju, npr. Tavanic 500 1x1 20 dni, ne pride do izboljšanja, pošljemo spermo in/ali urin na preiskave, na primer tudi zato, da izključimo morebitno tuberkulozo obmodka ali kakšno takšno, sicer izjemno redko bolezen. Pa seveda, pri dermatovenerologu je potrebno izključiti spolno prenosljive bolezni.

Vsak se z napotnico lahko naroči, vendar je čakalna doba dolga in tudi niha (načeloma, če je na napotnici označeno "prednostno", več kot 3 mesece, zato vam morajo punuditi naročanje v drugi ustanovi).

Sicer pa se večina fizioterapevtskega zdravljenja induracije penisa izvaja samoplačniško, npr. ESWT 1x tedensko 4 tedne, cena 4x 20 eur + pregled 40 eur ali pa UZ 10x 10 eur + pregled + krema. Za samoplačniško obravnavo čakalnih dob tudi v Murski Soboti načeloma ni, termin za pregled v bolnišnici dobite navadno v roku 2 tednov.

Če bi se odločili za kirurško zdravljenje induracije penisa, vam tega v Murski Soboti zaenkrat ne moremo ponuditi, potreben bo pregled v katerem od UKC. Običajno pa najprej svetujemo poskus konzervativenga zdravljenja.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar DRAGO MITROVIĆ 4 Jun 2012 19:12

Spoštovani gospod doktor. Lansko leto mi je prišlo do krivljenja penisa.

Po raznih informacija naj bi obstajale inekcije katere se Vbrizgajo v plag in naj bi pomagale pri odpravi ukrivljenog penisa.
Prosim vas za več informacij o zdravljenu krivega penisa inekcijama.

Hvala lepa za odgovor !

Drago

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Drago Mitrović 5 Jun 2012 17:05

Spoštovani,

Dodatno vprašanje

zanima me kje v Ljubljani ali bližji okolici opravljajo zdravljnje krivega penisa z inekcijami.

Lp! Drago

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 7 Jun 2012 19:05

Spoštovani!

Injekcije v plak imajo za cilj zmanjšati velikost in gostoto plaka, ukrivljenost penisa in predvsem zmanjšati bolečino. Kot sredstvo za injekcijo se po najnovejših evropskih smernicah za ta namen uporabljajo steroidi, interferon, klostridijska kolagenaza in kalcijev antagonist verapamil (npr. Lekoptin). Čeprav različne študije dokazujejo uspešnost, je vendarle dejansko izravnavo mogoče doseči praktično samo z operacijo. Izboljšanje za nekaj stopinj pa seveda po študijah dokazujejo vsa različna zdravljenja.

Gotovo vam praktično vsak urolog lahko ponudi injekcije verapamila v plak - večina nas pri nas uporablja to. Operacijo z izravnavo penisa - to je pa druga zgodba - eno je operacija v tujini (Beograd), pri nas pa npr. dr. Sedlar in prim. Mihelič v KC Ljubljana.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tomaz 52 29 Jan 2013 12:25

Pozdravljeni
Star sem 52 let, erekcije nimam vec pol leta,poskusil sem z Viagro in zdrugimi tabletkami am pak brez rezultata,zato me zanima ce obstaja kaksna operacija da bi spet imel erekcijo.Gdo to dela in kasna je cena te operacije. Lep pozdrav.
Tomaz

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 30 Jan 2013 19:50

Spoštovani!

Da, obstaja. Opravljajo jo v UKC Ljubljana in UKC Maribor na urologiji - penis proteza. V Slo te operacije načeloma ni samoplačniško, temveč zgolj za zavarovance. Cena proteze je med 5.000 in 10.000 eur, dodatno še cena op in anestezije... največ tega v okolici samoplačniško delajo v Beogradu.

Pred razmišljanjem o operaciji je vsekakor vredno poskusiti še druge možnosti, na primer injekcijsko terapijo. Pa seveda, preveriti testosteron itd. Ali, zakaj ne bi poskusili z low-energy ESWT - terapijo z zvočnimi valovi, ki naj bi stimulirala erektilno funkcijo in jo trenutno preizkušajo v številnih državah - če je blažja ED, bi bilo vsekakor smiselno poskusiti s tem pred operacijo - protezo, ki dokončno uniči erektilno tkivo. Cena nizko-energijske ESWT za izboljšanje erektilne funkcije bi znašala v Murski Soboti trenutno približno 220 eur za pet obiskov, kar je standardni protokol za uporabljani aparat (enkrat tedensko, se pravi 5x po 44 eur).
Predlagam, da obiščete urologa in se podrobno pogovorite o vaših težavah.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar zanek 7 Mar 2013 21:13

Spoštovani,

kdo in kje najbolj uspešno operira Peyronijevo zakrivljenost v Sloveniji in tujini?Kakšna je stopnja uspešnosti operacije? Kje v Beogradu, kakšna je okvirna cena? Ali po operaciji lahko pride do izgube erekcije?
Lep pozdrav,
Žan

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 12 Mar 2013 18:18

Spoštovani!

Za ceno v tujini povprašajte tam, kjer vas zanima (npr. http://www.savaperovic.com/).

V UKC Ljubljana se posvetujte npr. s prim. Miheličem ali dr. Sedlarjem.

Operacija bi morala v 99% penis praktično izravnati (+- par stopinj) - če je bolezenski proces že ustavljen - se pravi če bolezen traja že več kot leto dni in se ukrivljenost že vsaj nekaj mesecev ne spreminja več. Ali bo potem še prisotna erekcija pa je drugo vprašanje. Če je sedaj prisotna odlična erekcija, z zelo dobrimi pretoki v penilni arteriji (PSV nad 38 pri UZ doplerski meritvi ob Caverjectu), je verjetnost uspeha večja. Če je že sedaj erekcija slabša, se pogosto odločajo za hkratno vstavitev penilne proteze, saj je verjetnost spontane erekcije po operaciji slaba. Seveda pa je bistveno odvisno, za kakšno operacijo se je potrebno odločiti (plikacija ali incizija in vsadek). Za kakšno operacijo, je odvisno od vrste, oblike, dolžine - geometrije penisa in deformacije ter od drugih dejavnikov.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar zanek1188 18 Mar 2013 22:13

Spoštovani,
hvala za odgovor. Zanima me še kako priti do dr.Miheliča - ali ima privat ordinacijo in kje. Ne želim o tem problemu razpravljati z osebnim zdravnikom. Ali se pretok v penilni arteriji meri ambulantno ali je potreben kakšen poseg?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Zanek

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 11 Apr 2013 20:07

Spoštovani!

Menda je možno (razen seveda na polikliniki UKC) govoriti s prim. Miheličem v ambulantah Optike Clarus.
Pokličite in vprašajte. Ali pa se posvetujete z dr. Krstanoskem - pokličite v bolnico Slovenj Gradec in vprašajte kje dela privat ali povprašajte pri Medurju.

Pretok v penilnih arterijah se meri ambulantno, po aplikaciji injekcije Caverjecta (manjša injekcija v penis).

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh