Med.Over.Net

Urologija

Bolezni sečil, ledvični kamni, urolitiaza, ureteralna kolika, rak mehurja, rak prostate, hormonsko zdravljenje raka prostate, povečana prostata, operacije prostate, rak ledvic, uhajanje vode, mokrenje, cistostoma, nefrostoma ... vprašajte in dobili boste nasvet.

razlaga izvida rak prostate

Default avatar

tineh

Spoštovani!

Smiseln odgovor na vaše vprašanje je nemogoč, ker ne vem nič o vašem očetu: katera zdravila jemlje, koliko se ukvarja s športom, kaj dela - ali je v službi, kako je z njegovo ženo/partnerko, kakšni so njegovi interesi in pričakovanja od življenja... Zato pa so tu urologi, da ga seznanijo z izvidom in se skupaj s svojci dogovorijo o tem, kar bo najbolje zanj.

Če predpostavim, da je povprečno zdrav, hodi redno v službo, se občasno ukvarja s športom, dosedaj ni bil resneje bolan in mu je interes spremljati otroke in vnuke ter dolgo živeti, pri starosti 54 let predlagam radikalno prostatektomijo - operacijo. Na kakšen način (odprto, laparoskopsko ali laparoskopsko z robotom) je odvisno od tega, kje živite in še od drugih, manj bistvenih dejavnikov. Važno je, da vas bo operiral nekdo, ki mu zaupate, ki dela dobro in ki vam bo pomagal v primeru, da se ne bo izšlo vse idealno (uhajanje urina, impotenca).

Obsevanje (na kakršenkoli način) bi prišlo vsekakor v razmislek, če bi govorila o starosti npr. 74 let. Pri tako mladem, ki ima pred seboj še več kot 20 let življenja (če je povrpečno zdrav, nima drugega raka, ni po infarktu ali čem podobnim...), pa se pokaže prednost operacije pred obsevanjem v preživetju. Seveda je mogoče, da bo potrebno po operaciji še obsevati.
Hormonsko zdravljenje kot samostojno zdravljenje pri tako mladem ne pride v poštev kot prvi izbor, lahko pa bo potrebno kasneje.
Opazovanje (tako imenovani "watchful waiting") bi prišlo v poštev, če bi bil PSA pod 10 in ne bi bilo tistega zapisa št. 11, že pod vašim pozdravom in imenom. PSA nad 10, zelo rizičen indeks prostega proti celokupnemu PSA (normala je nad 18%, vi pa navajate 4%), klinični stadij T2 (tipna trda prostata) in ne T1c ter rak v 80% stebrička govorijo za resno dogajanje, ki zahteva operacijo, če bo le še pravočasna ter izključujejo smiselnost zgolj opazovanja.

Glede na to, kateri od stebričkov je zajet z rakom, torej kje v prostati je rak, je tudi mogoče nekaj reči - vendar se punktira različno, tako da ne morem vedeti, kje v prostati je vzorček št. 11 v vašem primeru. Če je to na apeksu (tako punktiramo pri nas, drugje lahko tudi drugače), je to dodaten slab znak in tveganje, da samo operacija ne bo mogla odstraniti bolezni v celoti.

Gleason 6 je sicer najbolj ugodno, kar je možno (na izvidu biopsije je Gleason - gradus - lahko od 6 do 10, 6 je najboljše in 10 najslabše), vendar so prisotni drugi dejavniki, ki pa niso ugodni in še posebej mladost in če je povprečno zdrav ta ugodna 6-tka ne odtehta drugih neugodnih dejavnikov.

Napoved uspešnosti zdravljenja in pričakovani razvoj bolezni bo mogoče dati potem, ko bo prostata v celoti odstranjena in bo znan dokončni histološki izvid.

Skratka - glede na visok PSA in tipen rak (T2) ter, čeprav le dva stebrička zajeta z rakom, pa vendarle eden v 80%, kar je veliko, glede na zelo mladega bolnika (starost 54 let za bolnika z rakom prostate), če je povprečno zdrav moški, ki ima namen živeti še 30 let, predlagam radikalno kirurško zdravljenje - radikalno prostatektomijo. Bistveno pri odločitvi o načinu zdravljenja raka prostate je, kakšne želje in pričakovanja od življenja ter kakšne realne izglede (starost, druge bolezni) ima bolnik. Pri enakem stadiju raka pridejo pri v poštev lahko vse različne možnosti, od opazovanja, obsevanja, operacije take ali drugačne, hormonskega zdralvjenja ali kombinacije zdravljenj, odvisno je od bolnika, od osebe.

Lepo pozdravljeni!
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

asija83

Pozdravljeni,

Najlepša hvala za vaše hitro in strokovno mnenje, ki bo pri odločitvi še v dodatno pomoč.
Mogoče še odgovor na vaše domneve:
Oče ne jemlje nobenih zdravil, nikoli ni bil resno bolan, trenutno ne čuti kakšnih bolečin. S športom se posebej ne ukvarja, ima redno službo ter še veliko pričakuje od življenja.

Ali lahko mogoče daste kakšno priporočilo glede kirurga, kot ste navedli "nekdo ki dela dobro in ima dobre reference". Sama lokacija ni pomembna in smo pripravljeni oditi kamorkoli je potrebno.
Ali mislite, da je smiselno pridobiti še kakšno dodano mnenje drugega urologa?

Hvala še enkrat za vse izčrpne informacije.

Lep pozdrav,

Tatjana
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Glede dodatnih mnenj - tako ali tako - če boste razmišljali o operaciji - se boste pogovorili tudi in predvsem z urologom, ki bo operiral. Če to ne bo tisti, ki je vaš urolog in je postavil/sporočil diagnozo, bo to samo po sebi predstavljalo dodatno mnenje. Sicer pa drugo mnenje po mojem mnenju praktično vedno koristi.

Kje bi se operirali - vsak berač svojo malho hvali. Predsednik Turk je menda šel za točno to operacijo v Innsbruck v Avstrijo. Drugače pa: Ljubljana (klasično, redko laparoskopsko), Maribor (laparoskopsko, klasično), Celje (laparoskopsko z robotom), Slovenj Gradec (laparoskopsko), Murska Sobota (klasično), Nova Gorica, Izola, Novo mesto.

Lepo pozdravljeni!
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

MKO

Spoštovani!

Ponovno se oglašam z naslednim vprašanjem.

Kaj pomeni, da po prostatektomiji Sept. 2010) in obsevanju, ki sem ga končal v januarju letos, mi telo občasno drgeta- mravljinči. Boli me tudi v trebuhu (gastroskopija in kolonoskopija je pokazala gastritis in divertikle). Zaradi pljučne embolije po operaciji pijem Marevan.
Zjutraj težko vstanem, ker me bolijo noge-mišice in sklepi. Težko hodim ker me je pričel boleti hrbet - v desnem križu.

Hvaležem sem Vam vsakega odgovora. Veliko ste mi že pomagali.

Lep pozdrav!

MKO
Default avatar

dora10

Spoštovani,

na vas se obračam z vprašanji glede raka naprostati ki je bil ugotovljen pri dedku. Star je 76 let, na izvidu pa piše:
_____________________________________________________________________________
KLINIČNI PODATKI/ DIAGNOZE:
Karcinom prostate, PSA 5,8. Zdravljenje s finasteridom.

Šifre diagnoz:
_____________________________________________________________________________
Prejšnji /povezani izvidi: UB-01148/11

Tehnike: 290200 10x, 290120 10x, 295010 1x, 290010 10x, 290020 10x


MAKROSKOPSKI OPIS:
Poslane tkivne kasete, označene z zaporednimi številkami 1-10.

MIKROSKOPSKI OPIS:
V kasetah punktati prostate dolgi 7mm do 15mm.
Opredelitev tumorja v posameznih vzorcih:
1: Zelo ozek pas (manj kot 1/2 mm) zmerno diferenciranega karcinoma Gleason 6 (3+3).
5: Karcinom prostate Gleason 6 (3+3) v 1mm tkiva (1/8 mm).
7: V dveh žlezah high grade PIN.
(ad)
_____________________________________________________________________________

DIAGNOZE / MNENJE:
Prostata, igelna biopsija:
1, 5 : Zmerno diferenciran karcinom prostateskupne ocene Gleason 6 (3+3). Podrobnejše opredelitve glej zgoraj.

7: High grade PIN v dveh žlezah.

2-4, 6, 8-10: Prostata brez tumorja.

ŠIfra diagnoz: P178305, M81403
_____________________________________________________________________________

VPRAŠANJA:

1. zanimame katera faza raka je to (kakšna je možnost da je rak razraščen na okoliška tkiva glede na to da je high grade PIN v dveh žlezah) ?
2. na kakšen način poteka zdravljenje pri raku prostate glede na stanje razvidno iz izvida ?

najlepše se vam zahvaljujem za odgovor,

DORA
Default avatar

tineh

Spoštovani MKO!

Bolnik, ki se zdravi/ se je zdravil zaradi raka prostate, lahko zboli tudi za vsemi drugimi boleznimi, ravno tako kot tisti, ki raka prostate nimajo. Se pravi, če je PSA nizek (npr. pod 1), je verjetnost, da so težave kakorkoli povezane z rakom prostate (še zlasti bolečine v križu, kosteh, kjer bi se bali morebitnih zasevkov v kosteh), praktično enaka nič, teoretično pa pod 0.1%. Se pravi, da ni moč pristati, da vas odslovijo z mislijo, da ste tako ali tako rakav bolnik in da gre za dogajanje, ki ga morate trpeti zaradi tega, ker imate raka. Še enkrat - če je PSA nizek (pod 1), potem skoraj gotovo vaše težave niso povezane z rakom, pa tudi gre spet za kakšen zaplet zdravljenja, to ne gre za napredovanje raka in jih je potrebno diagnostično opredeliti in zdraviti ravno tako, kot če bi imeli enake težave, pa ne bi prestali zdravjenja raka prostate. Se pravi, ne pri urologu, pač pa pri osebnem zdravniku in ustreznem specialistu za trenutne težave, ki mi pač poveste, koliko je PSA in če je ta pod 1, potem to z rakom prostate nima zveze.
Nekatere težave pa so vseeno lahko povezane s hormonskim zdravljenjem, če ga prejemate (nizko vrednostjo testosterona). Tu se posvetujte z onkologom - radioterapevtom, smiselno je opraviti meritev kostne gostote in če je ta znižana, potem predpisati vitamin D in bifosfonat. To bi tudi sicer priporočal. Glede bolečin v križu je vsekakor smiseln pregled pri ortopedu, glede jutranjih težjih vstajanj in bolečin v sklepih pa revmatologa. Če so težave samo posledica hormonskega zdravljenja, potem se jih bo pač dalo prestajati - pomembno je, da se izključijo drugi, bolj verjetni vzroki, ki nimajo nobene zveze z rakom prostate (npr. borelioza, revmatska obolenja, artroza sklepov...).

Lepo pozdravljeni!
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

tineh

Spoštovani dora10!

Kjer je opisan high grade PIN pomeni, da tam ni raka, ampak zgolj sprememba, ki bo morda nekoč postala rak ali pa tudi ne.

Natančne odgovore na vaše vprašanje je težko dati, saj manjka kup podatkov (PSA 5.8 - kaj to pomeni - ali je bil takšen PSA pred biopsijo in ali je že pred tem prejemal finasterid ter kako dolgo prej...). Kako velika je prostata (v ml)? Kako urinira, kakšen ima curek...

Samo iz histološkega izvida bi se zdelo, da gre za začetnega raka, ki ga navadno v starosti nad 75 let sploh ne zdravimo, temveč zgolj opazujemo. Samo iz histološkega izvida ni verjetno, da bi bil rak že razširjen kjerkoli.
Vrednost PSA, sploh če je prej jemal finasterid, govori nekoliko drugače - PSA, če jemlje finasterid in če so v laboratoriju izmerili 5.8, torej podvojen znaša 11.6 - to bi govorilo za možnost aktivnega zdravljenja in pred njim še preiskave za zamejitev bolezni. Čeprav je verjetnost, da bi kaj našle, manjša od 1 promila, se na OI za obsevanje ne bodo odločili, če ne bo prej opravil vsaj UZ, sliko pljuč in scintigrafijo kosti.
Načeloma je prvi izbor pri starejših od 75, ki imajo začetnega, lahko klinično nepomembnega raka, intermitentno hormonsko zdravljenje. Eventuelno tudi obsevanje, če je res v odlični kondiciji in ima pričakovano preživetje še več kot 10 let. Če so prisotne že težave z uriniranjem, npr. zastojni urin nad 50 ml ali pretok urina pod 15 ml/s, je varianta najprej TURP (transuretralna resekcija) in nato eventualno obsevanje ali pa opazovanje. Teoretično je mogoča tudi radikalna operacija, vendar, če je bila biopsija zajela vsega raka (tega ne moremo nikoli vedeti), potem se zdi v sedanji fazi to nepotrebno...
Opazovanje pomeni npr. to, da se predpiše finasterid ali dutasterid in se čez leto dni ponovi biopsijo prostate. Lahko se vmes napravi tudi TURP. Če ponovljena biopsija pokaže npr. Gleason 7 ali več, potem pa se uvede zdravljenej (hormonska terapija ali obsevanje).

Ampak vse zgornje domneve so lahko povsem napačne, saj ne vem nič o bolniku (katera zdravila jemlje, v kakšni psihični in fizični kondiciji je, ali še dela zunaj, kolesari, ali še ima spolne odnose, kako veliko prostato ima, kaj še pričakuje od življenja...). Šele na osnovi vseh teh podatkov je v danem primeru mogoče reči kaj smiselnega. Drugače bi bilo, če bi napisali, da je Gleason 8-10 v vseh stebričkih - v takem primeru ni dileme - uporabimo vse kar imamo na voljo. V primeru zelo začetnega raka, vsaj glede izvida biopsije (Gleason ne more biti manj kot 6), hkrati pa ne najnižjega PSA in hkrati mejne starosti glede pričakovanega 10-letnega preživetja, pa je odprto vse in je za smiseln nasvet treba poznati bolnika mnogo bolj, kot se da prek interneta.

Skratka - samo iz histološkega izvida se zdi, da zdravljenje še ni potrebno, saj je rak še premajhen, da bi bilo to smiselno - se pravi ponovitev biopsije čez leto dni. PSA pa je višji, za dejansko odločitev, kaj napraviti (če sploh kaj), je treba poznati veliko več dejstev.

Lepo pozdravljeni!
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

dora10

Najlepsa hvala za tako hiter odgovor in lep vecer vam zelim.
Default avatar

zaskrbljenahci

Spoštovani,

pišem v imenu očeta, star je 65 let in pred kratkim je prejel sledeči izvid biopsije:

Igelna biopsija 1-8
Med pomnoženo mišično stromo so pomnožene žleze, v katerih je nekaj gostega eozinofilnega sekreta, mestoma je prisotna prostatična intraepitelna neoplazija visoke stopnje (PIN visoke stopnje). V stebričku št.1 je fokus suspekten na karcinom prostate.

Po izvidu je imel pregled pri izbranem zdravniku, ki mu je predpisal:
Čez 6 mesecev ponovno kri vse frakcije, ponovno UZ punkcijo. Terapije ne potrebuje.

Sedaj smo vsi precej zmeden in prestrašeni, saj se očitno na prostati nekaj dogaja, najbolj nas je pa šokiralo, da ga je naročil na ponovno biopsijo šele čez 6 mesecev. Ali ni pri raku najpomembnejše zgodnje odkrivanje in reagiranje? Zakaj mu ni predpisal vsaj kakih zdravil, morda za zaviranje testosterona (laično)?

Oče je drugače v dobri kondiciji, jemlje zdravila Norvask in Atoris.

Vljudno bi vas prosila za vaše mnenje.

Vnaprej najlepša hvala in prav lep pozdrav!
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Raki so si med seboj zelo različni, odkrivamo jih v zelo različnih fazah, pri enih prepozno, pri drugih, kot včasih razpravljamo, pa prezgodaj. Seveda pa nikoli ni dobro, da najdemo bolezen rak. In seveda - nemogoče je konkretno svetovati pri raku, potrebno je vedeti marsikaj o bolniku, njegovi družini, videti natančno vse izvide (izvid pregleda prostate s prstom, vrednost PSA, velikost prostate, pretok urina...). Šele na osnovi vsega tega je moč kaj smiselnega reči.

Torej zgolj načeloma - hormonsko zdravljenje pride v poštev, kadar je za drugo prepozno ali kadar se odločimo za obsevanje med samim obsevanjem zaradi součinkovanja.
Rakave celice namreč čez čas postanejo hormonsko neodzivne in potem nič drugega (razen malo kemoterapije) ne ostane več. Se pravi - hormonsko zdravljenje nikakor ne, pač pa morda nekaj podobnega - zdravljenje za zmanjšanje prostate (če je ta velika - npr. s finasteridom ali dutasteridom - ampak ob določenih pogojih...).

Pozorno opazovanje je legitimen način obravnave raka prostate, kadar je Gleason 6 (najblažji rak) v manj kot 50% stebrička in v manj kot 2 stebričkih. To pomeni, da ponavljamo PSA in če PSA začne naraščati, ponovimo biopsijo takoj, sicer pa najkasneje čez leto dni. Npr. prejšnji teden sem obravnaval bolnika, danes starega 74 let, pri katerem sem v letu 2006 zavrnil radikalno prostatektomijo, ker je bil takrat Gleason 6 zgolj v malem delu ostržkov prostate. Kontroliral se je, po 6 letih je ponovna biopsija pokazala Gleason 7 in sedaj bo opravljena radikalna operacija. V teh 6 letih je vsekakor imel veliko prednosti - brez težav glede uhajanja vode, brez težav glede erekcije... Ali bo sedaj prepozno - tega ne vemo. To je odločitev zdravnika in bolnika skupaj. Vsekakor pa glede na izvid, ki ga navajate (PIN ne pomeni nič, samo to, da je morda čez čas (npr. pol leta) smiselno ponoviti biopsijo), tako mali del z rakom, da ni moč oceniti Gleasona pa tudi pomeni, da zdravljenje (če je seveda PSA nizek), ni smiselno. Ali ponoviti biopsijo čez tri mesece ali čez šest mesecev pa je stvar okusa oziroma drugih podatkov, ki jih nimam (PSA, velikost prostate...). Vsekakor je glede na izvid biopsije edino smiselno zaenkrat počakati in jo ponoviti. In to je tudi pomembno - da se ne pozabi - sedaj naj uživa življenje, skrbi za zdravo prehrano, kondicijo, paradižnik, sonce, ribe... da bo, ko bo to potrebno, optimalno pripravljen na zdravljenje.

Lepo pozdravljeni!
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

oktalz

Spoštovani!

Po radikalni prostatektomiji, opravljeni konec januarja, sem zaradi povišanega PSA (vrednost 2,0) opravil še PET/CT z F18 holinom (20. 6.). Izvid opisuje ob desni obturatorni kotanji ter presakralno in ob zunanjem iliakalnem žilju desno zvečano kopičenje- najverjetneje povečane bezgavke.

18. 5. sem prvič dobil aplikacijo eligarda.

Urolog se je odločil, da me predstavi na urološko-onkološkem konziliju za eventualno obsevanje kompletnega dela medenice. Konzilij bo 12. 7.

Obenem mi je urolog omenil tudi možnost operacije, a se mu zdi primernejše obsevanje. V mojega urologa imam sicer popolno zaupanje, vendar bi rad izvedel tudi vaše mnenje o prednostih in slabostih obsevanja ali operacije.
Default avatar

tineh

Spoštovni!

Precej premalo vem o vašem primeru, da bi lahko pametno svetoval. Načeloma je tako - kar se je/ naj bi se pri radikalni prostatektomiji naredilo, se je naredilo - limfadenektomija in odstranitev vsega, kar se je/ bi se dalo. Ali je res šlo za radikalno prostatektomijo in ne TURP?
Običajno in standardno je, da temu sledi obsevanje. Obsevanje je rutinsko, če gre za pozitivne robove (tako imenovano R1 resekcijo) ali/in če je vrednost PSA več kot 0.2. Načeloma bi bilo treba obsevanje začeti, preden PSA zraste na 1.0. Če gre prek, je lahko že prepozno in se zanj težje odločijo. Če drži navedba, ki se vam je zapisala, da je bil PSA po operaciji 2.0 (ne pa npr. 0.2), potem obstaja resen dvom - ali boste skupaj z vašim urologom uspeli prepričati onkologe, da vas bodo obsevali. To vsekakor priporočam - v okviru mulimodalnega zdravljenja - se pravi poizkusiti vse, kar se da, saj je vrednost PSA po radikalni prostatektomiji (če je bila res taka operacija? - zelo nenavadno, da bi bil PSA po njej tako visok - 2!). Ne vem tudi, kakšen je bil PSA pred operacijo, kakšen je bil Gleason, kakšen je histološki izvid pred operacijo - biopsija in kakšen potem... Precej možnosti žal obstaja, če vaši podatki držijo - torej PSA 2 po operaciji (ne 0.2 ampak 2), da bodo onkologi obsevanje odklonili. Vsekakor predlagam, da se poskusi.

Načeloma je vrstni red takšen - najprej operacija, potem pa obsevanje. Če pri prvi operaciji ni bila opravljena limfadenektomija, potem je najbrž mogoče tudi to - se pravi da se sedaj opravi limfadenektomija (kar je sicer sedaj težje, ampak če so vam ponudili - potem to izkoristite). Obsevanje pa še potem, ko bo opravljena ta druga operacija. Ampak da bi se samo na osnovi izvida PET/CT odločili za reoperacijo - ni nujno, da bodo res kaj našli. Ampak če vam ponujajo, pa naj limfadenektomijo napravijo (če to misli?). Obsevanje vsekakor potem, ko so urologi odstranili vse, kar se je z operacijami odstraniti dalo.

Če bo konzilij predlagal obsevanje, potem ga še vedno lahko toliko odložite, da prej opravite še eno operacijo. Če pa bo odklonil obsevanje, potem pa tudi lahko opravite operacijo (če so vam jo že ponudili) in potem ponovno konzilij glede obsevanja. Ampak seveda, vse navedeno so zgolj domneve - pojma nimam o vašem PSA pred operacijo, o natančem poteku operacije, histološkem izvidu in vsem drugem, kar je za svetovanje v tako redkem / resnem (PSA nad 0.2 po radikalni operaciji) potrebno.

Skratka - če je urolog omenil možnost operacije, je mnenje jasno - oboje! - najprej operacija - ta glede na opisno stanje najverjetneje ne bi odstranila vsega, lahko pa bistveno koristi, potem pa še obsevanje. Je pa zelo redko, izjemno, da bi se v opisani situaciji delala operacija.

Lepo pozdravljeni!
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

zaskrbljenahci

Spoštovani,

najlepša hvala za Vaš odgovor in trud (predzadnja bralka - zaskrbljenahci).

Morda le še nekaj manjkajočih podatkov, ki ste jih omenil..
Velikost prostate: 41, pravilna, omejena, gladke kapsule, homogene strukture, brez suspektnih vložkov. Semenske vezikule mejno široke, brez posebnosti.
S-PSA-TOT: 5,19 ug/L (do 4,00)
S-PSA PROSTI: 0,92 ug/L
PSA razmerje: 0,18

Zanima me predvsem to. Ali bi Vi takega pacienta naročili na ponovno biopsijo (na tokratni biopsiji je bil torej v 1 stebričku od osmih PIN visok in fokus suspekten na karcinom - prosim glejte zgoraj) na ponovno biopsijo čez 3 mesece, 6 mesecev ali 1 leto?

Vnaprej se Vam iskreno zahvaljujem za Vaš odgovor in ves Vaš trud, ter Vas prav lepo pozdravljam!
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Načini obravnave primerov, kot je opisan, se pogosto spreminjajo, so sicer v glavnem podobni, niso po v podrobnostih povsem enaki.

Moje mnenje trenutno (lahko pride jutri nov članek in bo spet drugačno) je, da potem, ko je bila opravljena biopsija z odvzemom najmanj 12 stebričkov in je bil najden rak Gleason 6 (ali manj) v manj kot 25% posameznega stebrička v največ dveh stebričkih ter je bilo izbrano pozorno opazovanje, kontroliramo PSA vsake 3 mesece in če narašča, predlagamo ponovitev biopsije takoj, sicer pa opravimo prvo ponovitev biopsije najkasneje čez leto dni.

Glede na vaše dodatne podatke se zdi, da je odločitev o ponovitvi biospije po pol leta zelo primerna: vzetih je bilo relativno malo vzrocev, zgolj 8 - to bi govorilo za smiselnost ponovitve biopsije prej; rak je bil najden zgolj v verjetno 1% ali manj enega stebrička (PIN nima zveze, včasih smo ob najdbi high grade PINa biopsijo ponavljali a priori, sedaj pa tega ne počnemo več) - to bi govorilo za smiselnost ponovitve biopsije kasneje.

Rak prostate v večini primerov poteka počasi. Precej možnosti je, da prva ponovitev biopsije raka sploh ne bo našla. Tukaj pa je nevarnost - potem se ne sme reči, da sedaj pa ni več raka - potem bo pač izvid rak v 1 od 16 stebričkov (8 je že bilo in npr. 8 ob ponovitvi biopsije) in bo še vedno potrebno pozorno opazovanje in ponovitve biopsije, ko bo PSA naraščal in morda aktivno zdravljenje že čez leto dni ali pa šele čez 10 let... Skratka, zadeva z rakom prostate je v večini primerov kronično stanje, kjer je pomebno, da se ostane enako pozoren skozi več let in desetletij.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

irencag

Spoštovani,

Pišem v imenu moža, star je 51 let. Že nekaj mesecev se mu v spermi pojavlja kri, zato ga je splošni zdravnik napotil k urologu. Laboratorijski izvidi kažejo na povečane vrednosti PSA : S-PSA-TOT: 5,34 ug/L ; S-PSA PROSTI: 0,80 ug/L PSA razmerje: 0,15

Prosim za razlago laboratorijskih izvidov in nadaljnih postopkov ki nas čakajo.

Hvala za odgovor
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Kri v spermi načeloma ni povezana z rakom prostate. Lahko je PSA lažno povišan zaradi vnetja, ki povzroča kri v spermi. Mogoče je, da bo najprej predpisan antibiotik (npr. Tavanic 500 za 10 ali 20 dni) nato pa je pričakovati, da krvave sperme več ne bo in se bo meritev PSA ponovila. Povsem mogoče je, da bo potem vrednost pod 3. Sledil bo nasvet, da ponavlja meritev PSA na 1 leto. Če pa bo po sanaciji vnetja PSA še vedno nad 3, bodo najbrž predlagali biopsijo prostate. Smiselno je tudi, da ima v tej starosti opravljen še kakšen splošni pregled - npr. UZ abdomna in sečil, čisto tako, za vsak slučaj.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - www.centerurol.de
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

irencag

Pozdravljeni,

Osebni zdravnik ga je na podlagi teh izvidov naročil na biopsijo prostate, vendar za datum še nismo dobili obvestila. Antibiotikov mu pa do sedaj še ni prepisal.
Mož je opravil tudi že UZ trebušne votline in ledvic, kjer ima mož cisto. Ali je možno, da so ti rezultati PSA povišani tudi zaradi tega?

lp
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Navadna ledvična cista - ima jo vsaka druga oseba (ženska ali moški), starejša od 50 let, nima nobene zveze s prostato in je pač odraz dejstva, da se ledvica (tako kot celo telo) pač stara. Če je cista navadna (pač po kriterijih - tanka stena...) in manjša od 8-10 cm, z njo ne delamo nič, le opazujemo.

Dobro je, da imate skrbnega osebnega zdravnika. Sam sem sicer pristaš "stare šole", se pravi da glede cistoskopije ali biopsije prostate urolog odloča, ali bo to opravil ali ne, tako kot gastroenterolog odloča, ali bo opravil kolonoskopijo ali ne. Ni pa nič narobe, če bo biopsijo prostate opravil, nasprotno, če je PSA 5.3, je malo verjetno, da bo z antibiotiki padel pod 3, verjetnost za to, da gre za raka prostate, pa je enaka, če je PSA 2.9 ali 5.4. Skratka, nič zato, če se biopsija opravi.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - Center UROL
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

Boža

Spoštovani!


Pregledovala sem zastavljena vprašanja in vaše izčrpne odgovore.

Kljub temu, sem še vedno v dvomu, kaj naj očetu ob njegovi diagnozi svetujem. Prilagam krvne rezultate in izvid zadnjega obiska pri urologu.

Oče je star 76. let, aktiven ves dan in dejaven na vseh področjih. Odkrita mu je bila osteopenija - osteoporoza. Zdravi se s Kalcijevim karbonatom in kapljicami D3.

Letos pa mu je bil odkrit rak prostata. Lepo vas prosim za nasvet in usmeritev, kako naj se oče odloči glede načina in vrste zdravljenja. Želela bi, da se mu zdravje ne poslabša in si ne "zakomplicira" življenja.

Iskrena hvala za pomoč.


Nataša
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Vsekakor predlagam, da se najprej razčisti, za kaj gre v/ob žolčniku. Če je tam kaj, potem ima to vsekakor prednost pred prostato. Če se npr. odločijo, da je treba žolčnik ali kaj v njegovi okolici odstraniti, potem se vedno pri raku prostate lahko predpiše varianta hormonskega zdravljenja - npr. bikalutamid in počaka npr. pol leta, da se razčistijo druge stvari, ta čas pa zdravilo napredovanje raka prostate zadržuje, nato pa se lahko rak prostate še vedno radikalno operira.

Čeprav je to za starost nad 75 let manj običajno (razen če je v zgornjih 25% svojih vrstnikov po psihofizičnih zmogljivostih), je torej možno operirati, če ne bi bilo operacije, pa ga je možno predstaviti konziliju Onkološkega inštituta zaradi obsevanja ter hormonsko zdraviti (tudi intermitentno). PSA je nizek (pod 5), število stebričkov, zajetih z rakom ni visoko (2/8), Gleason pa je 7 in stebriček je zajet v večjem deležu, kar pomeni, da bi se po današnjih gledanjih odločili za zdravljenje. Samo hormonsko zdravljenje ne prinaša tako dolgega preživetja, kot če je kombinirano z lokalnim zdravljenjem (obsevanje zunanje ali notranje ali radikalna operacija). Rak namreč prej ali slej (če živi dovolj dolgo, pa seveda tudi odvisno od raka, lahko že po enem letu, lahko po 20 letih) hormonsko zdravljenje premaga in gre naprej. Seveda pa ne moremo nikoli vedeti, kako dolgo je posamezniku namenjeno - če mu je namenjeno še 10 let ali več, potem predlagam operacijo ali obsevanje, če pa glede na ostale bolezni pričakuje še precej manj kot 10 let življenja, pride v poštev le hormonsko zdravljenje.
Vsekakor pa je dejavnikov, ki vplivajo, toliko, da jih ni mogoče našteti in zaobjeti v kratkem prispevku. Zato se ljudje odločajo za pogovor in drugo mnenje, kjer se o situaciji pogovorijo svojci in bolnik skupaj z zdravnikom iz oči v oči.
Glede raka je najenostavnejša in najbolj sigurna odločitev operacija, če jo urolog ponudi. To implicira, da je dovolj zdrav zanjo in to pušča vse ostale možnosti (obsevanje in hormonsko zdravljenje) odprte, če operacija ne bi bila dovolj. Vse ostalo pušča raka "not" in zgolj odloži problem - prednosti v preživetju po operaciji v primeri z obsevanjem se začnejo kazati v povprečju 13 let po zdravljenju, v primeri s samo hormonsko terapijo pa približno 10 let po začetku zdravljenja. Vendar je to le statistika - kako pa se bo odzvala konkretna oseba, pa ni možno z gotovostjo napovedati.
Vsekakor predlagam, da se razčisti, kaj je z žolčnikom, kot opisujejo na CTju.
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
cron