Forum: Urologija

Bolezni sečil, ledvični kamni, urolitiaza, ureteralna kolika, rak mehurja, rak prostate, hormonsko zdravljenje raka prostate, povečana prostata, operacije prostate, rak ledvic, uhajanje vode, mokrenje, cistostoma, nefrostoma... so besede, s katerimi opisujemo bolezni, težave in probleme, ki jih srečamo v urologiji.

Forum je ZAPRT in na voljo samo za branje.

Kako se pravilno jemlje Sumamed 500 mg pri klamidiji?

Forum je zaklenjen
Default avatar sparta 5 Jul 2010 22:49

Lep pozdrav
Danes sem prejel tablete Sumamed 500mg (tri tablete) zaradi suma klamidije. Rečeno mi je bilo naj vzamem eno tableto na 24 ur. Torej tri dni naj jemljem eno na dan. Bral pa sem tudi da je treba vzeti 1000mg odmerek Sumameda da se klamidija ozdravi.Danes sem eno 500 mg tableto že vzel in sta mi ostali dve trenutno. Torej naj jutri vzamem dve tablete ali naj normalno popijem jutri eno in pojutrišnjem še zadnjo tableto?

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 6 Jul 2010 09:23

Spoštovani!

Načeloma naj učinek na način dve 500 mg tableti hkrati ne bi bil slabši od standardnega načina 500 mg eno dnevno 3 dni. To je "ameriški način", je za 1/3 cenejši, posebej pri spolno prenosljivih boleznih pa ima še eno prednost - pacient namreč zaužije zdravilo v ambulanti pred sestro, torej je zagotovljeno, da spolno bolezen res zdravi. V državah, kjer je cena zdravila zelo pomembna in se zelo gleda na to (npr. ZDA, številne zahodne države), je 1/3 ceneje zelo pomembno.

Predlagam, da zdravilo vzamete tako, kot vam je naročil zdravnik. Sam vedno za klamidijo predpišem 1 tbl dnevno 3 dni. Ni pa nujno, da bo tako tudi v prihodnje - če bodo infektologi in dermatovenerologi rekli, da je potrebno drugače, se bo tudi pri nas način predpisovanja spremenil.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar sparta 6 Jul 2010 10:09

Najlepša hvala za vaš odgovor!
Danes bom torej vzel eno tableto in jutri še zadnjo. To naj bi zadostovalo, je tako?

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 6 Jul 2010 10:13

Da - ČE gre res za klamidijsko okužbo in DOKLER se ne boste ponovno okužili in ČE je klamidija na azitromicin občutljiva (načeloma je). Če pa bodo težave ostale, bodo verjetno potrebne še druge preiskave.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar sparta 6 Jul 2010 10:42

Ponovno se vam zahvaljujem za odgovor!
S čim se pa zdravi gonorejo, ki ima podobne simptome kakor klamidija? Pride tudi pri tem v poštev Sumamed ali kako?

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 6 Jul 2010 20:23

Načeloma da (v večini primerov naj bi bila povzročiteljica gonoreje tudi občutljiva na azitromicin. Vendar ne v vseh primerih.
Pri vseh spolno prenosljivih boleznih je potrebna prijava in seveda zdravljenje partnerk ter kontrola uspešnosti zdravljenja.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar dsds 11 Okt 2010 20:19

Spoštovani!
Mene pa zanima kateri antibiotiki pridejo v poštev, če je klamidija neobčutljiva na Sumamed in Ciprobay in ali se ob istočasnem testu na klamidijo (urinski ali bris) naredi tudi antibiogram ob morebitnem pozitivnem rezultatu.
Prav tako me zanima v kolikšnem času po okužbi se običajno razvijejo IgA protitelesa, ki bi naj nakazovala akutno okužbo in po kolikšnem času Ig-G protitelesa.
Sam imam namreč protitelesa IgA 70 U/ml (ref. vrednosti <22). IgG protitelesa pa so nižja od referenčnih vrednosti (<22) torej negativna. Od morebitne okužbe je preteklo več kot leto in pol, zato vas prosim še za razlago serološkega testiranja.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 13 Okt 2010 21:00

Spoštovani!

Načeloma vaše vprašanje ne spada na področje urologije - če bi se v urološki ambulanti pojavilo takšno vprašanje, bi bolnika preusmerili k infektologu.

Po mojem mnenju (vendar se kot urolog s tem ne ukvarjam), se antibiograma na klamidijo trahomantis ne dela rutinsko, temveč le redko, po dogovoru med infektologom in laboratorijem.
Če je klamidija trahomatis neobčutljiva na ciprofloksacin (pogosto) in azitromicin (redko), bi bilo najbrž potrebno opraviti antibiogram in pač uporabiti tisti antibiotik, na katerega bi bili občutljivi - torej enega od teh, na katere testirajo - na katere, pa ne vem - to izbira vsak laboratorij zase (če to testira, kar ni pogosto). Vsekakor je potrebno preizkusiti druge antibiotike iz skupine, v kateri je ciprofloksacin (torej kinolone, na primer levofloksacin) in iz skupine podobnih azitromicinu (eritromicin), predvsem pa bi najprej prišel v poštev doksaciklin, ki je standardni izbor za zdravljenje in alternativa azitromicinu (Sumamedu) za razliko od ciprofloksacina, ni ni prva izbira. Pri nosečnicah je izbor lahko tudi amoksicilin.

O smislu serološkega testiranja pri klamidiji za namen odločitve o zdravljenju ali ne (razen IgM protiteles za diagnozo klamidije pneumonije pri dojenčkih mlajših od 3 mesecev) so mnenja zelo deljena in marsikateri članek in priporočila to odsvetujejo. Protitelesa (katerakoli) so lahko prisotna ali pa ne, ne glede na to, ali imate bakterijo ali ste jo preboleli ali pa je sploh nimate. Morda bi posredno lahko kaj sklepali iz dinamike - spreminjanja titrov protiteles. Ključno vprašanje je, ali je klamidijska okužba še prisotna - v tem primeru jo je potrebno zdraviti. Testi za to pa so različni - najboljši so tisti, ki odkrivajo genom bakterije v bioloških vzorcih, npr. različni PCR testi na klamidijo (ti odkrijejo več kot direktna imunofluorescenca in podobni starejši pristopi).

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar hmmmmmm 17 Nov 2010 12:30

jaz sem ime spolne odnose in sem se okužil z klamidijo.z partnerko sva oba uzela po 2 tableti sumameda vendar sva cez 2 dni spet sexala brez zaščite.od tega je minil že teden dni in od takrat nisva več sexala tako da me zdaj res zanima ali sva naredila neumnost in sva se zopet okužila ali antibiotiki vseeno lahko še pozdravijo okužbo.zanima me tudi po kolikšnem času po zaužitju sumameda se klamidija pozdravi in koliko časa po zaužitju še ostajajo simptomi te bolezni.kajti izcedka nimam vec me pa spremljajo blage bolečine v modih in kdaj pa kdaj pride do srbenja sečnice in siljenja na vodo...bojim se da se zaradi neumnosti nisva pozdravila.in zanima me kako se lahko potem zdraviva,ali lahko spet uzameva sumamed(usak po 2tbl) ali sledi drug način zdravljenja.prosim za odgovor saj sem zelo obupan...

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar budalijatzka 17 Nov 2010 12:32

hm

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar obupaniii 17 Nov 2010 13:49

tudi sam sem imel klamidijo ki sem jo nehote prenesel na partnerko...testiral sem se jaz ona pa ne torej sva sklepala da sva okužena oba in sva oba dubila tablete sumamed katere sva tudi skupaj zaužila(2tbl od enkrat) pred 5 dnevi...dva dni po zaužitju tablet sva se spozabila in napravila napako.imela sva nezaščiten odnos zdaj pa se bojiva da sumamed ni učinkoval saj simptomi ostajajo vendar v blagi obliki.namreč jaz nimam več izcedkov iz penisa tudi peče me ne več ko uriniram vendar pa me spremlja blaga bolečina v modih in na vsake toliko časa me zasrbi splovilo kot me je pred zdravljenjem z antibiotiki...zdaj pa naju zanima kaj je pametno narediti.jaz sem naročen šele proti koncu decembra za kontrolni bris in res nočm do takrat čakati na rezultate.rad bi čimprej zvedel ali se je bolezen pozdravila ali pa sva se ponovno okužila in da čimprej nadaljujeva zdravljenje.zanima me kje bi se lahko še testiral razen na dermatovenerološki kliniki v sobi 4 saj sem tam naročen šele konec decembra...naletel sem tudi na zelo nesramne zdravnike saj mi nihče ni znal odgovoriti na moja uprašanja saj naj bi se bolezen razlikovala od posameznika do posameznika,tako da nevem več kam naj se zatečem in koga naj še uprašam kaj o tej bolezni...trenutno me pa najbol zanima,koliko časa od zaužitja sumameda se klamidija pozdravi in koliko časa so prisotni še simptomi? ali je možno da se je klamidija pozdravila čeprav imaš po 2 tednih po zaužitju sumameda še blage simptome? ali bi bilo dobro vzeti z partnerko še 1x sumamed in se zadržati nezaščitenega spolnega odnosa? in ali se grem lahko še kam testirati pred kontrolnim brisom,pa tudi če je samoplačniško.za odgovore se zahvaljujem že v naprej.hvala

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar obupaniii 17 Nov 2010 15:08

tudi sam sem imel klamidijo ki sem jo nehote prenesel na partnerko...testiral sem se jaz ona pa ne torej sva sklepala da sva okužena oba in sva oba dubila tablete sumamed katere sva tudi skupaj zaužila(2tbl od enkrat) pred 5 dnevi...dva dni po zaužitju tablet sva se spozabila in napravila napako.imela sva nezaščiten odnos zdaj pa se bojiva da sumamed ni učinkoval saj simptomi ostajajo vendar v blagi obliki.namreč jaz nimam več izcedkov iz penisa tudi peče me ne več ko uriniram vendar pa me spremlja blaga bolečina v modih in na vsake toliko časa me zasrbi splovilo kot me je pred zdravljenjem z antibiotiki...zdaj pa naju zanima kaj je pametno narediti.jaz sem naročen šele proti koncu decembra za kontrolni bris in res nočm do takrat čakati na rezultate.rad bi čimprej zvedel ali se je bolezen pozdravila ali pa sva se ponovno okužila in da čimprej nadaljujeva zdravljenje.zanima me kje bi se lahko še testiral razen na dermatovenerološki kliniki v sobi 4 saj sem tam naročen šele konec decembra...naletel sem tudi na zelo nesramne zdravnike saj mi nihče ni znal odgovoriti na moja uprašanja saj naj bi se bolezen razlikovala od posameznika do posameznika,tako da nevem več kam naj se zatečem in koga naj še uprašam kaj o tej bolezni...trenutno me pa najbol zanima,koliko časa od zaužitja sumameda se klamidija pozdravi in koliko časa so prisotni še simptomi? ali je možno da se je klamidija pozdravila čeprav imaš po 2 tednih po zaužitju sumameda še blage simptome? ali bi bilo dobro vzeti z partnerko še 1x sumamed in se zadržati nezaščitenega spolnega odnosa? in ali se grem lahko še kam testirati pred kontrolnim brisom,pa tudi če je samoplačniško.za odgovore se zahvaljujem že v naprej.hvala

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 18 Nov 2010 21:34

Spoštovani!

Vaših 10 sporočil na različne naslove istega pod-foruma kaže res na precejšnjo razburjenost, bojim se, da je ne bom pomiril. Okužba s klamidijo ni redka - pohvalno je, če ste ravnali tako, kot ste opisali - torej - da ste se šli pregledat in da se je šla pregledat tudi partnerka in da ste ravnali po navodilu zdravnikov in ste vzeli zdravilo. To je zelo dobro, neskončno bolje kot če tega ne bi napravili in verjetno tudi vse, kar ste realno lahko napravili.
Želite natančne in podrobne podatke o klamidijski okužbi, verjetno take, ki vam jih nihče ne more dati. Žal medicina v veliki meri še vedno ni zgolj znanost ampak je tudi umetnost ali, če vam je bližje - zaradi zakonov nelinearne dinamike marsičesa ni mogoče napovedati. Nihče ne more z gotovostjo reči, kako se bo nek organizem odzval na neko zdravljenje. Medicina se je v veliki meri razvila iz izkušen - izkustveno se je pokazalo, da je navadno za zdravljenje dovolj odmerek, ki ste ga dobili. Izkušnje so pokazale, da kontrola ni smiselna prej kot takrat, ko ste jo dobili... Želite vedeti zakaj - zelo lepo in prav je, da vas zanima - torej je prvi, na katerega se obrnete, veš osebni zdravnik/zdravnica. Če vam to ni dovolj in vam na kliniki ni dovolj, potem je tu še internet, kjer je o klamidijskih okužbah ogromno napisanega, tako v hrvaščini, slovenščini, še več pa seveda v tujih jezikih. Zdravniki so vam razložili toliko, kot so vam uspeli - če to ni dovolj, potem pač poskusite preštudirati tematiko. Tudi knjižnice obstajajo. Bojim pa se, da boste prišli do nasprotujočih si trditev, ugotovili boste, da en članek pravi eno, drugi pa nekaj čisto drugega o isti tematiki. In smo spet nazaj - karkoli napovedovati v medicini je vedno nehvaležno - še strojniki, ki opredeljujejo mrtvo snov, se včasih zmotijo, pri živi snovi pa je še toliko težje.

Glede testiranja sem že večkrat pisal - tudi če je test negativen, lahko imate klamidijo - test ni niti približno 100%.

Gotovo se boste lahko o klamidijski okužbi pogovorili tudi na infekcijski kliniki, če je na dermatovenerološki prišlo do kratkega stika.
Še prej pa je seveda pa je v našem zdravstvenem sistemu vaš osebni zdravnik.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar obupaniii 21 Nov 2010 18:22

pa zanima me zakaj mi zdravnik noče dati še ene doze sumamedov kljub ponavljajočim simptomom kajti zopet se mi je pojavil izcedek in pekoče uriniranje temveč ustraja da naj počakam do konec decembra na kontrolni bris...zakaj morm čakat če že v naprej vem da se nism pozdravil.zakaj mi more to en mesec kasnej povedat kontrolni bris,v tem času bo bolezen samo še napredovala in bo s tem čakanjem nakoncu več škode kot koristi.zakaj enostavno nepredpiše še ene doze in bi pomoje stem naredu več koristi kot stem čakanjem pa še jaz bi biv pomirjen

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 23 Nov 2010 18:55

Spoštovani!

Ne vem - ali ste ga vprašali? Možnost je, da se posvetujete še s kom - če se ne želite z osebnim zdravnikom ali zdravnikom na dermatovenerološki kliniki, pač pojdite na infekcijsko kliniko.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar mama mija 1985 17 Apr 2012 19:19

Zivjo.. Jaz imam fanta ze 1 leto in seveda sexava brez kondoma.. Ce bi ze na zacetku imel kateri od naju klamidijo bi ze bili znaki??? Po enemu letu mislim? Hvala

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 19 Apr 2012 10:20

Spoštovani!

Do 75% žensk in precej moških, okuženih s klamidijo, znakov bolezni na zunaj nima. Če se pojavijo, je to lahko 1-3 tedne po okužbi, lahko pa tudi precej kasneje (pri ženski je to lahko povečana količina izcedka, pogostejše uriniranje, siljenje na vodo, bolečina med uriniranjem ali v spodnjem delu trebuha, neredne menstruacije, pri moških pa vnetje obmodka ali vnetje sečnice, lahko pa tudi drugo).

Če seksate, potem je edino normalno, da hodite tudi na pregled k ginekologu/ginekologinji. Povprašajte jo to, kar ste tukaj. Odločila se bo, ali vas bo testirala za klamidijo. V nekaterih državah (ZDA in Veliki Britaniji) je priporočeno, da naj bi vse spolno aktivne ženske, mlajše od 25 let, enkrat letno testirali za klamidijo. Če okužbo potrdimo, jo zdravimo. Zdravljenje je enostavno, dobite antibiotik.

Se pravi - vprašajte svojega ginekologa.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar nekdo123 23 Jun 2012 13:52

pozdravljeni

Po kolikšnem času naj bi sumamed začel delovati od zaužitja dveh tablet en dan in naslednji dan še ene tablete? Predpisan mi je bil na podlagi simptomov klamidije in/ali gonoreje. Načeloma naj bi se oboje zdravilo s sumamedom. Simptomi so zelo ublaženi že po dveh dneh od začetka delovanja ampak še prisotni v majhni meri. Torej če simptomi popolnoma izginejo, čez koliko časa imam lahko spet normalne spolne odnose z dekletom brez da bi jo okužil?

Za vaš odgovor se že vnaprej zahvaljujem

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 23 Jun 2012 19:53

Spoštovani!

Načeloma je zdravljenje gonoreje ali suma na gonorejo z azitromicinom neustrezno, da ne zapišem še kaj hujšega. V Slo (in po celem svetu) je potrebno gonorejo zdraviti z enkratno muskularno injekcijo cefalosporinskega antibiotika cefriaksona. Izjemoma pride v poštev tudi cefiksim (Pancef) per os, vendar le, če ni prišlo do oralnega prenosa - torej če ni možnosti, da je gonokok v bezgavkah ust, kjer cefiksim ne doseže zadostne koncentracije.
Azitromicin je samo za zraven, da pokrije klamidijo.
Tudi če bi slučajno bilo tokrat zdravljenje uspešno, ni pravilno.

Zelo smiselno in koristno je opraviti bris - določitev povzročiteja - če ne iz drugega razloga zato, da se ve, s čim je potrebno zdraviti spolne partnerice/partnerje/kontakte. Pa tudi zato, da se vidi, da ni še kakšnega trihomonasa zraven, ki bi spet rabil drugačen antibiotik.

Pri utemeljenem sumu na eno tipično/klasično spolno prenosljivo bolezen, kot je gonoreja, je potrebno opraviti testiranja še na drugi dve spolno prenosljivi bolezni (sifilis in HIV), ki se jih lahko dobro obvladuje (ali sifilis tudi ozdravi), če se jih odkrije pravi čas. Če vam sifilis slučajno odkrijejo čez 2 leti na nevrološki kliniki v 3. stadiju, pri čemer prej niste vedeli zanj in nič ukrepali, se lahko konča zelo slabo.
Testirati je smiselno vse spolne partnerje zadnjih 60 dni.

Svetuje se (John Hopkins ABX Guide), da se lahko začne ponovno s spolnimi odnosi 7 dni po začetku zdravljenja, če so simptomi povsem izginili in so bili partnerji/partnerjice tudi ustrezno zdravljeni.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh