Forum: Urologija

Bolezni sečil, ledvični kamni, urolitiaza, ureteralna kolika, rak mehurja, rak prostate, hormonsko zdravljenje raka prostate, povečana prostata, operacije prostate, rak ledvic, uhajanje vode, mokrenje, cistostoma, nefrostoma... so besede, s katerimi opisujemo bolezni, težave in probleme, ki jih srečamo v urologiji.

Forum je ZAPRT in na voljo samo za branje.

Cistoskopija

Forum je zaklenjen
Default avatar Tomaz1 21 Apr 2010 20:18

Spoštovani!
Zanima me, kje bi lahko naredil cistoskopijo z anastezijo. Bil sem že pri urologu, vendar nisem bil sproščen in me je hitro ranil, ker sem pač preveč "trd".
Hvala za odgovor!

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 21 Apr 2010 22:28

Spoštovani!
Načeloma delamo cistoskopijo brez anastezije. Predlagam analgetik (npr. naklofen ali analgin) in morda anksiolitik. Predvsem je pomembna predhodna instilacija lokalnega anestetika. Prosite, da uporabijo tanjši inštrument (Ch 15 namesto Ch 19) ali pa uporabijo fleksibilni cistoskop (npr. v DC Bled). Cistoskopijo s fleksibilnim cistoskopom pri odraslih se povsod po svetu dela brez narkoze. Cistoskopijo z rigidnim cistoskopom pa pri moških v bogatejših državah (npr.Velika Britanija, večinoma Nemčija) delajo v večini primerov v anesteziji, v revnejših državah, kot sta na primer Slovenija ali Grčija, pa še vedno "na živo".
Vsekakor se pogovorite z vašim urologom - če nima na razpolago fleksibilnega cistoskopa bo morda lahko uporabil tanjši rigidni inštrument ali vam v skrajnem primeru celo organiziral narkozo, kar pa za sam pregled (razen v izjemnih primerih) odsvetujem, saj anastezija ni brez potencialnih stranskih učinkov.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar antonija7 11 Jun 2011 09:53

To se mi zdi nefer do pacientov,zakaj bi morali trpeti nepotrebne bolečine.Tudi na Balkanu,ki ga imamo za zaostalega,je možnost,da ti pri cistoskopiji dajo lokalno anastezijo.Zakaj kaj takega pri nas ni mogoče,smo morda še v srednjem veku,ko bi moral pacient vse potrpeti

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 11 Jun 2011 17:06

Spoštovani!

Vedno in povsod pri cistoskopiji uporabljamo lokalno anastezijo - seveda tudi povsod pri nas. Menim, da je gospod zgoraj spraševal po splošni ali regionalni - spinalni anesteziji, ki pa prinaša več zapletov in zahteva anestezista. Tudi kolonoskopije ponekod delajo v anesteziji, večinoma pa ne... Namreč razlika med lokalno in drugimi vrstami anestezije je, da pri lokalni večinoma še vedno čutiš, pri "pravi" anesteziji pa ne - in to je velika razlika.

Drugače pa so kontrolne cistoskopije pri moškem, sploh mlajšem, lahko res boleče, če se mora vsake 3 mesece opravljati rigidna cistoskopija. Po vsem svetu se brez narkoze (= v lokalni - z mazilom) to dela s fleksibilnim inštrumentom in na to - torej na možnost / smiselnost uporabe fleksibilnega namesto rigidnega inštrumenta sem želel opozoriti v svojem odgovoru.

Stvari se spreminjajo na bolje. V Slo imajo praktično vse urologije ta inštrument na razpolago, uporabljajo pa ga rutinsko na Bledu, v Izoli (mislim da) in v Murski Soboti, lahko pa še kje drugje. Več bodo bolniki to zahtevali, več bodo urologi prisiljeni pritiskati na vodstva bolnišnic, da bodo omogočila uporabo (nabavo) teh inštrumentov. Kontrolna cistoskopija pri moškem v lokalni anesteziji s fleksibilnim cistoskopom je sicer neprijetna, vendar precej manj boleča kot rigidna. In ne - večinoma na Hrvaškem in v Srbiji ter Grčiji v javnih bolnišnicah (privat je seveda drugo) še ne uporabljajo fleksibilnih cistoskopov tako široko, kot na zahodu.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar antonija7 15 Jun 2011 10:43

Hvala za odgovor,prav imate pacienti bi morali bolj zahtevati preiskave brez neprijetnih bolečin in sčasoma bi se to spremenilo obrnilo na boljše.Smo pa Slovenci znani po tem,da vse potrpimo in si ne upamo zdravnika vprašati po manj bolečih preiskavah, saj se bojimo,da bi se mu zamerili.Še nekaj,kako bi pri lokalni še vse čutil,saj tudi pri puljenju zoba dobiš lokalno inekcijo,pa nič ne čutiš.Zakaj pri cistoskopiji ne bi mogel dobiti inekcije in pregleda sploh ne bi čutili,ali je možnost vsaj tega ,pa čeprav bi si tisti inekcijo moral sam plačati.
lp antonija

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 15 Jun 2011 11:56

Spoštovani!

Če bi bilo tako enostavno... zob je velik skupaj s korenino morda 2x1 centimeter. Mogoče je "blokirati" polovico čeljusti... Blokirate lahko tudi penis (že to je precej večje od zoba) - pa ste omrtvili le prvi del sečnice. Kaj pa bulbarna, membranozna sečnica? Kaj pa prostatična sečnica? In mehur - precej bolečin pri cistoskopiji je tudi od napenjanja - širjenja mehurja. Skratka, žal z injekcijo pri zobozdravniku lahko zelo dobro dosežejo lokalno anestezijo, tega pa ni mogoče doseči za koloskopijo ali cistoskopijo - ti posegi/pregledi pač žal zavzemajo prevelik del organizma, ki ga preprosto ni mogoče "lokalno" anestezirati na tak način. Seveda se namaže z gelom, da se ublaži... ampak dejansko, da bi dosegli, kot pri zobozdravniku - v celotnem predelu posega stanje brez bolečin - pač teoretično ne gre drugače kot z regionalno (=spinalno) ali splošno anestezijo (kadar se opravlja pri tem kakšen poseg) - kar pa zahteva hospitalizacijo in anestezista, sicer pa s pomirili, "lokalno" površinsko aplikacijo mazila in žal tudi nekoliko (ali pa veliko, ljudje so zelo različni) potrpljenja preiskovanca.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar jwslo 15 Jun 2011 14:40

Spoštovani,

pri splošni anesteziji se res aktivira celoten "aparat", pa običajno so potrbene prej še kake presikave (srce, pljuča), kaj pa pri spinalni? Anesteziolog je najbrž potreben, sam postopek traja nekaj časa, kakšni pa so stranski učinki?

Na TV sem gledal neko oddajo, ko so uravnavali izpah ramena, pa so dečku dali injekcijo, je hitro zaspal, so uredili in to je bilo to. Žal ne vem, kaj so mu vbrizgali, toda ali bi to bilo možno narediti pri cistoskopiji (in podobnih neprijetnih posegih)? Kako dolgo pa traja cistoskopija in recimo biskopija prostate? Saj vem, tudi zavarovalnica ima prste vmes, pa pomanjkanje kadra, predvsem anesteziologov, pa še kaj bi se verjetno našlo, da ne govorim o čakalnih dobah...

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Matjaž

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar antonija7 16 Jun 2011 09:09

Hvala za odgovor,upam da mi nikdar ne bo tega treba prestajati,če pa že bom že doma vzela močna pomirjevala in zdi se mi da me bi po tem pregledu še dolgo tlačila mora in bi se strah pred pregledi še bolj povečal.Tako močno,da bi raje trpela bolečine,kot pa odšla k zdravniku,na žalost je to pogost pojav,ko zaradi straha pred bolečinami ne gremo k zdravniku,ampak raje trpimo, neznosne bolečine.

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 17 Jun 2011 20:54

Spoštovana Antonija7!

Cistoskopija pri ženskah ne predstavlja posebnega problema in je podobno neprijetna kot pregled pri ginekologu. V takšnem položaju se tudi opravlja. Žal mi je, da se zdi, da bo ta tema napravila veliko škode, saj se je bodo na osnovi zgoraj zapisanega pacienti, kjer bi bila ta preiskava smiselna in koristna, po nepotrebnem bali. Nekateri se bojijo marsičesa, povsem neupravičeno. In nekateri imajo srečo in pri tem ne zamudijo česa, kar bi jih lahko stalo življenja. Ravno danes sem cistoskopiral moškega v starosti 63 let, ki mu je bila cistoskopija predlagana že v letu 2009, pa se zanjo ni odločil (=jo je odklonil). Po preiskavi sem ga vprašal, ali je bilo res tako hudo. Odgovoril je, da sploh ni bilo hudo, da je bila koloskopija, ki jo je tudi že opravil, dosti hujša. Skratka - cistoskopija pri ženskah sicer ni prijetna, ni pa nič hudega. Pri moških je nekoliko bolj neprijetna, vendar je še posebej s fleksibilnim cistoskopom izvedljiva brez težav. V izjemnih primerih, kjer bi bila preiskava (iz različnih razlogov, na primer po poškodbi glave, v primeru duševne bolezni... ko se pacientu ne da dopovedati, za kaj gre ali pa v primeru, ko je boleče zaradi bolezni) močno boleča, je pa jasno, da se takoj prekine in organizira v anesteziji.

Ves moj apel na temo cistoskopije je bil namenjen zgolj populariziranju fleksibilne cistoskopije, ki pregled za moškega bistveno olajša. Seveda pa fleksibilna cistoskopija ni mogoča v vseh primerih, na primer v primeru makrohematurije ali ko je potrebno opraviti še odščip ali kaj podobnega.

Skratka - cistoskopija je za ženske zgolj nekoliko neprijetna preiskava, za moške pa lahko bolj ali manj neprijetna, vendar daleč od tega, da bi bila nekakšen "baubau", kot bi lahko kdo narobe razumel iz branja zgornjih zapisov.


Pa še spoštovani jwslo!
Sedacija je standardni postopek, ko se vbrizga na primer fentanil (opiat) in dormicum (sedativ). Zraven je potrebna vsaj izkušena medicinska sestra, saj lahko ob tem pride do zastoja dihanja. Po tem je potreben tudi nadzor bolnika, dokler učinki teh zdravil ne izzvenijo. Pri otroku po uravnavi zloma so, če gre domov, ves čas zraven starši. In seveda se na tak način lahko tudi opravi cistoskopija. Vendar v praksi to večinoma ni potrebno in seveda tudi ni smiselno. Bolnik pride v čakalnico, se sleče, sede na mizo, dobi lokalno mazilo v sečnico, čez 10 minut se opravi cistoskopija, ki traja npr. 5 minut, nato pa se bolnik obleče in gre domov. Povsem nesmiselno je večino ljudi izpostaviti tveganjem sistemskih zdravil, če to ni potrebno. Cistoskopija npr. pri otrocih pa se seveda opravlja s pomočjo anestezista...
Še enkrat - cistoskopija je preiskava, ki jo npr. bolniki na spremljanju po transuretralni opreraciji tumorja mehurja včasih opravljajo vsake 3 mesece. Marsikdo od njih je prej zaskrbljen in nato vesel, če se ne najde ponovitve in mu ni treba ponovno v bolnišnico in pod narkozo! Večina od njih (torej tistih, ki dajo to skozi na lastni koži) se želi čimveč cistoskopij, ki ne najdejo ponovitve tumorjev in čim manj narkoz!

Torej - cistoskopija - še posebej pri ženski ali pri moškem s fleksibilnim inštrumentom se po vsem svetu opravlja brez narkoze in nobene potrebe ni, da bi to spreminjali. Seveda pa se vedno prilagodimo bolniku in v izjemnih primerih (stanja po obsevanju, duševno prizadeti ali otroci) pregled seveda opravimo v anesteziji. Povsem neprimerno pa je na vsake 3 mesece prejeti anestezijo za rutinsko preiskavo, česar ne delajo nikjer v svetu.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar antonija7 18 Jun 2011 10:25

Hvala za odgovor,ste me kar potolažili,sedaj če bom res mogla bom šla na ta pregled,kar prej verjetno ne bi .Hvala vam za tolažeče besede,če je zdravnik prijazen je vsak pregled lažji.Vpraša vas bi xxxxxxxxxx in kako dolgo se čaka na urološki pregled.Jaz imam že več kot pol leta težave in po jemanju atibiotikov mi stanje ni nič boljše,Boli me pa v ledvenem delu in na vodo hodim 4 krat na uro,me pa ne peče pri tem.Uz mehurja in ostalih delov je bil bp,razen dveh miomov v maternici,nazadnje je bil z preiskav stanford najdena bakterija ,ki so mi j zdravili z Hikoncilom,malo je boljše vendar še ni v redu.Hvala za odgovor
lp antonija7

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 20 Jun 2011 20:07

Spoštovani!

Čakalna doba za urološki pregled je močno različna, bistvena pri tem pa je ocena osebnega zdravnika, ki na napotnici označi stopnjo nujnosti. Če je nujno, bo bolnik pregledan v roku 24 ur, če je prednostno, najbrž v roku enega meseca, redna čakalna doba za prvi pregled pa naj bi bila po predpisih ministrstva (če ga niso spet spremenili) do 180 dni, to pomeni, da daljših čakalnih dob bolnišnice ne smejo uradno prikazovati (morda pa lahko na primer ne sprejemajo naročil). Lahko pa so nekje na novo dobili koncesijo (ZD Maribor za soboto) in je potem lahko redna čakalna doba, če pokličete zdravnika, ki dela, zelo kratka.
Načeloma je smiselno, da se naročite tam, kjer vam je najbližje - kamor spadate. Namreč - tu ne gre za nekaj "elitnega" - gre za to, da se pogleda, kaj vam lahko pomagamo (če vam lahko), izključi morebitno resno obolenje, kontrolira urin, predpiše antibiotik po antibiogramu, ponovno kontrolira urin...

Skratka, če vaš osebni zdravnik/zdravnica meni (če ga prepričate, da so še težave), da je smiseln pregled pri urologu, vas bo pač napotil in tudi znal svetovati, kam se obrnite. Prej se naročite, prej boste na vrsti. Smiselno je, da predtem opravite tudi pregled pri ginekologu. Če je bila pri Sanfordu (ne stanfordu) najdena bakterija, je smiselno, da se preveri, ali je npr. 3 tedne po prenehanju jemanja antibiotika izginila (ponovitev urinokulture).

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 23 Jun 2011 20:07

hvala vam za odgovor,pa še eno vprašanje,en teden po koncu jemanja antibiotikov,se ponovno oddala urin (navadni laboratorijski pregled),bakterije niso več prisotne,res pa je da se sedaj skupaj z antibiotikom,pila uvin čaj in 10 dni uživala šumeče tablete vitamina C,sedaj pa bom 3 tedne pila vsak dan en tablet vitamina C.Težave še zmeraj niso popolnoma prenehale,osebni zdravnik je mnenja da na mehur vplivata mioma,eden je na spodnjem delu maternice in da sta onadva vzrok za nenehen pritisk na mehur,ginekologinja pa trdi nasprotno,da miom ne more vplivati na mehur.Kaj naj jaz sedaj storim,kaj mi še sploh preostane.

lp antonija7

Spoštovani!

Običajno se tisti, ki imajo težave z mehurjem, obrnejo na pomoč k urologu. Čeprav ta pogosto ne more pomagati, pa lahko vsaj opredeli, da ni nič hujšega, kar bi zahtevalo zdravljenje in nato poskuša pomagati pri izbiri pomožnih zdravilnih sredstev, s katerimi se težave blažijo, svetuje glede življenskega sloga... Običajno je prva pot k radiologu na temeljit UZ abdomna in sečil z določitvijo zastojnega urina, nato pa k urologu, ki opravi tudi cistoskopijo. Morda pa je na trigonumu (delu mehurja) videti znake staranja - v tem primeru se predlaga predpis lokalnega estrogenskega preparata. Ginekologova vloga v tem primeru je, da opredeli, kako bi lokalni estrogen vplival na miome in če ne bi morda zato potrebovali zdravljenja. Morda se težave blaži z zdravili, kot so antiholinergiki...

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar BOLEČINA 18 Apr 2013 21:21

[left][left][/left][/left]pozdravljeni,
moj partner gre na cistoskopijo pa me zanima,ali se lahko sam pripelje oz. odpelje z avtom po tej preiskavi? HVALA

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tineh 20 Apr 2013 07:59

Spoštovani!

Pripelje se vsekakor lahko. Preiskava poteka brez anestezije, eventuelno vsebuje lokalni anestetik le gel, s katerim se namaže sečnica, zato formalno ni ovir, da se ne bi mogel sam tudi odpeljati. Je pa lahko (ali pa tudi ne) po cistoskopiji sečnica in mehur razdražena, lahko se zgodi, da ima nekaj časa (nekaj ur) po cistoskopiji občutek hudega siljenja na vodo, lahko se celo zgodi, da mu urin uide - da se polula.
Na dan posega naj bi nekaj več užival tekočine, da se "izpere".

Se pravi - lahko se sam odpelje, morda pa mu date s seboj kakšen vložek, da si ga da v hlače po posegu.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh