Med.Over.Net

Starši, učitelji in učenci

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, geštalt izkustvena družinska terapevtka in EAP psihoterapevtka

Forum za starše, ki se srečujejo z vzgojnimi dilemami v kontekstu šolanja, za učitelje, ki bi radi delili svoje dvome in podali svoje predloge, ter za učence, ki želijo izmenjati mnenja ali dobiti nasvete o šolski problematiki.
Zaupajte svoje težave, predloge, pomisleke in pohvale.

mag. Nataša Durjava , geštalt izkustvena družinska terapevtka in EAP psihoterapevtka

durjavaN

OŠ Bičevje

Default avatar

Vpr

Kakšne so vaše izkušnje z učiteljskim kadrom.
Na dan je prišlo, da je nivo znanja v primerjavi z drugimi šolami katastrofalno nizka in da se učitelje enostavno ne da premaknit z njihovega trona samozadostnosti. Disciplina je vedno slabša tudi zaradi indeferentnosti učiteljskega kadra.
Default avatar

Ah, Bičevje

Že dolgo je znano, da pridejo učenci iz drugih lj. šol na Bičevje v zadnjem razredu zaradi uspeha. Če so imeli drugje dober uspeh, so bili na Bičevju čisti odličnjaki. Tako so imeli več prednosti pri vpisih v sr. šole.
Default avatar

Vpr

in sedaj se je učiteljski kader namenil odstaviti ravnateljico, ki bi rada iz te šole vsaj kaj naredila.
Upam da jim ne bo ratalo. Starši bi raje, da se pomede nestrokoven in nekompetenten kader, pa se to ne da. Bodo še naprej zafurali cele generacije, dokler ne bodo v penziji.
Default avatar

Žalosten

Zanesljivo je precejšen del krivde na nekaterih učiteljih.
Je pa dejstvo, da ravnateljica ni vzpostavila medsebojnih spoštljivih odnosov, ki so temelj kakovostnega dela.
Default avatar

Po moje je bistveno, da starši razredov svoje izkušnje delite z predstavniki, ki vas zastopajo na Svetu staršev. Svet staršev je svetovalni organ, ki pa ima možnost delovanja tudi izven okvira šole, če se ugotovi, da se razmere poslabšujejo oziroma se na opozorila ustrezno ne reagira.

Svet staršev lahko ukrepa in naslovi problematiko naprej: na ustanovitelja (v vašem primeru MOL), na Ministrstvo za šolstvo ipd...

Kakorkoli - postavi se kriterije in cilje. V kolikor se cilji ne dosežejo na podlagi danih kriterijev (ki morajo biti opredeljeni konkretno, nabolje v številkah - uspešnost na NPK, število incidentov na šoli, število odpovedanih dejavnosti, število pisnih pritožb staršev... ipd)
je treba sprožiti postopek.

Vsaka plat ima dve strani. Možno, je, da je ravnateljica pri zagotavljanju reda in discipline na šoli netaktna in imajo učitelji občutek, da jih želi povoziti kot tank.

Je pa tako, da staršev in otrok ne zanima kakšni so odnosi med učitelji in ravnateljem – zahtevajo lahko to kar pripada njihovim otrokom – kvalitetno izobraževanje in vzgojo. Sem spada tudi disciplina med poukom in pristojnost ter dolžnost učiteljev, da ne glede na njihovo politično prepričanje v discipliniskih incidentih posredujejo.
Default avatar

najprej se prepričajte

Ah, Bičevje je napisal/a:
Že dolgo je znano, da pridejo učenci iz drugih lj. šol na Bičevje v zadnjem razredu zaradi uspeha. Če so imeli drugje dober uspeh, so bili na Bičevju čisti odličnjaki. Tako so imeli več prednosti pri vpisih v sr. šole.
??
No, ta je pa dobra.
Na Bičevje še hodita dva izmed treh mojih otrok (eden v 6., drugi v 9. razred)

Sin, ki je že v gimnaziji in hči, ki je sedaj v 9. razredu nista v zadnjem razredu (ali zadnjih razredih) dobila nobenega novega sošolca/sošolke.

Na Bičevju je kar nekaj učencev z odločbami in po drugi strani kar precej nadarjenih učencev, ki z očenami višajo razredno in šolsko povprečje - pri hčeri je razmerje 7:8.

Sin je bil v OŠ odličnjak, zdaj hodi na Gimnazijo Vič in nima nikakršnih težav, očitno ima dobre temelje in dobre delovne navade.

Hči se želi vpisati na Gimnazijo Poljane in ker ima dober uspeh tudi tu ne pričakujemo težav.

Bičevci v zadnjih letih osvajajo številna zlata priznanja na področju matematike, slovenščine in angleščine, tako da reči, da je - na splošno - nivo znanja slab je popolna izmišljotina.

Nekaj učiteljskega kadra je slabšega, nekaj boljšega, od vsakega učenca posebej pa je odvisno, koliko truda bo v šolsko delo vložil in koliko bo od šole odnesel.

Meni se zdi Bičevje zelo dobra osnovna šola. Vzpostavljena sta red in disciplina, spoštljivi medsebojni odnosi in vsakomur lahko priporočim, naj otroka vpiše v to šolo.
Default avatar

bičevka

Sama sem hodila na Bičevje, sin je hodil na Bičevje in imel odličen uspeh in dobro osnovo za viško gimnazijo, kjer je tudi odličnjak. Torej res ne more biti tako slaba šola. Pa vzpodbujali so ustvarjalnost otrok in jih vključevali v različne dejavnosti. Moj sin je sedaj maturant, pa gre še zmeraj novo leto voščit učiteljem, ker jih ima v tako lepem spominu. Torej vse dobro o tej šoli.
Default avatar

tudi tako

>

Zakaj so potem rezulati pri NPK za slovenščino porazni?
Default avatar

levi devžej

tudi tako je napisal/a:
>

Zakaj so potem rezulati pri NPK za slovenščino porazni?
Pred dvema letoma je bilo s strani rahlo prepotentne gospe na sestanku sveta staršev postavljeno identično vprašanje.

Vemo, kakšna je socialna in nacionalna struktura na Bičevju, vsi tudi vemo, koliko se vlaga v učenje slovenščine- pri matematiki in angleščini so oblikovani težavnostni nivoji, pri slovenščini so skupine homogene. Očitno z namenom, da bi s pomočjo boljših učencev utrdili učence, ki jim je slovenščina prvi tuji jezik - žal pa zelo slabi rezultati teh učencev skvarijo sicer povsem solidno sliko ostalih "naravnih govorcev". Čakamo, da bodo spremenili sistem, učencev ne morejo.
Default avatar

11511

tudi tako je napisal/a:
>

Zakaj so potem rezulati pri NPK za slovenščino porazni?
Zato ker se ti rezultati ne štejejo nikamor in devetošolci raje utrjujejo znanje za teste, ki štejejo za nadaljnji vpis.
Default avatar

Ena od včeraj

Tistega oziroma tiste člane sveta staršev, ki tule razpihujejo temo z včerajšnjega sestanka sveta staršev, naj bo sram v dno duše. Tudi forum je medij!
Default avatar

porkaflek

A to, da nekdo ni v svetu staršev pa pomeni, da ne sme komentirat stanja na OŠ? Milsim, da je tale forum namenjen splošni populaciji in ne izbrancem.

Da je situacija na šoli zaskrbljujoča vedo že vsi vpleteni (ravnateljica, učitelji, starši, otroci) brez kakšnih hudih analiz. Nekateri predstavniki SŠ pa hodijo na sestanke SŠ samo - sedet?
Default avatar

nisem not

porkaflek je napisal/a:
A to, da nekdo ni v svetu staršev pa pomeni, da ne sme komentirat stanja na OŠ? Milsim, da je tale forum namenjen splošni populaciji in ne izbrancem.

Da je situacija na šoli zaskrbljujoča vedo že vsi vpleteni (ravnateljica, učitelji, starši, otroci) brez kakšnih hudih analiz. Nekateri predstavniki SŠ pa hodijo na sestanke SŠ samo - sedet?
Oho, oho, nisem v SS, se mi pa zelo dozdeva, katero blontno veselje bi lahko brez vsake potrebe podpihovalo strasti tule...

Oh, ja, "rezultati NPZ pri slovenščini", oh, ja, mati, saj bo srce zlato tudi iz Bičevja prišlo na Bežigrad, saj bo, tudi ob taki materi..
Default avatar

mamulja

Včeraj zvečer je vrlemu svetušole na oš bičevje uspelo sesut ravnateljico in nastavit vd, ki bo dobro ime šole v nekaj mesecih zapravla. Bravo predsednica sveta in ostali njeni kolegi!! Zdej bomo pa starši lahko prepisali svoje otroke na šole, kjer vladata mir za delo in red. Učitelji pa se ukvarjajo s poučevanjem in ne kajnjem za šolo.
Default avatar

zelena mrena

Če je vsaj delček tega kar tukaj piše res, potem bogi otroci na OŠ Bičevje. Upala sem, da so časi "divjega zahoda" minili, ampak glede na povedano očitno niso.
Na tako šolo zanesljivo svojega otroka ne bi vpisala in če drugače ne gre, bo verjetno s povečanjem števila prepisov morda nekomu naredilo "klik".
Poklic učitelja je zahteven poklic, od učitelja je odvisno marsikaj, učitelj lahko zafura generacijo otrok ali pa jim da nekaj več. Glavno pa je, da so učitelji na šolah zaradi otrok in ne obratno!!!!
Default avatar

mamulja

Menim, da je vse res. Žal učitelji hodijo v šolo izključno za plačo, ukvarjajo se s stvarmi, za katere niso odgovorne. Pozabile so, kaj je poklic učitelja in njegovo poslanstvo. Ta skupina učiteljev bi za svoje početje morala odgovarjati. V vsaki službi veljajo določena pravila, ki se jih je treba držat, šole ne moremo voditi starši, učenci in učitelji, ampak je zato postavljen ravnatelj. V zadnjih dveh letih se je vpis bistveno povečal, kaj bo sedaj nihče ne ve......
Default avatar

Nekdo, ki mu ni vseeno

Žal se tega peščica učiteljic ne zaveda. Imajo nek svoj prav, pa še sindikat jih pri tem spodbuja. Sprašujem se ali je pravna država čisto umrla? Mar res lahko ena predsednica sveta gre preko želje staršev, preko mnenja ministrstva in celo preko ustanoviteljice občine?
Sem žalostna, ker je šola do 17.02 do sveta šole delovala zelo dobro. Sedaj je pa v.d. ena napihnjena gospa učiteljica, ki nima pojma kaj mora kot dobra ravnateljica narediti. Obup :)
Default avatar

mamulja

Se strinjam. Upam, da pravna država / beri ministrstvo in MOL tokrat ne bo zatajila. O takih ljudeh, ko so te učiteljice pa je škoda zgubljati besede. Strinjam se s tabo Nekdo, ki mu ni vseeno. Moj otrok mi je povedal, da je samooklicana ga vd ravnateljice v petek hodila po razredih in sporočala, da je ona sedaj nova ravnateljica. Na vprašanje, kje je naša ravnateljica pa je rekla, da je odstopila. Med otroci torej te učiteljice širijo laži. Groooza.
Default avatar

jazica

Kot vedno, največ vedo tisti, ki so najmanj vpleteni!
Default avatar

Primož

Spoštovane/i

ker se pojavljajo resne obtožbe, prosim, da ste previdni pri podajanju informacij. Navsezadnje ste anonimni, toliko kolikor vam to omogočamo, če pride do resnih obtožb, smo dolžni posredovati podatke.

Torej, če že nekoga izpostavljate tako javno in direktno, je pošteno in prav, da se predstavite, drugače naj tema ostane na nivoju, prav tako vsako vaše sporočilo.

primož
*************************************************************************************
www.mgc-bistrica.si

Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben.
https://www.facebook.com/med.over.net