Forum: Starši, učitelji in učenci

Forum za starše, ki se srečujejo z vzgojnimi dilemami v kontekstu šolanja, za učitelje, ki bi radi delili svoje dvome in podali svoje predloge, ter za učence, ki želijo izmenjati mnenja ali dobiti nasvete o šolski problematiki.
Zaupajte svoje težave, predloge, pomisleke in pohvale.

SŠOF

Odgovori Nova tema
Default avatar Zajc 19 Okt 2008 11:18

Živjo!
Hčerka bo naslednje leto šla na srednjo šolo, oz. gimnazijo.
Sama si zelo želi na SŠOF, čeprav ima zelo dobre možnosti za gimnazijo. Res je, da je umetniški tip, vendar ne vem, če bi se ji SŠOF splačala.
Želi si namreč na smer fotografskega tehnika. Zanima me, če kdorkoli ve, če lahko po tej smeri opravlja splošno maturo in potem naprej študira, če je umetnost sama ne bo več toliko zanimala? Seveda me skrbi, ker sem slišala, da imajo dijaki SŠOF manjše možnosti za vpis na faks, da imajo manj znanja.
Hvala za vse odgovore.
Zajc

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sšof 25 Okt 2008 21:13

Moja sestra je uspešno končala to srednjo šolo in se brez problemov vpisala na faks, ki ga že končuje brez problemov. Nadaljevala je v svoji smeri in ni rabila splošne mature.
Mislim, da lahko po tej smeri dela samo poklicno maturo, vendar pa se še vedno lahko potem vpiše na maturitetni tečaj, ki traja eno šolsko leto in je v bistvu priprava na splošno maturo. Tako da poti niso zaprte, le eno leto več bi trajalo. Najbolje, da se bolj pozanimaš še na tej šoli.
Mislim pa, da je najbolje hčerko spodbujet, ker bo imela veliko motivacije za učenje samo tam, kjer jo bo veselilo. Na govorice pa se ne gre preveč zanašati. Dijaki SŠOF imajo najbrž manj znanja npr. iz filozofije, sociologije ... imajo pa gotovo več znanja iz strokovnih predmetov.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jana3 12 Nov 2008 11:36

Tudi moja hči se želi vpisati na SŠOF smer grafično oblikovanje. V OŠ je povprečna učenka (dober uspeh), zanima me, če ta uspeh zadošča za sprejem na to šolo.
Hvala za informacije!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar analoca 4 Dec 2008 18:40

Na SŠOF je več smeri, ena med njimi je tudi gimnazija (umetniška) - ni torej vseeno, katero smer konča, če potem ne želi opravljati splošne mature, če to, seveda, potrebuje - tudi to je popolnoma odvisno od tega, katero smer študija si izbere. Na vseh programih na SŠOF so pa različni vpisni kriteriji, na vseh programih je tudi obvezno opraviti sprejemne izpite, ki se glede na izbrano smer tudi nekoliko razlikujejo. Zelo dobro je torej vedeti, kaj namerava kasneje študirati. Če naredi um. gimnazijo, ima pač več možnosti. Ne vem pa, če je zadošča dober uspeh.Najpomembnejše je, da opravi sprejemne izpite, potem pa je po mojem odvisno od števila vpisa v določenem letniku. Vendar pazite: če opravi sprejemne izpite za grafično oblikovanje, ne vem, če je dovolj, da se potem vpiše na um.gimnazijo, ravno tako obratno. Vsaka smer ima svoje sprejemne izpite in nekateri gredo za vsak slučaj na vse sprejemne.
Pa še nekaj: ne vem, če vedno izvajajo vse smeri - če vas zanima, je najbolje, da si ogledate njihovo spletno stran, pokličete na šolo.
Grafično oblikovanje je tudi smer na Srednji medijski in grafični šoli.
Kolikor vem, tam ni veliko vpisa in pogoji so bolj ohlapni, ker jih primanjkuje.
Se pa po "fotografiji" po mojem da opravljati spl. maturo, vendar zakaj ne bi šla vaša hčerka kar na umetniško gimnazijo na SŠOF, če ima dobre pogoje? Morda zaradi poklica, ki bi ga po "fotografiji" že imela...Tudi to je dober razlog, na gimnaziji dobijo namreč zelo široko umetniško znanje, predvsem na področju slikarstva, ne učijo se pa fotografiranja.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar magdalena. 6 Dec 2008 18:06

pozdravljeni.
vidim da poteka tema o sšof. moja hči si tudi želi naslednje leto na to šolo in sicer smer fotografski tehnik. zanima me kakšen izbor za poklic
ima saj jo malo skrbi da po končani šoli ne bi imela poklica saj
je fotografov zelo veliko. zanima me tudi kakšno možnost ima
za naprej študirat? slišala sem da je bivši dijak te šole nakoncu
doštudiral matematiko. ali je možno da če nakoncu nebo nobenega dobrega
poklica lahko gre doštudirat tudi kaj drugega kot npr. jezike ali kaj
podobnega?

v naprej se zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar učiteljica6766 19 Dec 2008 22:55

danes greš lahko naprej študirat iz katerekoli srednje šole. Gimnazija je danes največji drek(se opravičujem izrazu).
Naj gre na tisto srednjo šolo, na katero si ona želi... ne na tisto, na katero vi želite da se vpiše.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Irenulja 23 Jan 2009 00:24

Na srce vam polagam, pustite ji naj se vpiše v šolo, katero sama želi. SŠOF je dobra in praktična šola. Tudi študirat bo lahko šla iz nje, kar jo bo veselilo, danes imaš veliko zelo perspektivnih študijev umetniških smeri. Kaj bi bila dala, da bi meni starši dovolili, da sem se vpisala tja. Pa sem se, bolj kot ne, njim na ljubo vpisala v gimnazijo. Iz čiste odličnjakinje sem se prelevila v cvekarico. Vse na tej piflarski šoli mi je šlo na živce, strašno sem se dolgočasila. po dveh letih agonije sem se prepisala na grafično šolo, ko je bila vsj malo podobna SŠOF in - naredila brez problema. Ampak koliko problemom in frustracijam bi se dalo zlahka izogniti.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar love doll 14 Sep 2009 16:13

Živjo.!

sem še osnovnošolka (9.razred) in imam močno željo po ustvarjanju predvsem risanju in šivanju. rada bi se vpisala na SŠOF. imam pa kar 2 stvari ki me močno zaustavljata.
1. strah pred tem da ne bom naredila sprejemnih izpitov
2. ne vem za katero smer naj se odločim
P.S moj učni uspeh je pravdober (od 7. razreda naprej)
Lp in hvala za pomoč.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ultra_rh- 18 Sep 2009 16:07

Živjo.

Sama hodim na Sšof in moram rečt, da je super. Križanke imajo neko megastično energijo.

Seveda je možno it na kakršnekoli fakse naprej, samo odvisno je od tega ali zahtevajo splošno ali poklicno maturo. Če je splošna ti največkrat pobere še eno leto, za maturitetni tečaj, drugače pa ni problema.

Drugače pa..
Halooooooo..
naj se otrok vpiše, tja kamor si želi. Ne pa da bo hodila 4 leta na gimnazijo.. in gnila za knjigam zarad STARŠEV, k si pač tako želijo..

Love doll..
Če rada šivaš, potem ti predlagam, da se odločiš za smer modno oblikovanje.
Tam se boš učila šivat in tako kot na drugih smereh boš imela risanje.

Lp..

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sšof <3 20 Sep 2009 02:57

Živjo!

Tudi jaz hodim na SŠOF in sicer drugi letnik umetniške gimnazije. Šolo lahko samo pohvalim.. sicer je malo "posebna" ampak tako jo imamo vsi radi.
Za smer gimnazije sem se odločila zato, ker nisem točno vedela katero smer bi šla..in ker imam po tem narejeno splošno maturo.. v OŠ sem bila prav dobra vsa 3 leta..
Sprejemni izpiti niso težki če imaš vsaj malo umetniške žilice... če jih ne narediš, jih pač ne spadaš na to šolo..

hja na fotografiji nimajo risanja nič.. tako,da če bi rada risala in to potem naj gre na kakšno drugo smer..

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sšofjevc 20 Sep 2009 23:28

Na tej šoli sem zdaj 4. letnik gimnazije - likovna smer. Use je v redu, profesorji in predmeti, ni mi žal da sem se vpisal sem. Je pa en problem, namreč na šoli primanjkuje prostorov, kar 4 dni v tednu imamo na ekonomski srednji šoli na Roški in le ob petkih v križankah. Zaradi tega bojo najbrž omejili vpis na sšof.
Kar se tiče sprejemnih izpitov ni problema, če znaš vsaj malo bojo pozitivni. Ampak točke na sprejemcih ne štejejo pri vpisu, vsaj pri meni niso, zato je potreben zelo dober uspeh pri OŠ (jaz na primer sem bil prav dober v 9r, pa sem imel le eno točko manj od potrebnih (54/55), vendar sem bil v 2. krogu takoj sprejet)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Maca 15 Okt 2009 11:49

Pozdrav!
Imam dva sinova, eden je že pred nekaj leti končal grafično oblikovanje, mlajši je trenutno na fotografiji. SŠOF je super šola. Ima sicer tudi gimnazijsko smer, dva oddelka vsako leto, vendar so jih v letošnjem letu skoraj v celoti preselili na Roško, na srednjo ekonomsko šolo. To je za večino zelo neprijetno in so precej slabe volje, tako dijaki kot tudi starši. Za ostale smeri tega problema ni, ker zaradi strokovnosti potrebujejo posebne prostore (temnice, risalnice, šivalnice) in poteka pouk večinoma v Križankah. Vzdušje je prijetno, mnogo manj stresno kot na katerikoli gimnaziji.

Kar pa zadeva študij - na poklicni maturi lahko narediš še peti predmet, enega gimnazijskega, in potem se lahko vpišeš na kar precej visokih šol. Je pa tudi v Sežani redni študij fotografije, višja šola, v Ljubljani pa na Visoki šoli za dizajn, pa IAM in še nekaj jih je, samo da so samoplačniške. Poznam pa tudi nekaj dijakov, ki so šli študirat jezike, pa celo matematiko. Zgoraj je nekdo napisal (morda je starejša generacija), da točke pri sprejemcih ne štejejo. To ne bo čisto držalo, štejejo kar precej, saj jih moraš zbrati najmanj 20 od 40, da sploh lahko kandidiraš naprej. Zadnja leta je kar precej takšnih, ki zberejo 30 in več točk, tukaj pa je potem res pomembno, kakšne imaš še ocene v 9. razredu. Se pa da tudi zamenjat smeri, saj so sprejemni izpiti za gimnazijo, grafiko in industrijo enaki. Samo fotografi in moda imajo različne.

Vsekakor, probaj in ne se bat! Vso srečo!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Annja 30 Okt 2009 13:42

Zdravo.
Jaz se imam namen upisati na SŠOF smer fotografski tehnik.
Zanima me pa če katera ve kakšni sprejemni izpiti se pišejo, ali je potrebno kaj risati....?

Lp.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sarrra 5 Nov 2009 20:46

Hey. Jzt bom letos končala OŠ in se že počasi odločam kam naprej. Želim si na gimnazijo (poljane al pa šubičko), ob enem pa me vleče tudi na umetniško gimnazijo. Zdej resno ne vem. Zlo rada rišem, oblikujem itd. in sem likovno nadarjena, vendar me zanimajo tudi jeziki, sociologija in psihologija. Če mi lahko kdo kej svetuje. O šubički in poljanah že nekaj vem me pa zanima kako je na umetniški gimnaziji. Kolk se pozna da je to umetniška gimnazija, mislm če maš pol kej mn drugih predmetov naprimer matematiko pa podobno. Aja pa kakšni so kej sprejemci. Kaj morš risat pa to.(drgač sm bla do zdej skos odlična)
Hvala že za naprej(:

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Petx 5 Nov 2009 23:02

Tudi jaz obiskujem SŠOF, in sicer 2. letnik, smer grafičnega oblikovanja. Šola se mi zdi res super :D
Naši sprejemci so recimo zgledali nekak tako da smo najprej mogli narisat stol, potem pa iz papirja narediti 4 kocke in na vsako narisati en letni čas. Meni se zdi, da so vsi sestavljeni iz dveh nalog, in da pri prvi nalogi pač neki narišeš (stol, dežnik, čevelj, pač neko kompozicijo, ki ti jo tam postavijo), pri drugi nalogi pa narediš neko maketo (kocke, gradove ali pa čist neki tazga) Pa prva naloga je trajala eno uro, pol je blo pol ure pavze, potem pa še ena ura al neki za drugo nalogo, čeprou smo lahko delali dlje časa.
Upam da sm s tem karkoli pomagala. :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sšof <3 30 Nov 2009 21:52

Prikaži citatAnnja je napisal/a:
Zdravo.
Jaz se imam namen upisati na SŠOF smer fotografski tehnik.
Zanima me pa če katera ve kakšni sprejemni izpiti se pišejo, ali je potrebno kaj risati....?

Lp.
sprejemci niso težki.. treba je narest batvni krog..iz 3 osnovnih barv.. tko..po svoji logiki.. in pol primerjajo kok si kej zadel odtenke pa tko.. potem lestvico od bele do črne.. tko tut ene 10 odtenkov.. isto kot pri barvnem krogu..
potem pa dobiš še eno črno-belo fotografijo, na kareti morš pol izbrat nek motiv in ga naslikat z barvami..pač po svoje.. sploh ni težko no..
to je blo za leto 08 no.. :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sšof 4 Jan 2010 19:08

js sm pa zdej 9.r. OŠ pa se nameravam vpisat na sšof za smer fotografskega tehnika pa me zanima kkšn fotoaparat si morš nabaut pa to.. če gdo ve bi ga lepo prosila za odgovor... pa predmetnik me tut mal zanima...

Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zgublena xD 12 Feb 2010 23:34

jst pa ne vem kaj naj sploh nrdim. vem da je že ful pozn. za sšof grem delat sprejemce za gimnazijo. če ih nrdim pa ne vem kaj naj nrdim. kr sm iz nouga mesta in je lj kr delč pa še tm bi mogla živet tu me mal mot. pa ne vem u bistvu kaj hočm al bi arhitekturo al oblikovanje al neki čiz tretga. sm zdej u 9m razredu.in sm odličnakinja. nubenga predmeta ne sovražmso mi pa nekateri bul ušeč k drugi. no poleg pač likovnega mi je še fizka dobra ti planeti pa to ne pol bi rada tut igrala pa dobr mi je tut za kamero stt pa režiserat kk film al pa kej tazga pa tut ful mam rada angleščino in sanjam o kšni izmenjavi v ameriki pa tut u matematki sm dobra pa u usm.no pa če bi šla na splošno in bi se pol hotla upisat na faks na industrijski dizajn bi blu tu ful težku?? vem da bi blu laži če bi šla na to likovno sm kaj pa če bi ugotovila da me kej druzga bul veseli pa bi bla pol na likovni in ne bi mogla it kej druzga naprej študerat in bi mi blo pol žou. kr sm slišala da ni tuk velik poudarka ne teh splošnih predmetih in si pol u zaostanku na faksu v teh predmetih.tk da ne vem zdej. plus moja mami še. ona mi guvori da lahku grem če si res ful želim sm pol vem da če grem bo fuul žalostna in res da se dela da grem lahku vem da noče da že grem.
no ok pa če rečm da se bom tje upisala. mene sm zanima kaku je ta pouk ko si enkat v eni šoli drugič v drugi. k je tu taku da si npr. 3 dni u križankah pa pol 2 dni na uni drugi šoli al letaš eno uro ke eno uro drgm.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar pain_ 18 Feb 2010 11:36

mene pa sam zanima kok je matematike ce gres na fotografijo.. Pa ce so ucitli za mat. ok?...pač im not a big fan zto. -.-" xP hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar borjarh 26 Feb 2010 12:06

mene tut zanima kaki so kj sprejemci sploh ta kolaž oziroma 3d del... in pa kako je pomemben uspeh v OŠ in pa eksterci se to upošteva pri vpisu.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh