Forum: Starši, učitelji in učenci

Forum za starše, ki se srečujejo z vzgojnimi dilemami v kontekstu šolanja, za učitelje, ki bi radi delili svoje dvome in podali svoje predloge, ter za učence, ki želijo izmenjati mnenja ali dobiti nasvete o šolski problematiki.
Zaupajte svoje težave, predloge, pomisleke in pohvale.

močenje postelje

Odgovori Nova tema
Default avatar mama 30 Maj 2002 07:51

Sin ima 11 let in še zmeraj moči posteljo. Do sedaj temu nismo posvečali preveliko pozornosti, saj pričakujem, da bo prerasel to težavo, sedaj pa se je sin pričel obremenjevati s tem. Ne vem kaj naj naredim, zato prosim za pomoč.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Mateja* 30 Maj 2002 12:22

Jaz sem naši deklici razložila, da ima še majhen mehur, ki pa BO že zrasel, ko bo čas za to....
Pri nas je delovalo....

Pa čimveč suhih noči vama želim!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ana 30 Maj 2002 14:49

Spoštovana,

ker je imel/ima moj sin podobne probleme smo na predlog njegove zdravnice, pri njegovih osmih letih, šli na pregled k specialistu, da je opravil določene preiskave. (kri, voda, družinska anameza)

Nato je moral biti otrok še dva dni v bolnici, da so opravili še nekaj preiskav (UZ trebušne votline, kri, voda, celodnevno merjenje vnosa in iznosa tekočin). Ker niso našli organskega vzroka za nočno mokrenje sedaj jemlje vsak večer pred spanjem hormonske kapljice (Adiuretin), ki ponoči zmanjšujejo dotok "proizvodnjo" urina.

Ta dva dni v bolnici sta bila za otrokova čustva zelo zelo težka. Nas ni nato nihče opozoril, zato če želite še kakšen nasvet v zvezi s tem mi raje pišite na moj e-naslov.

ana

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar j.t. 30 Maj 2002 21:21

Imela sem dve hčeri, ki sta močili posteljo do pubertete, redno, potem pa prenehali.
Prav tako smo že imeli napotnico za bolnišnico, kjer bi opravili teste, vendar tja nismo odšli. Razlog: moj mož je močil posteljo do pubertete, moji trije bratranci so počeli isto. Dva od njiju sta bila na pregledu, vendar učinkov, razen tega, da od pete uru popoldne ne sme piti, in če so se tega držali, potem je bila noč suha, drugače pa ne.
Hčeri sta vodo ponoči redno odvajali, prav nasprotno pa sem opazila, da čez dan lahko zdržita tudi 7 ur in več.
Mi smo stuhtali tako, da imamo verjetno "majhne" mehurje, saj ena hči in mož redno ponoči vstajata in opravljata malo potrebo.
Mož je prenehal z močenjem pred nekim zimskim smučanjem, koliko je bil star ne vem točno. Ko je odšel na to zimovanje, s seboj ni vzel vseh potrebnih rekvizitov, in ko ga je mama vprašala, kaj pa če se ti zgodi, ji je čisto jasno odvrnil, da se ne bo. In tako je bilo.

lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Barbara 31 Maj 2002 12:30

Tudi jaz sem kar nekaj casa mocila posteljo. Rešitev pri meni pa je bila precej enostavna. Vsako noc ob 2 ponoci me je mami zbudila in sem sla na starnisce. Kasneje sem se sama zbudila( seveda s pomocjo budilke) in sla na starnisce. Bila sem ze nekoliko starejsa. Kasneje pa to ni bilo vec potrebno. Stvar se je uredila sama od sebe. Pomembno je le da ugotovite kriticno uro, da je ne zamudite. Veliko uspeha

Barbara

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Maja 31 Maj 2002 12:59

Draga mama,

Tudi jaz sem jo močila, potem me je mami peljala k zdravniku. Zdravnica je svetovala sistem nagrade: če se tri dni zapored nisem polulala v posteljo, sem dobila majhno nagradico - čokoladko ali kaj podobnega. Kazni za obraten primer ni bilo. Vse skupaj sem morala zapisovati na razpredelnico z dnevi v mesecu; za suho posteljo sem naredila modro zvezdico, za mokro (če sem se zbudila šele zjutraj) rdečo piko, in za mokro (če sem se zbudila takoj po lulanju), rdečo zvezdico. Vse skupaj ni trajalo niti en mesec, pa sem bila "zdrava".
Vendar je bilo to že pred 28 leti (takrat sem imela 11 let), zato se bojim, da danes sistem majhne nagrade ne bi več deloval, ko imajo otroci vsega preveč in bi morala nagrada biti že kar velika.
Lahko pa vseeno poskusite!

Veliko uspeha vam želim!

Maja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ali 31 Maj 2002 14:47

Draga mama,
vsaj pri moji tedaj 5-letnici je sistem, kot ga je opisala Maja, še deloval. Za cel mesec zvezdic smo ji kupili drobno plišasto igračko - mucko, ki jo je "pozdravila".
Lp, Ali

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ena 31 Maj 2002 15:10

običajno je to pri teh letih (če ni fizičnega razloga) manifestacija drugih problemov.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ana 31 Maj 2002 15:18

Spoštovana ena,

ali mi alhko približno poveste kateri so ti drugi vzroki? Prosila bi vas, da nam jih dobor opišete, da se bomo starši lažje pomagali svojih otrokom.

Če ima otrok namreč zelo trden spanec in se nikoli ne prebudi sam sredi noči, da bi šel na potrebo, temveč se zbudi sam le zjutraj, ko je vse že prepozno. Podnevi je popolnoma suh od svojega 2 leta starosti.

Že vneprej se vam za strokovne nasvete zahvaljujem!

Ana

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar deklica 5 Jun 2002 08:37

Zivjo!

Mene so starši peljali na pregled k urologu, ki mi je predpisal elektrostimulacijo mišic (medeničnega dna?). Nekaj tednov sem namreč na KC hodila na to terapijo, kjer so mi v anus dali eno elektrodo, sama pa sem si povečevala jakost, ob tem pa sem stiskala mišice. To je bilo l. 1983, stara sem bila cca.12 let in je pomagalo kar hitro.

Veliko uspeha in mirne živce, saj vem, kako je to obremenjujoče za vso družino!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Senja 6 Jun 2002 10:51

S krcenjem misice (ki zapira mehur) smo tudi pri nas resili problem mocenja postelje. To lahko izvaja sin tudi brez elektrod. Ko gre na malo potrebo, naj spusti curek, nato zadrzi, nato spusti itd. Cas zadrzevanja naj povecuje.Ko bo misica dovolj krepka, ne bo spuscala urina, hkrati pa se bo okrepil se mehur in bo sposoben zadrzati vec urina.

LP
Senja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar matka 6 Jun 2002 13:12

Pozdravljena,
mislim,, da se iz tega problema ni za hecat. ljudje dostikrat rečejo, da je to zaradi nekih psihičnih vzrokov pa ne vema kaj še. Pogovori se z otrokovo zdravnico. Tega je ogromno! Ni tvoj otrok edini in tega ne počne zanalašč. Velikemu številu otrok manjka malce enega hormona (ne spomnim se čisto katerega) in ga dobijo v kapljicah. Čez nekaj časa ta težava mine. Zakaj bi otrok trpel, če mu lahko pomagaš z zdravilom, ki sploh ni zdravilo, ampak je nekaj, kar telesu primanjkuje?
Mogoče pa je kaj tretjega, ravno tako preprostega, samo ti tega ne veš, kot marsikatera mama, ki ni zdravnica, ne.
Otroci tudi velikokrat močijo posteljo ponoči, če nimajo izpraznjenega črevesja. Če se uredi težava z zaprtostjo (in včasih celo že z uhajanjem blata, ki je posledica zaprtosti), se uredi tudi problem nočnega močenja postelje. Zgleda neverjetno, ane? Ampak mišice in živci so tako blizu skupaj, da eni včasih motijo druge.
Pa še in še...ampak raje vprašaj kako zdravnico, saj sploh ni nujno, da bo šlo za kak neprijeten pregled. Včasih je samo malo preveč bakterij v urinu (otroka pa nič ne peče niti ne boli) pa tudi delajo tako zgago...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar andreja* 7 Jun 2002 14:30

Mogoče lahko poskusiš še s tem, da prestaviš sinovo posteljo. Imeli smo podobne težave ( sin je lulal v posteljo do 7. leta)- pa nam je neki ametist iz Celja določil te negativne smernice, tokove v stanovanju...( brezplačno- da se ne bo kdo takoj obregnil v to) in ravno čez sinovo posteljo je šel en tak tok....Posteljo smo še isti dan premaknili in od tiste noči se sin še ni polulal v posteljo...Lahko sicer kakšno čudno naključje-toda jaz verjamem, da je bilo to krivo....Poskusite in veliko sreče....
LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 12let 18 Avg 2009 07:19

Tudi jaz imam težavo z močenjem postelje, letos se je težava že uredila , a se je zdaj spet pojavila zdaj že nekaj dni spet močim posteljo. star sem 12let. Pregled urologa je v septembru. Ali imate kakšne dobre načine kako brez kakšnih zdravil pozdraviti bolezen.

HVALA

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Kelli 23 Avg 2009 13:49

Jaz pa mislim,da nagrade niso ne vem kako vredu,ker pri meni niso delovale. Mislim,jaz se nisem hotela polulat,pa sem se. Težava je bila rešena tako,da 2 uri pred spanjem nisem pila,takoj pred spanjem sem šla na wc,včasih so me zbujali ponoči,da sem šla. Sčasoma je minilo,oz. sem se pri cca 12 letih polulala 5krat na leto.
lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar andreja4 7 Jan 2010 14:32

imam isti problem pa sem isto mislila kot ti.imamo pa tabletke minirin malo boljše pa je

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar linalina 10 Jan 2010 23:44

pri nas je bil fant tudi pri 2 letih podnevi suh... pnoči pa ni in ni šlo... trden spanec in očitno tudi težave z antidiuretičnim hormonom (ki skrbi, da se ponoči ne izloča toliko urina)... v starosti 4 in 5 let ni pomagalo ne zbujanje (tudi, če smo ga nesli na WC ob polnoči, je bil v polovici primerov do jutra spet moker), ne nagrade - ker sploh ni čutil, kdaj se polula. Nekajkrat sem spala v njeglvi postelji in imela roko na njem, da bi čutila, kdaj postane nemiren, kdaj se to zgodi... pa se niti premaknil ni... samo moker je bil kar naenkrat... zato smo vztrajali s plenicami.
Pri 6. letih nam je zdravnica predpisala minirin tabletke in določila strogo nadzorovan vnos tekočine ( 2dl zjutraj in nato vsaki 2 uri 2 dl do 16.00, ko je 1.5dl, nato ob 18.00 1dl in ob 20.00 0,5 dl, nato nič več!) Ena tabletka ni bila dovolj, jemal je 2 vsak dan 3 mesece... potem smo prekinili, ker upeh še vedno ni bil 100%. Zdaj še vedno pazimo na vnos tekočine, vendar ne več tako strogo..., - in ga dajemo na WC okrog poolnoči - in je suh. Torej - kar ni delovalo pri 4. in 5. letih, zdaj deluje.... že pol leta! Po moje je malo prerasel... in že zdrži dlje časa... in upam, da bo čez kako leto še bolje...
Sicer pa imajo v trgovini Sanolabor tudi tak elektronski alarm (kot hlačke), ki otroka zbudi s piskanjem ob prvi mokroti... Če je problem samo v trdnem spanju, je mogoče to rešitev!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ma-mi 13 Jan 2010 12:19

Ko berem vse to zgoraj napisano in mučno obdobje za otroke in starše si ne morem, da nebi odpisala.
Moja hči je močila posteljo do cca 5 leta bile sva sami in ko sem imela heksenšus jo nisem mogla premakniti in dati na kahlico, da bi se ponoči polulala v kahlico, tako se je na žalost v posteljo in velikokrat bila tudi prehlajena zato. Mučno res mučno, ker se je to dogajalo vsako noč, sem pa vztrajala in dobila napotnico za pregled sečevoda in je ostala v otroški bolnišnici 2 dni na pregledih, nakar mi je zdravnik rekel, da ji premanjkuje neki hormon, ki se aktivira, ko jo tišči na lulanje in ona tega nima, da bi ji ga bilo treba dodajati, kar očitno primanjkuje večino otrokom, kot razpršilo v nos, nažalost nevem več kako se imenuje, ko sva to izvajali že po par mesecih ni več lulala v posteljo, ona in jaz sva bili presrečni mislim, da smo s tem nadaljevali še ene 1/2 leta in sedaj je stara 12 let, od takrat nevem če se je polulala 4x v posteljo in še to če je močno spala in v spanju pomočila posteljo. Sem pa slišala, da zdravniki neradi dajajo tega hormona otrokom pa nevem zakaj (predrago) ali kaj drugega, ker nevarno za otroka ni bilo, povprašajte in vztrajajte, saj vas čisto razumem, kaj vse sva dale skozi. Srečno in če se kdo spomni, da napiše, če je poskušal ugotoviti, kako je s tem hormonom in rešitev.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ma-mi 13 Jan 2010 12:38

Še to moram dodati,da sva res težko dobili ta hormon, sem skoraj moledovala za njega, ko sem vidla, da je rešitev v tem, sem pa vztrajala, da imam naporno službo, da ne morem vsako noč vstajati in zbujati hčerko, da tudi sama nisem zdrava in pri močeh, da jo nosim, ker se ne zbudi in ne zbudi in se je včasih kr v spanju polulala na kahlo, da ko se ne zbudim se polula in je kr naprej prehlajena in kašlja ker je mokra do jutra, da potem zboli in tako dalje, res, kako mora človek prosti za nekaj, kar pomaga staršem in otroku potem sem slišala, da tako neradi dajajo to zdravilo, nisem pa dognala zakaj in veliko staršev tega sploh ne ve, ker jim tudi ne ponudijo te rešitve, lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jozekuch 30 Avg 2010 20:46

Veliko je možnosti in variant. Ponujam izkušnje staršev:

APARAT, KI PISKA JE, NOČNA MORA. Primeren je kvečjemu za ugotovitev ob kateri uri (približno) se otrok polula (da bi ga lahko potem pred to uro budili). Primerno bi bilo, da ne-bi piskal otroku na ušesa ampak nekomu drugemu.

Bujenje: ugotoviti je treba do kdaj otrok trdno spi in kdaj ga je mogoče zbuditi. Običajno je to po cca. treh urah spanja. Zbuditi ga je treba popolnoma.

SPEČEGA OTROKA DAJATI NA KAHLICO ALI GA NOSITI NA WC JE SLABŠE KOT NIČ. DEJANSKO GA SILITE DA BI LULAL MED SPANJEM.
NAJPREJ GA ZBUDITE POTEM NAJ SE USEDE NA WC/KAHLO.

Povejte mu, da ga boste zbudili in kako. „Na uho Ti bom zašepetal „dob’r dan“.“

V družinah, kjer je to na nek način "dedno", je vredno poskusiti takoj, ko se ukinejo plenice podnevi. Še preden se otrok prvič polula brez plenic.
(Potem nikoli ne veš, kako bi bilo, če bi bilo drugače.)
Tri dni, dvakrat na noč. Potem en teden enkrat na noč.

Važno je:
- da imate otroka radi,
- da imate prav tako sebe radi
- da se znate obleči v otrokovo kožo in ne pretiravate, ker ima veliko otrok na tem svetu še veliko večje težave.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh