Med.Over.Net

Starši, učitelji in učenci

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, geštalt izkustvena družinska terapevtka in EAP psihoterapevtka

Forum za starše, ki se srečujejo z vzgojnimi dilemami v kontekstu šolanja, za učitelje, ki bi radi delili svoje dvome in podali svoje predloge, ter za učence, ki želijo izmenjati mnenja ali dobiti nasvete o šolski problematiki.
Zaupajte svoje težave, predloge, pomisleke in pohvale.

mag. Nataša Durjava , geštalt izkustvena družinska terapevtka in EAP psihoterapevtka

durjavaN

Izpit in zapiski ZUP

Default avatar

sonček123456789

Pozdravljene...vem da je ta tema že nekajkrat obdelana ampak si želim slišati nekoga ki je pred kratkim opravljal ZUP....po katerih zapiskih ste se učile in kako je zgledal izpit...hvala
Default avatar

Mops

Zivjo, sama grem tudi na ta izpit v Lj. Ti je mogoce kdo odgovoril, ali bi mi morda ti znala povedati kako izpit zgleda? Imas mogoce kaksne zapiske, po katerih bi se lahko ucila?

Hvala za odgovor, lp
Default avatar

žwerca

Pravkar opravljen izpit.
Pri pisnem delu smo imeli le eno vprašanje oz. situacijo in potem je potrebno napisati ustrezen akt (odločba, sklep, vabilo, ...).
Na ustnem delu je pa kar precej vprašanj, v bistvu gre kar skozi cel ZUP: načelo zaslišanja stranke, zastopniki vs pooblaščenci, vrnitev v prejšnje stanje, vrste odločb, roki, obnova postopka, izvršba, potem pa če imaš še upravni spor pa še tisto, npr. kdo so stranke, pravna sredstva, kateri akti se izpodbijajo,...
Default avatar

dadolinka

Hej zanima me kako je šel izpit in če si že šla? Ali imaš morda kakšne dobre zapiske-bi delila info o tem kako izgleda izpit? Maš morda snemana predavanja?

Hvala
Default avatar

habahaba

V zadnjem mesecu sem opravljala izpit iz ZUP v LJ. Na pisnem delu si moral napisati odločbo, sklep ali dopis (pri tem zelo pomaga knjiga Vzorci uradnih pisanj), na ustnem pa si dobil par vprašanj iz zakona. Učila sem se iz zakona in skripte Štrikerja (objavljeni na spletni strani MJU). Moj vtis je sledeč: področja moraš dobro poznati, in se naučiti kar celoten zakon ter upravni spor če delaš za sedmo stopnjo (edino izredna pravna sredstva in izvršbe so bile redkeje spraševane, sicer pa vse - od vprašanja, kako se vroča osebam zaposlenim v vojski, pravni pomoči, sklepov, kako se začne upravni spor, načel, vročanja z javnim naznanilom itd.). Dobro se naučit pa bo! Na izpitu res ne iščejo neznanja, je pa res, da če se ne boš naučil, ga pač ne boš naredil.
Default avatar

Peter1981

V marcu 2017 sem opravil izpit ZUP 2. stopnje. Obiskoval sem predavanja, zbral primere in izluščil le nujno potrebno učno gradivo, ki je potrebno za uspešno opravljen izpit.
Za koga, ki ne bo šel na predavanja in bo opravljal izpit, prodam, ker ne potrebujem več. Podam tudi informacije, kako sem se učil.
Cena 30 EUR. 030 306 995
Default avatar

Dady999

Peter kaksna vprasanja si imel na ustnem izpitu?
Default avatar

Zori9

Peter pozdravljen.
Imate še gradivo? Jaz bi sla samo na izpit.
Default avatar

Katja1989

Živijo. Mene tudi zanima kakšen je bil izpit iz zup. Namreč jaz se pripravljam nanj za mesec marec 2018, če bo vse po sreči z učenjem... Delala bom pa za 5 stopnjo. Da vsej namignete kakšno vprašanje. Gradivo pa imam. Hvala za odgovor. Lp
Default avatar

kata75

baje je na pisnem samo eno vprasanje....napisati npr sklep..odlocbooo..na ustnem pol pa kr zup ja ...mene pa zanima kaksni so profesorji, ki sprasujejo, ce kdo ve...npr. grafenauer...peter jenko...ali pa viler kovacic adrijana....ma kdo izkusnje??? hvala za kakrsnokoli info!!
katrca
Default avatar

kata75

a lahko vprašam, koga si imel na izpitu? Iskrena hvala!
Default avatar

Kri

Pozdravljeni!
Izpit za drugo stopnjo sem opravila ta teden. Na pisnem delu smo imeli različne primere.
Mogoče odvisno od izobrazbe, delovnega mesta ali pa kar naključno. Sama sem imela samo en primer - sklep o dovolitvi obnove postopka. Od drugih sem slišala, da so imeli po dve, tri stvari (vabilo, pooblastilo,... krajše zadeve)
Član komisije, ki sestavi pisni del, ga popravi in te potem tudi izpraša. Meni je omenila manjše napakice v sklepu in sva jih na kratko obdelali. Potem pa so se vrstila različna vprašanja, vrnitev v prejšnje stanje, izvršba, izvršilni naslov, molk organa, nadzor in upravni spor, za katerega vsi pravijo da je zelo redko. Sama sem dobila največ vprašanj iz upravnega spora, od osnovnih do izrednih pravnih sredstev in števila sodnikov. To pa verjetno za to ker sem pravnica, in baje pravnike vedno malo bolj izprašajo :)