Med.Over.Net

Starši, učitelji in učenci

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, geštalt izkustvena družinska terapevtka in EAP psihoterapevtka

Forum za starše, ki se srečujejo z vzgojnimi dilemami v kontekstu šolanja, za učitelje, ki bi radi delili svoje dvome in podali svoje predloge, ter za učence, ki želijo izmenjati mnenja ali dobiti nasvete o šolski problematiki.
Zaupajte svoje težave, predloge, pomisleke in pohvale.

mag. Nataša Durjava , geštalt izkustvena družinska terapevtka in EAP psihoterapevtka

durjavaN

Obutev v telovadnici

Default avatar

Pelikanka

Na nekaterih solah zahtevajo superge in ucenci ne smejo biti v navadnih solskih copatih, na drugih solah je ravno obratno.

Kako to, da se pravila tako razlikujejo, ali je vse odvisno od presoje ucitelja?
Default avatar

Bosa

Pri nas od 6. razreda dalje zahtevajo poseben par superg s svetlim podplatom. Tezava je v tem, da jih ne morejo shraniti v soli. Zato hci raje telovadi bosa, kot da bi s seboj nosila dodatnih superg. Ne vem zakaj tako komplicirajo.
Default avatar

Bem

Pač zahtevajo superge,nič novega...tako je tudi na mnogih srednjih šolah.
Default avatar

Pelikanka

Morajo biti obuti v dvoranske superge ali pa so bosi.
Ne razumem zakaj v navadnih solskih copatih ne smejo biti, bosi pa so lahko.
Default avatar

branka71

Zanimivo, kako se spreminjajo pravila. Ko sem hodila v osnovno šolo v 80' letih smo od 5. razreda naprej telovadili izključno bosi. Po moje so to takrat zahtevali na številnih šolah, seveda odvisno od presoje in strogosti učitelja. Pri nas je argument bil, da je zdravo za platfus in da se utrdiš. Mi ni bilo preveč všeč, parket je bil umazan in pozimi ledeno mrzel.

Kakorkoli, takšen je bil hišni red in smo ga hočeš nočem morali spoštovati. Grem stavit, da bi bila revolucija, če bi kakšen učitelj to zahteval dandanes. Starši v šolo, pritožba na ministrstvo itd.

Je pa res, da je bosa hoja zdrava, pa še bolj enostavno in za starše cenejše je bilo.
Default avatar

krenaxy

Tudi mi smo bili bosi, obicajna praksa na solah takrat. Se dobro spomnim tistih casov, Yassa telovadni dres, Startas superge na igriscu. Lepi spomini...
Default avatar

krenaxy

Tudi danasnji mladini ne bi skodovalo, ce bi bila pravila strozja. Zdravniki poudarjajo pomen bose hoje za optimalen razvoj otrok, sportna vzgoja v telovadnici pa je idealno mesto za celoletno bosonogo aktivnost.
Default avatar

mojcamojc

Se strinjam da naj telovadijo bosi. Ne le da je zdravo, tudi postavljanja z najnovejsimi supergami bi bilo manj, povecal pa bi se jim obcutek enakosti.
Default avatar

Solski red

Bosa hoja je zelo zdrava, zakaj dandanes zahtevajo superge za v telovadnico?
Bosi naj bodo!
Default avatar

Barbika111

Tocno tako kot je napisano zgoraj. Parket je bil nrzel in umazan. Vedno smo koncali uro s crnimi podplati, najhuje pa je bilo ko smo imeli dvojno uro ali ko smo igrali kosarko. Dobili smo zulje pa se cel dan me je peklo v podplate. Kako sem to sovrazila.
Default avatar

Karolyyn

Bo dovolj da eden pride s fajn glivicami na podplatih, cez 14 dni jih bo imelo pol razreda.
Default avatar

pikapikapoka

Ucitelji telovadbe so znali biti pravi sadisti. Mi smo hvala bogu lahko bili obuti v solske copate.

Z vidika varnosti/preprecevanja poskodb pa je vsekakor bolje da bi vsi bili bosi, kot pa da kdo s supergo pohodi nekoga ki je bos.