Forum: Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice

Kako načrtovati vrt, kdaj in kako začeti z ureditvijo okolice hiše ali poslovnega objekta, kako lahko pomaga krajinski arhitekt, kaj lahko naredite sami in kako, kje so pasti pri ureditvi vrta, kaj vse nam ponuja narava, … Vse informacije, da boste v svojem vrtu resnično uživali.

za boljšo koncentracijo

Odgovori Nova tema
Default avatar luna 24 Sep 2004 13:52

Zanima me, če kdo pozna kakšen čaj ali kapljice (seveda vse iz naravnih zelišč), ki bi pomagala otroku pri boljši koncentraciji.
Hvala, lp.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar M&L 24 Sep 2004 17:19

V knjigi Eterična olja - arome zdravja, za takšne zadeve priporočajo poprovo meto, baziliko in limono.
Bazilika - prostor odišavi z nekaj kapljicami bazilikinega olja, ki ga kaneš na izparilnik, lahko pa tudi od časa do časa povoha robček, na katerega se kapne 1 kapljica eteričnega olja.
Prav tako delaš tudi z eteričnim oljem limone/limonovca ter poprove mete. Ta dva se lahko tudi mešata - na izparilniku seveda.
Vseh teh olj pa se ne sme uživati nerazredčenih!!!

Pa baldrijanove kapljice, a je tudi potrebno previdno, ker se človek lahko nanje navadi...

Za pomirjenje pa metin, melisin čaj...

Pa še link:Ja pa najbrž bi se našlo še kaj...upam da bo kaj pomagalo, drugače pa čim več svežega zraka...-pomaga preverjeno pri meni.

P, maja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Maja999 25 Sep 2004 14:59

Zelo dobra je tudi mešanica zelišč ki se imenuje aktivator za sprostitev od Švicarske firme just. Jaz jo uporabljam v izparilniku in v banji pri kopanju, sprosti, istočasno pa te nekako napolni z energijo in voljo. Vedno pred izpitom sem si naredila kopel s tem eteričnim oljem.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lady L 26 Sep 2004 02:08

Poskusi BILOBIL

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Jožica 26 Sep 2004 23:24

Brez zamere, Lady L, ampak bilobil bi odsvetovala. Uporabljal naj bi se po možnosti po 60. letu, tako da za otroke verjetno sploh ne pride v poštev. Če pa že, bi se bilo pa po mojem vsekakor dobro posvetovati z zdravnikom.

Po mojem je boljše, da se urnik prilagodi otrokovi koncentraciji. Otroci zdržijo kakih 15 minut, potem je pa dobro narediti kratko pavzo in potem nadaljevati spet 15 minut. V nekaterih šolah to že upoštevajo pri pouku in imajo med šolsko uro krajše prekinitve.

Po 3 ponavljanjih (=45 minut dela) se je pa treba pošteno sprostiti: za eno uro na dvorišče, lahko tudi pred TV, če vmes naredi par raztezalnih vaj in se dobro nadiha; potem pa lahko sledi še en blok (3 x po 15 minut) učenja. To bi moralo zadoščati.

Če se ne more zbrati za celih 15 minut, je treba čas pač ustrezno skrajšati, vaje za koncentracijo se pa najdejo v knjigah (nobenega naslova ne vem na pamet, žal). Potem pa poskusiš vedno nekaj minut dodati.

In, seveda, če se poglobi v neko nalogo in dela že 20 minut, ga pa tudi ni treba prekinjati, to je pa menda jasno. Ima pač potem večjo porcijo odmora.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lady L 27 Sep 2004 13:03

Brez zamere tudi tebi... sicer pa za vsako stvar se je treba prej posvetovati z zdravnikom. Je pa Bilobil vsekakor manj nevaren kot Ritalin, ki ga zdravniki predpisujejo otrokom z motnjami koncentracije.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mamyy 7 Okt 2004 17:59

Moj sin pri 14 letih, jemlje 1/2 tbl Ritalina pred začetkom pouka. Sam pove da je bistveno bolj zbran. Predvsem se lažje osredotoči na snov, ki jo predeluje. Mislim, da je ob pravilni uporabi to zdravilo zelo učinkovito in nima stranskih učinkov. Marsikatero domače zelišče je bistveno bolj nevarno predvsem je potrebna opreznost pri uporabi domačih zelišč pri otrocih.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lady L 7 Okt 2004 23:07

Draga mamyy!

Ne mislim na nevarnost kakih hudih stranskih učinkov, kot takih, ampak na to, da lakho ob predolgem jemanju postane otrok od tega odvisen.

Vem, zaradi nečakinje...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mamyy 8 Okt 2004 08:54

Prosim, daj razloži malo širše tole odvisnost pri nečakinji. Res me zanima !

Hvala in lep dan še naprej !

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar majamarko 8 Okt 2004 11:32

Pomagali naj bi tudi izvlečki ginkovih listov - koncentracija in spomin naj bi se s tem izboljšala in ukrepila...
Kje pa to zadevo dobiti - dobro se pozanimat v lekarni in podobnih zeliščnih trgovinah - btc Bazilika.
Lp, Maja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lady L 8 Okt 2004 17:21

Dekle je bilo raztreseno, težko se je zbrala. Začela je tako kot tvoj s 1/2 tabletke na dan. S časoma pa ni več zadostovalo in je začela jemat celo tableto. Ker se ji je organizem navadil na to (enako kot pri zasvojencih z mamili), je rabila vedno večjo dozo.

Hudič je potem bil, odvadit se te "potrebe". To sem imela v mislih z zasvojenostjo. Tvoj sin jih je dobil verjetno po posvetu z zdravnikom ali svetovalcem (psihologom), ker dugače jih ni mogel. Ali te niso opozorili na to? Morali bi te....

Svetujem ti, da naj tableto vzame le tiste dni, ko ima res "težek urnik", pred kontrolkami itd. Drugače pa naj raje poskuša tega jemat čim manj.

Tudi ostala zdravila, kakršnakoli že, ob predolgem jemanju povzročijo odvisnost.

Lep se imejta oba in veliko sreče!
Lady L

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mamyy 10 Okt 2004 23:17

Hvala za odgovor. Moj sin jemlje 1/2 tablete od 5 razreda o.š., letos je postal srednješolec. Prvo šolsko leto ga je jemal vsak šolski dan, zadnji dve leti le ob kontrolkah. Predpisuje ga psihiater, ki ga vsa leta tudi redno obiskujemo.
Psihiater nam je najprej natančno razložil motnjo, ki jo ima sin.
MCD (minimalna cerebralna disfunkcija) se pri sinu kaže kot motnja koncentracije ( Sin sedaj pri 15 letih to opiše kot beganje misli na drugo misel. Če recimo rešuje neko matematično nalogo, po 10-15 minutah pozabi na račun in začne popravljati šestilo. Ko se čez nekaj minut ponovno zbere, mora račun začeti ponovno, ker se ne spomni kje je ostal. Posledica je kontrolka rešena do polovice. Če vzame Ritalin, je tega beganja manj bistveno ima izbolšan spomin- lažje nadaljuje račun.) To zdravilo pa seveda ni namenjeno umirjanju otroka med poukom. Ta problem smo mi reševali tako, da smo pri vsakem učitelju posebej dosegli dogovor. Potili smo krvavi pot, da smo uspeli dopovedati da je njegova nemirnost ( zibanje na stolu, igranje z radirko, risanje na robove...)nenamerna, da sin ni nevzgojen, da ni neumen. Da ima to smolo, da se njegovi možgani včasih malo zresetirajo(tako je vso stvar razložil sošolcem). Predvsem pa, da Ritalin ni pomoč učiteljem pri umirjanju otroka, ampak pomoč otroku, da lahko izrazi tisto kar se je z učenjem in delom naučil.

Tole sicer ni tema za zeliščarski kotiček. Bo pa mogoče vseeno koristila komu. Konec koncev je vseeno ali gre za Ritalin, baldrijanove kapljice, ginkotove liste. Dejansko je prvi korak pri otrocih z motnjami koncentracije odkrit pogovor med starši, učitelji in otrokom in iskanje kvalitetne zdravniške pomoči.
Največji uspeh se mi zdi to, da se sin zaveda svoje težave in jo tudi sprejema kot drugačnost s katero se da živeti in biti uspešen. Drugačno razmišljanje bi ga lahko potegnilo v odvisnost- pa magari od ginkotovih listov.

LP vsem otrokom z motnjo koncentracije in seveda njihovim staršem.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ovcka 20 Jul 2012 15:54

Že spet manipulacija s strani farmacevtov. Zavedajo se vedno večjega pomena forumov na mnenje ljudi, mislim da druga ne rabim dodat.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar črna 24 Sep 2012 10:11

tudi moji hčerki so hoteli napisati ta Ritalin ali kako je že ime, pred leti, pa se nisem strinjala. Občasno sem ji skuhala čaj iz rožmarina , tega je pila eno skodelico na dan kak teden,ko je imela kakšno nujno stvar se naučiti. Ne sme pa se piti prepogosto in tudi nosečnice ga naj ne pijejo. Z njim sva uspešno pregurali celo srednjo šolo. Saj pravi pesemica slovenska:

Rožmarin za spomin:)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh