Forum.Over.Net

Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice

Kako načrtovati vrt, kdaj in kako začeti z ureditvijo okolice hiše ali poslovnega objekta, kako lahko pomaga krajinski arhitekt, kaj lahko naredite sami in kako, kje so pasti pri ureditvi vrta, kaj vse nam ponuja narava, … Vse informacije, da boste v svojem vrtu resnično uživali.

caj za pomiritev

Default avatar

ursa

Hoj!

A mi lahko, prosim, predlagate kaksno zeliscno mesanico za caj za pomiritev?
Najbrz pride zraven baldrijan, morda meta ali kamilice ali kaj bi se bilo? Pa prosila bi, ce mi poveste tudi razmerje, koliko kaksnega zelisca.

Hvala ze vnaprej in lep pozdrav!
Default avatar

ursa

Aja, se to, sem v tujini, zato prosim, da mi res poveste za originalna zelisca, ne pa za kaksen slovenski pripravek, ker do njega ne bom mogla priti.

In se, ce bi slo, da mi poveste angleska oz. latinska imena zelisc, da jih bom lahko tukaj nasla.

Upam, da nisem prevec zahtevna. :) Najlepsa hvala vnaprej!!!
Default avatar

Jožica

Urša s Prehrane? :-) Lepo pozdravljena!

Melisa (Mellisa officinalis), kamilica (Matricaria chamomilla) in meta (Mentha x piperita) delujejo splošno blago pomirjevalno in dobro vplivajo na tek in prebavo (saj veš, če te zaradi nervoze mine apetit ipd.)
Hmeljevi strožki (Humulus lupulus) pomirjajo in nekoliko uspavajo. Baldrijan (Valeriana officinalis) preprčuje napetost, kot npr. predizpitna trema. Šentjanževka (Hypericum perforatum) je pa odličen antidepresiv.

Vsa ta zelišča se uporabljajo kot poparek (po domače: čaj), lahko posamično, lahko pa jih poljubno mešaš, odvisno od tega, kaj potrebuješ. Je pa tako, da šentjanževko je treba uživati redno dalj časa, da se pokaže učinek, za ostala zelišča (razen hmelja) pa menda velja, da naj jih ne bi neprekinjeno predolgo uživali, ker ni dobro za srce. Po mojem, če piješ čaje dva ali tri tedne, ne bo od tega nobene škode, potem narediš malo pavze, naprej pa po potrebi...
Default avatar

ursa

Ja, tocno, Ursa s Prehrane tukaj. Jozica, najlepsa hvala za nasvete!!!!

Se danes bom sla v zeliscno lekarno in videla, katera od teh zelisc se da dobit. Gre za eno predizpitno guzvo in nervozo, tako da kaj vec kot 3 tedne tega tako ne bom rabila, tako da mislim, da ne bo tezav zaradi predolge uporabe. :))) V Ljubljani bi se tega lotila s kaksnim Persenom, tukaj pa podobnih pripravkov nisem zasledila, oz. so na voljo samo takoj mocna sinteticna pomirjevala, takih naravnih zdravil a la Persen in podobno pa ne poznajo. Zato sprasujem za zelisca, da si bom lahko namesto pomirjeval namesala kaksen cajcek.

Se enkrat hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Jožica

V Persenu je baldrijan, pa melisa in meta. Tako da, če ti bo uspelo dobiti ta zelišča, bo imel čaj verjetno enak učinek.

Držim pesti za izpite!
Default avatar

tan

Ma Persen zares ni škodljiv? Tudi sama imam zares gužvo s šolo, v službi in včasih čutim, da bom počila od napetosti, sekiranja. Opazila sem, da se tudi zelo težko skoncentriram. kaj mi predlagate?
Default avatar

Jožica

Ne, ni škodljiv. Preizkušeno. Po mojem ga lahko kake dva ali tri dni pred izpitom mirno jemlješ. Ali pa kaki čaj s podobnim učinkom...
Default avatar

ursa

Evo, da porocam:

zmesala sem korenino baldrijana, kamilice, meto in meliso v razmerju 4:4:1:1 in cajcek kar ok deluje, pa se kar dober okus ima (kot malo bolj sladke kamilice).

Jozica, se enkrat hvala za odgovore in nasvete.

Tan, mogoce pa lahko ti tudi s takim cajem probas, ce ne maras Persena?
Default avatar

dusan premzl

baldrijan meta melisa sentjanzevka hmelj kamilice trobentice diseca perla