Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Propranolol in anksioznost

Default avatar

Pikaro

Pozdravljeni,
prosim za vaše mnenje. Po prenehanju parogena zaradi paničnih napadov, ki so s pomočjo psihoterapije izveneli oz. sem jih začela obvladovati, sem bila skoraj dva meseca ok. Med tem sem imela stresni dogodek in panični napad se je med meditacijo ponovno sprožil. Lahko sem ga zaustavila vendar je od takrat v meni ostala anksioznost. Še vedno obiskujem psihoterapevta in odkrivam in odpravljam razloge za anksioznost. Stanje se izobljšuje (v psihi) telo pa počasi sledi. Ker imam še vedno občutek mravljinčenja po telesu, občasne vrtoglavice, moteče neenakomerno bitje srca občasno, cmok v grlu sem začela z jemanjem Propranolola, ki mi zelo pomaga. Zanima me kakšne izkušnje imate vi z tem zdravilom? In kako priporočate, da se ga v takem primeru jemlje? Koliko? Sama ne želim nazaj na ad, saj menim, da bom zmogla umiriti telo s pomočjo terapije in propranololom.
Vesela bom vašega mnenja. Najlepša hvala že v naprej.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

Propranolol ima svoje mesto v obvladovanju anksioznosti, deluje tako da zmanjša telesni odgovor na anskioznost, Na način da zmanjša frekvenco bitja srca, zniža pritisk in zmanjšuje potenje. Skratka, ne deluje na samo tesnobo, samo onemogoča telesne odzive ki lahko sprožijo dodatno anksioznost in se tako sklene začaran krog "tesnoba-telesni simptomi-še večja tesnoba-še hujši telesni simptomi".

Kot vsako zdravilo, tudi propranolol ima svoje stranske učinke in je, preden ga predpišemo, potrebno poznavati zdravstveno stanje pacienta in opraviti osnovne laboratorijske preizkave. Ker me sprašujete, kako naj ga jemljete, sklepam, da vam ga ni predpisal psihiater, sicer bi imela podrobna navodila. Toplo vam odvetujem, da propranolo, ali kakršnokoli drugo zdravilo jemljete na svojo pest, ker so posledice lahko resne. Kot en primer, propranolol lahko bivstveno zniža krvni pritisk, lahko zakrije simptome srčnih bolezni ali hipoglikemije. To so samo primeri.

Jaz osebno, ga ne predpisujem za generalizirano anksiozno motnjo, ga rajši uporabljam v nekaterih primerih socialne fobije in pri specifičnih fobijah. Pa še to, pod določenimi pogoji.

Zaključno, propranolol DA, ampak pod nadzorom zdravnika!

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

Pikaro

Spoštovani,
hvala za odgovor. Se opravičujem, če nisem bila dovolj jasna. Propranolol mi je predpisal psihiater vendar še ko sem jemala Parogen in sicer je dejal naj ga vzamem pred nastopom/predavanji (da se mi nebi sprožil panični napad). Vendar takrat to ni bilo potrebno saj se mi panični napadi med jemanjem Parogena niso več pojavljali. Tudi odvajanje je potekalo ok. Le po stresnem dogodku v času meditacije (ko sem se umirila) sem zopet dobila panični napad, ki sem ga hitro umirila. Ostali pa so telesni znaki, aritmija srca, cmok v grlu, mravljinčenje telesa, samo zagon paničnega napada a se ni sprožil. Občutki so res neprijetni in čutim, da gre zgolj za odziv telesa. Stanje se izboljšuje. Ko sem vseeno poskusila z Propanololom (zdaj prvič) mi je telesne odzive umiril. Ne vem pa koliko ga lahko na dan vzamem oz. v kakšnih odmerkih bi lahko Propranolol jemala (kratkotrajno-le teden mogoče) da bi bilo ok. Sama vem, da sem v terapiji napredovala, to sta mi jasno dala vedeti tudi terapevtka in psihiater (nazadnje mi je predpisal le Helex v primeru, da ga bom potrebovala). O jemanju Propranolola pa se nisva pogovarjaal, ker sem se nanj spomnila šele doma (ob pojavu nemirnega srca). Na tujih forumih sem brala, da se to zdravilo uporablja tudi pri pojavu anksioznosti, paničnih napadih in drugih znakih, ki se posledično pojavljajo. Govorijo o različnih odmerkih, Od 4xčetrtinko na dan do 80 mg dnevno. Pa me zanima zakaj se to pri nas ne uporablja oz. kako se uporablja. Jaz sem zdaj v dveh dneh po delih vzela eno tableto in je stanje precej boljše. Ker imam pregled pri svojemu psihiatru šele novembra me zanima vaše mnenje glede jemanja. Hvala še enkrat za vaš odgovor!
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

zdaj je res bolj jasno kaj želite vprašat. Propranolol se uporablja tudi pri nas. Odmerki pa so individualni, običajno to pomeni, da se uporabljajo najnižji, še učinkoviti odmerki. Jaz bi vam priporočila da poskusite z četrtinko tablete, do 3x dnevno, oz. tako kot vam je priporočil psihiater, pred dogodkom ki bi lahko sprožil anskioznost, in če četrtinka ne bo dovolj učinkovita, naslednjič uzamite polovičko. Če bi se tesnoba začela stopnjevati, ali če bi kljub psihoterapiji vztrajala predolgo časa, bi vam svetovala da premislite o ponovni uvedbi paroksetina (morda ste ga prezgodaj ukinila?).

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

Pikaro

Iskrena hvala še enkrat za odgovor. Zanima me še vaše mnenje glede časa jemanja (glede na stranske učinke). Kot sem že napisala se mi je stanje po dveh dneh že izboljšalo. Danes sem trikrat vzela četrtinko in je bolje. Je pet dni preveč? Lahko po petih dneh kar prekinem ali vzamem še kak dan četrtinko.
( Res nisem pristaš zdravil, tudi Helex sem vzela mogoče 5 v enem letu (25mg). Psihiater je nazadnje rekel naj se le potrudim uživati in da sem ok (da nisem prehitro prenehala z jemanjem Paroksata - prenehala sem na njegovo pobudo, zaključila z Waldoksanom 9 mesecev). Za vsak slučaj je rekel, da naj pridem še na kontrolni pregled v začetku novembra.)
Res hvala še enkrat!
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

časovne omejitve ni, teoretično propranolol lahko jemljete tudi doživljensko, in glede na nizke odmerke ni potrebno postopno zniževanje.
Najboljše bi bilo če bi jemala po potrebi, takrat ko začutite da se bo tesnoba "razrasla".

Srečno in lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

Pikaro

Iskrena hvala za odgovor!!!
Default avatar

anskioz

Lep pozdrav zanima me kakšna je razlika med anskioznostjo (tesnobo) in depresijo ali je tesnoba in anskioznost del depresije ali če po paničnem napadu postanemo anskiozni in tesnobni ter na koncu depresivno razpoloženi ali je to znak klasične depresije ki se pojavi sama od sebe v čem je razlika?
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

Anksioznost in depresija sta dve različni diagnozi oz. dve različni bolezni. Lahko si več preberete o anksioznosti in o depresiji na moji spletni strani. Anksioznost in depresija se pogosto izmenjujeta ali sta istočasno prisotna, vedno pa je eno stanje v ospredju.
Panični napadi se štejejo v anksiozne motnje. Depresija se lahko pojavi kot posledica vsake kronične bolezni, pa tako tudi anksioznih motenj.

Ker so vaša vprašanja zelo splošna, so taki tudi odgovori, če vas zanima kaj bolj konkretnega, kar vprašajte.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

anskioz

Hvala za odgovor !! Pri meni se je začelo tako da sm dobiu panični napad in nato padel v anskioznost sedaj po nekaj letiih pa po paničnem napadu padem v tesnobo oz.anskioznost z simptomi depresije pomankanje.veselja volje in mislimi da.ne.bo nikoli bolse učadih se misli kar ustrašim ali je takšna depresija enaka kot tista ki se razvije.sama od sebe brez anskioznosti ali gre to za isti proces v možganih ker sem takrat tudi čisto obupan ?
Default avatar

anskioz

po panične napadu padem v nekašno tesnobo oz. anskioznost zraven imam tudi depresivne simptome:pomankanje volje,veselja obup...ali je to znak bol anskioznosti ali depresije veš čas občutim strah in skrbi tudi o prihodnosti?
Default avatar

MT29

Pozdravljeni,

Stara sem 29 let. Pri 15 letih so mi predpisali zdravilo Propranolol (2x dnevno polovička 40mg tablete). Še vedno jemljem tablete. Počutje se mi je od takrat izboljšalo, čeprav se mi v stresnih situacijah še vedno poviša krvni pritisk in bitje srca. Sem poskušala nehati z jemanjem, vendar sem občutila spremembe (tresenje...razmišljanje o negativnih posledicah pa je privedlo do anksioznosti) Vmes so se mi splošni zdravniki menjali, nihče mi ni podal negativnih posledic tablet za "prihodnost". S tableti normalno funkcioniram (uspešno sem končala študij se zaposlila itd.) Sedaj s partnerjem načrtujeva otroka. Seveda sem na lastno pest šla raziskovati podatke o propranololu in zasledila da lahko škodujejo plodu. Tega podatka mi nikoli niso podali, res pa je da tudi sama nisem spraševala o tem, ker še nisem načrtovala. Sem zelo zaskrbljena, ker sem mogoče že noseča. Imam že naročen pregled pri osebni zdravnici, ker pa je to šele čez 10 dni me zanima v kakšni meri te raziskave držijo, oz. ali moram na takoj prenehati z jemanjem tablet. Skrbi me kako bo prenehanje vplivalo na moje vsakodnevno funkcioniranje, še bolj pa me skrbi če ne neham jemati kaj lahko to povzroči plodu!??

Zaskrbljena, hvala.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

propranolol je uvrščen v eno veliko skupino zdravil (kategorija C) za katere ni dokazano, da bi plodu škodovali, ni pa niti to izključeno, oziroma ni dovolj raziskav. V tej kategoriji je ogromno število zdravil, ki jih mi v nosečnosti redno predpisujemo. Velja pa pravilo, da mora korist od zdravila pretehtati potencialno škodljivost po plod. Torej, v vašem primeru bi bilo potrebno oceniti, ali lahko vi funkcionirate brez tega zdravila, katere so druge možnosti, ki so manj škodljive (psihoterapija je en primer) in se na osnovi racionalnega premisleka odločiti. Nikamor se ne mudi in je vaše počutje prav tako za plod pomembno. Torej mirno in premišljeno.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

MT29

Pozdravljeni

Tudi jaz sem nekaj let jemala Propranolol za znižanje krvnega tlaka (40 mg na dan). Moj krvni tlak in utrip je posledica anksioznosti, kajti v varnem okolju je moj pritisk in utrip normalen. V času jemanja tablet sem tudi zanosila in zaradi stanja ob spočetju (delna mola) sem morala prekiniti nosečnost v tretjem mesecu nosečnosti (ob vseh skrbeh, da so bile krive tablete so me "zdravniki" potolažili, da za moje stanje niso bile krive tablete-šlo naj bi za kromosomsko napako). Seveda sem hodila po raziskavah-od raziskav za ščitnico-do bolnic kjer zdravijo visok krvni tlak. Naj omenim, da so se mi v času nosečnosti zaradi delne mole-vsi hormoni podivjali-ščitnica mi je delala preveč, pritisk je bil itak nenormalno visok, srčni utrip tudi okoli 100, bruhala sem po vsakem obroku...uglavnem res sem se počutila slabo kajti mola je vse moje probleme povečala. Ko sem se končno fizično pobrala, je za mano prišla psiha (depresija, žalost). To sem nekako prebrodila z obilico dela v službi-ni bilo časa za razmišljanje. Potem pa sem imela preiskavo za krvni tlak (še vedno sem jemala Propranolol 40mg). Tlak je bil dokaj normalen, utrip tudi, zato mi je zdravnica svetovala naj ukinem z jemanjem tablet. In res sem ukinila z jemanjem tablet, en mesec je bilo ok. Potem pa me sem doživela panični napad-na delovnem mestu, po tistem se je v meni sprožil ponovni strah-anksioznost-tesnoba in tudi depresija (jok zakaj jaz in podoživljanje vsega kar se mi je zgodilo v preteklem letu, strah da se mi vse ponovi še enkrat itd.). Odločila sem se da ponovno začnem z jemanjem tablet-počutje se mi je izboljšalo (depresija zmanjšala). Sedaj pa sem imela ponovni pregled - in sem vse to razložila zdravnici - ona pa mi je predpisala tablete concor cor 1,25 mg na dan. Rekla je da je bolj varno zdravilo, glede na to da mislim zanositi. In zdaj ko sem prebrala kakšne posledice so lahko ob jemanju tega zdravila-in dejansko naj bi se to zdravilo predpisovalo za srčno popuščanje... skrbi me - ali je to sploh zdravilo za mene- glede na to, da so moji problemi-kot sem že omenila predvsem psiha-ob stresu. Za propranolol sem zasledila, da se predpisuje za anksiozne motnje, za concor cor pa ne. Rada bi prenehala z jemanjem kakršnihkoli tablet, ampak glede na situacijo ki se mi je zgodila, se bojim da se ne bom pobrala iz začaranega kroga skrbi in tesnobe.Hvala za kakršnikoli odgovor.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

torej je vaša aktualna težava (in morda tudi pretekla), anksioznost s paničnimi napadi, in ne visok pritisk. Če je vaš pritisk normalen in se poveča samo ob povišani anksioznosti, ne vidim smisla v predpisovanju zdravil za nižanje pritiska. Ampak je to nekaj, o čemer bi se morala pogovoriti z vašim internistom (ne poznam vseh izvidov).
Če gre za anksiozno stanje so možnosti dve: farmakoterapija in psihoterapija. Učinkovitost je približno enaka.
Od zdravil uporabljamo antidepresive in pomirjevala (občasno in kratkoročno). Nekatere antidepresive predpisujemo tudi v nosečnosti, vendar je splošno pravilo, da se kakršnakoli zdravila v nosečnosti predpisujejo samo če korist pretehta tveganje.
Osebno, vsem nosečnicam in bodočim nosečnicam z anksioznostjo toplo priporočam psihoterapijo, tudi zato, ker so bolj nagnjene poporodni depresiji, in že zato je dobro, da takrat (če je potrebno) imajo terapevta katerega že poznajo in on njih pozna. Drugi dober razlog je ta, da psihoterapija nima škodljivih učinkov na plod, kar pri zdravilih ne moremo 100% izključiti, čeprav imamo na razpolago varna zdravila s skoraj zanemarljivim tveganjem...

Upam, da sem vam vsaj malo pomagala,
lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si