Forum: Psihiatrija

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Wellbutrin

Odgovori Nova tema
Default avatar tamara35 2 Jun 2011 10:09

Pozdravljeni!


Zdravnik mi je predpisal Wellbutrin zaradi moje nenehne utrujenosti in brezvoljnosti. Imela sem stresno leto, selitev, ločitev, izguba službe. Načeloma sem proti tabletom, vendar se moram nekako pobrati, sama sem prešibka za to. Zanima pa me, koliko časa naj jemljem te tablete. Ne bi rada pristala doživljenjsko na tabletih. Če se stanje izboljša, je pametno nehati po 6 mesecih?


Hvala.

Tamara

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Temza 5 Jun 2011 11:15

Pozdravljeni!

Welbutrin je zaviralec ponovnega privzema dopamina in noradrenalina in se uporablja za zdravljenje depresije, pod drugim imenom pa tudi za zdravljenje odvisnosti od nikotina.
Pri zdravljenju depresije se uporablja v odmerku 150 mg dnevno, lahko pa tudi več, do 450 mg dnevno. Dobre izkušnje imam zlasti pri mlajših, aktivnih pacientih.
Navadno je pametno prekiniti zdravljenje potem, ko je stanje vsaj nekaj mesecev že povsem v redu in ni simptomov depresije. To je najpomembnejši kriterij, časovno pa je to lahko od treh mesecev do dveh let, lahko celo več. Zdravljenje je potrebno pazljivo spremljati. Prekinitev jemanja mora biti postopna in prilagojena vsakemu posamezniku.
Pol leta je doba, ko lahko začnete razmišljati o prekinitvi. Predvsem iskreno pomislite na to, če je še prisoten kak simptom depresije. Ker ste z depresivnim razpoloženjem odreagirali na stresne situacije, bodite pozorni na to, kakšno je vaše odzivanje na obremenilne dogodke in če jih v bodočnosti lahko še predvidevate. Nesposobnost zadovoljstva in čustvenega odzivanja, pesimizem, zaskrbljenost, občutki krivde, nizko samospoštovanje, so tudi pokazatelji depresije.
Če ne opažate več depresivnih težav, lahko začnete počasi in previdno opuščati Welbutrin.

Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih.

TEMZA d.o.o.
Dunajska 198,
1000 Ljubljana
[email protected]
www.temza.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tamara35 6 Jun 2011 12:06

Hvala za odgovor.

Ali je to močan antidepresiv? Je zelo škodljiv? Postaneš odvisen od njega. Kako postopoma ukiniti, če ne smeš prepoloviti tablet. In še to, da imam grozne stranske učinke, glavobol, neješčnost, razbijanje srca, poleg pa jemljem še tablete za zniževanje pritiska Voxin.
Iskreno povedano, malce me je strah tega antidepresiva.


LP

T.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Temza 14 Jun 2011 11:19

Pozdravljeni!

Welbutrin spada med zaviralce dveh transmitorjev, dopamina in noradrenalina in je dokaj močan antidepresiv. Zdravilo ne sme biti škodljivo, če je pravilno uporabljeno. Ima pa nekaj neželjenih učinkov, ki ste jih sami lepo opisali. Ni pa ga priporočljivo jemati z zdravili, ki vsebujejo beta blokatorje, kodein, tioridazin, TCA in še nekaterimi drugimi. Zato se, prosim, posvetujte z osebnim zdravnikon glede kombinacije zdravil.
Ob prehudih neželenih učinkih je smiselno pomisliti na prekinitev jemanja Welbutrina. Postopno ukinjanje je povezano z dozo, ki jo jemljete. Pri depresijah je običajna doza od 150 do 450 mg dnevno. Tablete so lahko 75, 150 in 300 miligramske. Najprej lahko zmanjšujete število tablet. Ko jemljete samo še eno tableto dnevno, začnete lahko to jemati najprej na vsak drug dan, nato na vsak tretji dan in tako naprej, dokler ne jemljete le še ene tablete tedensko, nakar poskustite zaključiti jemanje zdravila. Če se na kateri od stopenj pojavijo odtegnitveni simptomi, kot so tresenje, potenje, glavoboli, slabosti, ponovno povišate dozo na predhodno. Res lahko traja nekaj tednov in celo mesecev, vendar zmeraj uspe.

Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih.

TEMZA d.o.o.
Dunajska 198,
1000 Ljubljana
[email protected]
www.temza.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tamara35 21 Jun 2011 14:34

Hvala vam.
Mislim da so stranski učinki presegli učinkovitost zdravila, non stop me boli v prsih pri srcu in razbija mi srce. Odločila sem se postopoma ukiniti Wellbutrin, jemljem pa ga šele 18 dni. Kako naj to storim. Jemljem 150 mg tableto na dan.

Hvala

T

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Temza 26 Jun 2011 21:55

Pozdravljeni!
Priporočala bi vam, da Welbutrin opuščate tako, da ga začnete jemati vsak drug dan en teden, naslednji teden ga lahko vzamete vsak tretji dan, nato poslusite z opustitvijo. Ker ga jemljete šele 18 dni, bi moral tak način ukinjanja zadoščati. Če bi se pojavili odtegnitveni simptomi, kot so znojenje, slabosti, tresenje, laho spet vzamete tableto Welbutrina. Težave, kot ste jih opisali, res sodijo med neprijetne stranske učinke in če so le preveč nadležni, je smiselno zdravilo ukiniti
in čez nekaj časa poskusiti nemara s kakim drugim antidepresivom. Bi vam pa toplo priporočala strokovno pomoč.

Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih.

TEMZA d.o.o.
Dunajska 198,
1000 Ljubljana
[email protected]
www.temza.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar iko 10 Okt 2013 10:27

Lp.sem biusi odvisnik.po zdravljenju sem zacel prejemat terapijo wellbutrin.imam zelo nisko samopodobo,vtesnuje me v prsih in mi gre veckrat na bruhanje sem brez energije in me vlece skupaj.zanima me je wellbutrin primiren za moje tezave.hvala za cim prejsen odgovor..

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar BarbaraSaric 12 Okt 2013 16:18

Lepo pozdravljeni!

Wellbutrin se predpisuje za depresijo. Ali vam ga je predpisal zdravnik?
Sama bi vam svetovala psihoterapijo, da raziščete, kaj je izvorna težava za nastale posledice, da s pomočjo osebnostne rasti dvignete slabo samopodobo...Zdravilo vedno odpravlja posledice, ne pa vzroka, kar ne pomeni, da za vedno ozdravite. V kolikor bi želeli, vam lahko dam tudi svoj kontakt.

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka

Barbara Sarić, psihoanalitična psihoterapevtka
https://barbarapsihoterapija.si/
[email protected]
https://barbarapsihoterapija.si/
041 535 555

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar S. 5 Apr 2014 21:46

Pozdravljeni,

tudi sama sem v zadnjem času (po Zoloftu (stranski učinki, zato prenehala z njim, po navodilu zdravnika seveda), Efectinu v kombinaciji z Mirzatenom ter zgolj Efectinom) dobila predpisan Wellbutrin, na katerega sem se najprej zelo slabo odzvala (dobesedno grozni stranki učinki), zato sem ga do obiska pri zdravniku prenehala jemati, potem sva se zmenila, da poskusim zopet in par dni je bilo ok, dokler....na 3 zadeve sumim, da bi bile lahko vzrok stranskih učinkov (od "zblojenosti" pa do glavobola, pritiska v glavi, vrtenja, nabijanja srca, potenja...na začetku nisem mogla 2 koraka naredit brez občutka, da bom padla...), pa prosim strokovnjaka oz nekoga, ki se na to spoznam če lahko poda svoje mnenje...

Ali je moč stranske učinke prepisati 1. grenivka, 2. alkohol (kar sumim še najbolj, kajti sedaj sem 2 dni zapored spila po 2-3 kozarca vina, pač družabno in se počutim...ne glih najboljše) in 3. trava (kadim ne, mislim tobak, ampak 2-3 tedensko pokadim travo). Prosim, če mi lahko kdo odg. na vpr., ker bi res rada odkrila vzrok strankih učinkov - namreč, glede na to, da imam kar težko obdobje, medtem pa se pripravljam na pravosodni izpit (in se nikakor ne morem skoncentrirat na snov, misli kar odtavajo k problemom, prav tako pa sem zaradi slednih ves čas nejevoljna, utrujena in brez volje/energije za nič, tudi za učenje ne), mi je zdravnik predpisal to zdravilo, ker naj bi mi pomagalo tudi pri učenju (oz nekaj takega).

Najlepša hvala res tistemu, ki bo odg. na vprašanje,

Že vnaprej hvaležna S.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Daniela_Fiket 8 Apr 2014 13:29

Pozdravljeni,

Opisujete že znane stranske učinke jemanja bupropiona (Wellbutrin). Glavoboli so dokaj pogosti stranski učinek in izzvenijo po parih tednih jemanja zdravila, vrtoglavice, razbijanje srca, pospešen utrip, potenje so sicer manj pogosti stranski učinki, vendar običajno izzvenijo in niso nevarni. Pri Wellbutrinu nas bolj skrbi eventualni porast krvnega pritiska, kar bi lahko tudi bil vzok vaših težav, zato vam svetujem da preverite vrednost krvnega pritiska in če je večkrat povišan, se posvetujte s vašim zdravnikom. Še bolj nas skrbi možnost epileptičnega napada, ker bupropion zniža prag za epi napad. Sicer v običajnih odmerkih do 300 mg/dan, te nevarnosti skoraj da ni, vendar v kombinaciji s drugimi zdravili ali alkoholom, bi lahko ta učinek postal pomemben.

Zato vam konzumacijo alkohola apsolutno odsvetujem. Kar se pa tiče trave, je zadeva taka, trava in bupropion se na nek način “tepeta”, v smislu da konzumacija trave deluje nasprotno od bupropiona in na ta način zmanjša učinek zdravljenja, isto sicer velja tudi za alkohol. Grenivka nima nobenega vpliva.

Lep pozdrav,

Daniela Fiket,dr.med.
Specializantka psihiatrije in transakcijski analitik-svetovalec

Individualna psihoterapija, skupinska terapija za razpoloženjske in anksiozne motnje, specijalni programi zdravljenja odvisnosti od iger na srečo in odvisnosti od psihoaktivnih supstanc....
Naročanje na:
Tel: 070/544096
Mail: [email protected]

Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar the dark side 27 Mar 2015 10:54

Lep pozdrav.
Obiskujem metadonski program že 8 let vendar sem se v popravila in v zadnjem letu močno znižala dozo iz 140 mg na 20 mg. Ravno pred kratkim sem šla še za 5 mg dol in opažam, da me so me začeli depresija, nejevoljnost in pomanjkanje energije ter napadi panike in razdraženost še posebno obremenjevati. Imela sem kar nekaj antidepresivov Paroxat, Seroxat,...po njih pa sem bila otopela. Res, da ni bilo žalosti in ostalih z depresijo povezanih občutkov vendar tudi veselja ne...cutila nisem nic. Zanima me ali bi bil welbutrin boljsi, ker sem trenutno v zelo slabi kozi.
Hvala za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Daniela_Fiket 29 Mar 2015 22:21

Pozdravljeni,

Simptomi ki jih opisujete so dokaj pogosti ob nižanju nadomestne terapije. Morda ste šla "prehitro dol". Ker je v ospredju anksioznost, vam Wellbutrin ne bi svetovala. Za dobro izbiro antidepresiva bi bil potreben pregled, zato vam svetujem posvet z vasim psihiatrom in dogovor o nadaljnjem zdravljenju.

Lep pozdrav,

Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Guest012345678910 8 Avg 2017 20:01

Prikaži citatTemza je napisal/a:
Pozdravljeni!

Welbutrin je zaviralec ponovnega privzema dopamina in noradrenalina in se uporablja za zdravljenje depresije, pod drugim imenom pa tudi za zdravljenje odvisnosti od nikotina.
Pri zdravljenju depresije se uporablja v odmerku 150 mg dnevno, lahko pa tudi več, do 450 mg dnevno. Dobre izkušnje imam zlasti pri mlajših, aktivnih pacientih.
Navadno je pametno prekiniti zdravljenje potem, ko je stanje vsaj nekaj mesecev že povsem v redu in ni simptomov depresije. To je najpomembnejši kriterij, časovno pa je to lahko od treh mesecev do dveh let, lahko celo več. Zdravljenje je potrebno pazljivo spremljati. Prekinitev jemanja mora biti postopna in prilagojena vsakemu posamezniku.
Pol leta je doba, ko lahko začnete razmišljati o prekinitvi. Predvsem iskreno pomislite na to, če je še prisoten kak simptom depresije. Ker ste z depresivnim razpoloženjem odreagirali na stresne situacije, bodite pozorni na to, kakšno je vaše odzivanje na obremenilne dogodke in če jih v bodočnosti lahko še predvidevate. Nesposobnost zadovoljstva in čustvenega odzivanja, pesimizem, zaskrbljenost, občutki krivde, nizko samospoštovanje, so tudi pokazatelji depresije.
Če ne opažate več depresivnih težav, lahko začnete počasi in previdno opuščati Welbutrin.
Pozdravljeni, glede zgoraj zapisanega imam vprašanje.

Ecytara jemljem skoraj leto in pol, včeraj pa mi je psihiater predpisal Wellbultrin xl, ki ga bom jemala skupaj s Heleksom in Ecytara (Ecytara bomo postopno ukinjali, saj ga ni možno predpisovati več kot dve leti). Ecytara jemljem zaradi depresije in zdravilo odlično prenašam, vendar imam težave z nenehno utrujenostjo in resne težave s koncentracijo ter posledično učenjem. Kljub temu, da Ecytara dobro prenašam, se v obremenilnih okoliščinah ne znam odzivati najbolje (burne reakcije, umik vase, posledična še hujša utrujenost, nespečnost, glavoboli, anksioznost) in sama pri sebi nekako ocenjujem, da še nisem pripravljena za ukinitev tega antidepresiva. Zanima me, ali bi to lahko pomenilo, da depresije v bistvu še nisem pozdravila, ali pa so ti simptomi nekakšen "preostanek" depresije?

Nadalje me zanima, prebirala sem namreč izkušnje uživalcev tega zdravila na tujih forumih, ali bi novo zdravilo Wellbutrin XL lahko potenciralo takšno burno reagiranje v stresnih situacijah, saj nekateri navajajo, da so po njem postali agresivni? Tega se namreč bojim, saj se vsake burne reakcije sramujem, po naravi sem namreč mirna in kulturna oseba, pod stresom pa znam ponuditi kar grdo "jezikovo župo" (ja, žal).

Ker imam čez 19 dni pomemben izpit, ki ga moram opraviti (učim se zaradi pomanjkanja koncentracije sicer izjemno težko in malo), me nadalje zanima, ali je pametno z jemanjem zdravila pričeti sedaj, pred izpitom?

Zdravilo naj bi mi sicer pomagalo pri koncentraciji, obstaja pa možnost nemira itd. - je lahko kaj hujšega? Maničnih simptomov sicer nisem imela nikoli, upam, da tudi po tem zdravilu ne... V priloženem opisu nič ne piše, da bi povzročalo manične odzive, sem pa na forumih zasledila, da so nekateri uporabniki imeli te manične odzive na začetku jemanja zdravila, zato se kar malce bojim.


Za odgovor se zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Daniela_Fiket 11 Avg 2017 12:46

Pozdravljeni,

escitalopram (Ecytaro) lahko jemljemo neomejen čas, tudi doživljensko in ga je možno kombinirati z bupropionom (Wellbutrinom). Ne vem ali ste nekaj narobe razumela, morda vaš psihiater želi ukiniti Ecytaro iz drugih razlogov...
Wellbutrin pa dejansko lahko provzroči določeno razdražljivost, nemir in nespečnost. Res pa je, da je učinkovit pri depresijah pri katerih je v ospredju utrujenost, pasivnost in motnje koncentracije. Glede na to, da zaradi pomanjkanja koncentracije vaše učenje itak ni učinkovito, ne vidim tehtnega razloga za prelaganje uvedbe zdravila. Če vam ne bo ustrezalo, ga boste ukinila. Ne smete pretiravati s strahovi, to ni tako nevarno zdravilo.

Lep pozdrav,

Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh