Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Težave z mamo

Default avatar
Pozdravljeni,

na vas se obračam glede težav z mamo. Nekje začetek marca je imela virozo oziroma prehlad z izrazito bolečim grlom. Težave so kljub jemanju antibiotikov in analgetikov ostale. Bolečini oziroma tiščanju v grlu se je pridružila še nespečnost in nihanje razpoloženja. Mama je bila napotena najprej na orl pregled, kjer niso ugotovili ničesar, kasneje še na pregled ščitnice, kjer je dobila dignozo evtirotična nodozna golša, ki pa naj ne bi povzočala težav, ki jih mama ima. Mama pa še vedno toži po neznosnih bolečinah v predelu grla in ščitnice. Splošna zdravnica je mnenja, da so njene težave psihičnega izvora in ji je predpisala Eglonyl 50 mg 2x1 tbl in Acipan, ker je imela v preteklosti helicobacter pylori in posledično gastritis.
Zanima me ali so lahko po njenem mnenju neznosne bolečine res psihičnega izvora in ali ji bo Eglonyl pomagal pri odpravljanju bolečin?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljeni,

preden rečemo, da je bolečina psihičnega izvora, moramo z racionalno gotovostjo izključiti telesne vzroke bolečine. Iz vašega pisanja nisem zasledila, da so izključene bolezni vratne hrbtenice, ki so lahko vzrok takšnih bolečin.
Eglonyl ji bo morda pomagal, če so bolečine posledica depresije in anksioznosti, če niso, ne bo pomagal.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket