Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Depresija

Default avatar
Pozdravljeni, stara sem komaj 18 let pa se z depresijo spopadam že nekaj let, sicer še nikoli nisem bila pri zdravniku zaradi tega, pa se mi zdi da je zdaj skrajni čas, saj so moje samomorilne misli postale vsakodnevne, cele dneve čutim tesnobo v prsih, skratka opustila sem tudi celo socialno življenje. Moj problem je da nevem kako naj zaprosim za pomoč. Nikoli se nisem mogla z nikomer pogovarjati o tej temi ker mi je bilo neprijetno, zdaj pa sem sama pri sebi razčistila da rabim pomoč in jo nimam poguma poiskati, saj vem da bom morala najprej to razložiti staršem, nato osebni zdravnici in kasneje še psihijatru in nevem kako se naj odprem na to temo.
Default avatar
Pozdravljeni,

razumem, da vam je neprijetno, ampak je edino prav, da si poiščete pomoč. Za vaše starše ne morem trditi, ampak vam lahko zagotovim, da noben zdravnik, posebej psihiater, ne bo začuden nad vašimi težavami. Depresija je zelo pogosta in se s tem srečujemo vsakodnevno.
Ni nujno, da potrebujete psihiatra, če ste se odločila, da boste jemala zdravila, vam jih predpiše lahko že osebni zdravnik. Če se odločite za psihoterapijo, bo ta načeloma samoplačniška, terapevta pa si boste sama izbrala, pazite le, da je ustrezno usposobljen.
Priporočam pa vam tudi delavnico Spoprijemanje z depresijo, ki se izvaja v skoraj vseh zdravstvenih domovih.

Lep pozdrav in veliko poguma vam želim, depresija je ozdravljiva!
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket