Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Panični napadi?

Default avatar
Hei hoi
Sem punca stara 19 let. Nekaj tednov nazaj sem se prvič "spopadla" z paničnimi napadi, no vsaj tako pravi sestra moje zdravnice. Delam v trgovini kot varnostnica kar pa je zdaj v času korone kar naporno (ne pravim da druga dela niso). Dan pred prvim napadom sem delala 12 ur zadnje 4 ure me je bolel hrbet in pa zelo težko sem hodila. Naslednji dan, ko sem se zbudila sem čez dobro uro ratala zelo zaspana in šla spat. Nato pa kot, da se dva dni nebi zbudila zavedala sem se, da je z menoj nekaj narobe saj svojega telesa nisem mogla kontrolirati imela sem panične napade enega za drugim. Spomnim se bolj malo le to, da skoraj celega telesa nisem čutila razen dela hrbta ki me je bolel in pa to, da sem fantu hotela povedati, da potrebujem pomoč vendar nisem mogla govoriti. Po dveh dneh sem prišla malo k sebi ampak sem ves čas imela občutek, da sanjam oziroma, da nisem v realnosti. Dan po tem sva z fantom odšla v dežurno, tam so mi z inekcijo dali Apaurin ter mi napisali tablete prav tako Apaurin. Ker tableti niso pomagali med napadi sem klicala zdravnico, oglasila se je medicinska sestra moje zdravnice katera pa je odgovorila >> Pregledali vas ne bomo, lahko napišemo samo močnejše antidepresive << takoj za tem sem dobila panični napad zato je moj fant prijel telefon. Povedal ji je da se mu zdi čudno, da bo brez pregleda napisala močnejše tablete od katerih si lahko odvisen ter da rabim pomoč saj taka tudi v službo ne morem. Medicinska sestra pa je odgovorila >> Jah delat bo pa mogla << nato je fant rekel, da hoče govoriti z zdravnico. Z njo se je dogovoril, da naslednji dan pridem v laboratorij, da bodo pregledali kri. Ker pa je zjutraj že pred to uro, ko bi morala v laboratorij bilo moje stanje še slabše (spet napad za napadom) je fant še enkrat poklical mojo zdravnico nato so me poslali na Jesenice. Na Jesenicah so ugotovili da imam zamaknjeno hrbtenico ter da zaradi tega težje hodim. Dobila sem steznik, ki ravna hrbtenico. Razlog zakaj vse to pišem je ta, da sem na tej strani brala kako drugi doživlajo panične napade ampak jaz jih ne doživljam tako. Skoraj vsak je napisal, da ima 2/3 napade na mesec jaz pa jih imam od 5 naprej na DAN polg tega pa ko se začne napad se spomnim le tega da se tresem pa še to je le prve sekunde ko se napad začne kasneje pa ne vem kaj se dogaja z mojim telesom. Med napadom ne slišim, ne vidim, imam jih od 5 naprej na dan vsak dan, ko se vid vrne ne vem kje sem še nekaj minut. Večino zgoraj napisanega se jaz ne spomnem, to sem napisala s pomočjo fanta saj je bil ves čas z menoj. On je tudi povedal da ko se napad začne, da se on ves čas pogovarja z menoj, da bi se umirila ampak kot sem zgoraj napisala nekaj časa med napadom ne slišim.
Zanima me če to so panični napadi, ker se mi je že zgodilo, da so me zdravili za napačno stvar ampak vsaj ni bilo možnosti, da bi od tablet postala zasvojena.
Default avatar
Pozdravljeni,

za natančno diagnozo je potreben pregled zdravnika, po spletu diagnoze ni možno zastaviti. Lahko vam rečem, da je možno, da je šlo za panične napade, so ljudje ki doživijo tudi na desetine paničnih napadov na dan, to da jih večina doživi le nekaj na mesec, ali manj, ne pomeni, da tudi tistih ki jih imajo bistveno bolj pogosto.
Če se panični napadi ponavljajo in ste tudi sicer tesnobna (senzacije ki jih opisujete so verjetno derealizacije in so znak močne tesnobe), ter če tesnoba vpliva na opravljanje vsakodnevnih opravil, je smiselno začeti zdravljenje. Panična motnja se zdravi z zdravili in psihoterapijo ter obvezno psihoedukacijo.
Zdravila ki jih uporabljamo so v prvi vrsti antidepresivi, to niso nobena "močna zdravila" in ni res da provzročajo zasvojenost. Ob antidepresivu lahko prepišemo tudi pomirjevalo (Apaurin, recimo), ki ga jemljete samo krajši čas ker je ta res zasvojljiv.
Psihoedukacija je namenjena temu, da spoznate simptome, vzroke in običajen potek svoje bolezni ter da se naučite kako te simptome obvladati in preprečiti poslabšanja. Temu so namenjene delavnice Spoprijemanje s tesnobo, izvajajo jih skoraj vsi zdravstveni domovi. Vsekakor vam jih priporočam.
Poleg tega, če bodo simptomi uztrajali, vam toplo priporočam, da z zdravljenjem ne odlajšate.

Srečno in lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar
Upam, da te s tem uspem malo pomiriti. Sam sem imel kar nekaj težav s paničnimi napadi, najhujše je bilo prvič, ko nisem vedel kaj se mi dogaja, grozno. Tudi potem ko sem že vedel kaj je panični napad, je bilo vsakič znova grozno, ker se nisem mogel prepričati, da je le nenevarni panični napad in da bo vse OK. Kombinacija pomirjeval (kratkotrajno lajšanje) in AD-jev je pomagala in zdaj z njimi nimam več težav.

Nazadnje sem jih imel pred 2-3 leti, prvič pa pred mnogo leti. In je tako kot si opisala ti. Pravzaprav pri meni je bilo še malenkost drugače, ker občutek je bil identičen paničnemu napadu, vendar srčni utrip ni bil tako hiter kot prej, menda atipični panični napad. Torej, 2-3 leta nazaj je bilo tako, da so panični napadi trajali od sobote do ponedeljka, praktično brez prekinitve, kljub temu da sem si pomagal z pomirjevali (v soboto sem vzel 12mg leksavrina, kar bi uspavalo slona .. meni pa je napad ustavilo za pol ure in potem jovo na novo ..). Na koncu sem šel za 1 teden na EKI ... prve 2 dni sem bil še vedno tesnoben, potem se je umirilo (vem, da velja stigma ampak če je hudo bi ti toplo priporočal da si greš za 1-2 tedna "odpočit" v varno okolje, preverjeno pomaga).

Glede tega da se ne zavedaš sveta okoli sebe ko imaš paniko ... normalno je to. Jaz sem takrat nekatere stvari čisto drugače občutil ... nisem več mogel gledati nadaljevank ker so mi povzročale paniko. Pravzaprav na karkoli sem pomislil, mi je povzročalo paniko. Čuden občutek sem imel kot da bi prvič videl življenje tako kot je (če bi komu to začel razlagati bi verjetno mislil, da se mi je popolnoma zmešalo), kot bi do sedaj živel v laži. Še par mesecev sem imel zelo čuden občutek, k sreči se mi je potem stvar uredila in sem ponovno polno funkcionalen.

Nisem zdravnik tako da govorim le iz lastnih izkušenj. Predlagam (poleg EKI-ja) da se pogovoriš z zdravnico glede tega, da bi ti dala kakšno tableto, ki zelo hitro uspava. Torej ko imaš paniko, jo vzameš in enostavno poskusiš zaspati za uro ali dve, da mine. Jaz sem za spanje uporabljal zyprexo 5mg, traja pa dolgo da prime. Zdaj sem dobil mirzaten 30mg in praktično 10 minut po tem ko jo vzamem, fizično moram v posteljo ker drugače bi pomojem zaspal v sede ali stoje. Vem, da se bodo nekoč panični napadi spet pojavili, zato imam vedno za rezervo kakšno pomirjevalo, da sem bolj miren in če bo prišlo do njega, bom vzel pomirjevalo in uspavalo (seveda predpisano od zdravnika) in šel odspati dokler ne mine.

Panika mine, samo najti moraš tisto kar ti pomaga, da prebrodiš to. Strah je votel, okrog ga pa nič ni. Če bi te še kaj zanimalo glede tega mi lahko pišeš na [email protected]. Drži se !

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket