Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Otezeno dihanje

Default avatar
Pozdravljeni

Ze od sredine januarja imam tezave z dihanjem. Potreba po globokem vdihu. V grlu dobim obcutek, kot da se mi naredi nekaksen cep oz nabere sluz in takrat se pojavi tudi potreba po globokem vdihu. (Obcasno me tudi obliva vrocina ali me pa zebe, postane me strah, obcasno cutim pekoc obcutek v prsnem kosu, ki mine v sekundi dveh, tudi spikajoca bolecina med lopaticami se pojavu, vcasih me obliva vrocina in me zvija v trebuhu, trese me, pa tudi na wc morm). Ko zelim globoko vdihniti nemorem do konca zajeti zraka kot da mi nekaj zapre dihalno pot. Po kaksnem 5 poizkusu mi koncno uspe da zajajem dovolj zraka. To se ponavalja skozi cel dan. Ponoci teh tezav nimam, tudi spim normalno in me nic ne zbuja.

Ko se zamislim in se usredotocim na drugo zadevo to mine. Tudi ko hodim ali ob naporu se ta obcutek postopoma odpravi.

Naj se omenim, da sem lani zaradi tezav zdravjem imela panicne napade.

Stanje se je od januarja sicer poboljsalo, ampak vseeno se se pojavlja..

Tezave so se pricele januarja po 3 nocnem sihtu(1 leto nisem delala ponoci, pa tudi spala sem zelo slabo takrat- cca 3 ure).

Ker sem imela lani operacijo me je sedaj najbolj strah kaksnih krvnih strdkov, ki bi lahko ostali po operaciji. 

Ali je to lahko stres?
Ali priporocate kaksno preizkavo ponovno?

Lani od septembra do decembra sem opravila vse preizkave(uz srca, uz trebuha, ekg, slikanje pljuc, spirometrija, gastroskopija-biliarni gastritis, orl-gerb in kronicno vnetje grla, kri-vkljucno z scitnico, voda, blato, teste na bakterije-negativni, d-dimer, holesterola nimam, sladkorne nimam, z pritiskom nimam tezav-nizji).

Hvala za vas odgovor
Default avatar
Pozdravljeni,

če je operacija bila lani, sedaj se vam ni treba bati strdkov, razen če ste slabo pokretna, ali tudi sicer nagnjena povečanem strjevanju krvi. Torej, ta nevarnost je mimo. Je pa bolj verjetno da se vam v različnih oblikah in z različnimi simptomi vleče anksioznost s paničnimi napadi. V to smer kaže dejstvo, da ko preusmerite misli, teh težav nimate, prav tako se ne pojavio ob naporu. Torej, reševati morate težavo tam kjer je nastala. Omenjate, da ste pod stresom, da ste imela operacijo in da delate v izmenah, če bi bolj potrebno spraševala, bi se našlo še kaj. Namreč, nič niste napisala ali ste v službi sicer zadovoljna, ali imate dober partnerski odnos, prijatelje, kakšne imate interese, hobije. Vse to so pomembni podatki in vam svetujem, da se o svojih težavah bolj podrobno pogovorite s nekom ki se ukvarja z duševnim zdravjem.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar
Pozdravljeni,

Hvala za vas odgovor

Operacija je bila 14.11.2019-operacija zolcnika. Stara sem 25 let. Ne jemljem nobenih zdravil niti kontracepcije. Nikoli prej nisem imela nobenih tezav, vse se je pojavilo z panicnimi napadi zaradi tezav z zolcnikom in zelodcem, in stopnjevalo se je po operaciji (strah pred strdki, strah pred posledicami po operaciji,... veliko sem o vsem brala in se potem vse pojavilo).

Krvne strdke je imel stari ate-dobil je nogavico, ostali pa noben v druzini.

Sem kar veliko na nogah, imam tudi taksno delo v sluzbi-proizvodnja.

Odnosi doma in partnerski so vredu

V sluzbi je pa vcasih dobro, vcasih je tudi napeto.
Default avatar
Pozdravljeni,

torej, strdki niso. Je pa zelo verjetno povečana anksioznost. Priporočam vam psihoterapijo, saj to že predolgo traja in se samo verjetno ne bo umirilo. Pri zdravljenju anksioznih motenj smo zelo uspešni, tudi brez zdravil, če se le ukrepa zgodaj.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket