Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

gospa zdravnica, imam vprašanje

Default avatar
Pozdravljeni

Sem 44 letna samska ženska, nekadilka. Že pol leta imam močno pekočo bolečino v želodcu, posledično tudi anemijo, izvidi krvi so namreč pokazali anemijo. SKoz imam občutek, da se bom zadušila, tudi na urgenco sem šla zaradi tega in mi pravijo, da se ne bom zadušila, ekg je v redu. Kaj naj storim? Kako naj se rešim želodčnih problemov in STRAHU, DA SE BOM ZADUŠILA? Sem v partnerskem odnosu, ki mi ne ustreza. Čeprav je partner prijazen, ni zame, različna sva si.

Prosim VAs za nasvet kako umiriti želodec ( zdravniki so dali Nolpazo) in kako se osvoboditi STRAHU PRED DUŠENJEM, težko diham včasih in se bojim kaj, če se zadušim. Hvala. Katarina
Default avatar
Pozdravljena,

predvidevam, da ste že naredila preiskave glede želodca in anemije. Bolečine v želodcu so velikokrat psihosomatske, bolj enostavno povedano, ves stres in tesnobo čutimo v želodcu. Zakaj ste slabokrvna, je potrebno ugotoviti. Ali je to zaradi pomanjkanja železa, ali zaradi pomanjkanja vitaminov, lahko pa tudi zaradi večje izgube krvi (običajno zaradi močnih menstruacij).
Če ste telesno zdrava, so vaši simptomi predvsem povezani s čustvi in po vašem opisu bi rekla, da verjetno doživljate panične napade.
Panično motnjo in anksiozne motnje zdravimo na dva načina, z zdravili in s psihoterapijo. V hujših primerih lahko uporabimo oboje hkrati. Pogovorite se o svojih težavah z osebnih zdravnikom, morda vam bo znal svetovati kaj bi bila za vas najboljša izbira. Preden se je začela epidemija, so se izvajali v vseh zdravstvenih domovih delavnice Spoprijemanje s tesnobo, mislim, da jih še nekaj časa ne bo. Druga možnost je, da si izberete psihoterapevta in se z njim/njo pogovorite o svojih težavah in dvomih glede partnerskega odnosa. Velikokrat v takih primerih velja, da nam telo nekaj sporoča, samo mi ne znamo prebrati sporočila. Poiščite si "tolmača" (strokovno osebo ki vam bo na vaši poti pomagala).

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket