Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Izbruhi jeze

Default avatar
Spoštovani!

Moj problem so stalna nervoza in izbruhi jeze. Teh izbruhov se spomnim, da sem jih imela že kot najstnica. Da sem kričala, metala stvari po sobi, ko je prišlo do prepira s starši. Potem se je vsa zadeva umirila. Sedaj sem stara 37 let in približno 3 leta v vodstvenem položaju in sedaj se je začelo to spet pojavljati in v vedno hujši obliki. Ko se s partnerjem skregava, "popenim", začnem ga brcati, gristi, udarjati, uničevati stvari, kričati. Če spijem kak kozarček, je stvar seveda hujša. To se ponovi vsakih nekaj mesecev. Sedaj je partnerju prekipelo, želi da si poiščem pomoč. Tudi sama menim, da jo potrebujem, saj se soočam z veliki občutki sramu in krivde in imam iskreno željo, da se spremenim.

Od nekdaj sem zelo živčna oseba, zadnja leta je pa vse huje. Menim, da je poslabšanje povezano z mojo službo. Kljub temu, da sem sedaj na vodilnem položaju 3 leta, se nekaterih stvari ne morem nikakor navaditi, niti se popolnoma nič ne izboljšajo. Ne prenesem nastopanja pred drugimi, četudi gre le za skupino 10 ljudi. To mi povzroča nenormalen stres. Ves dan sem nervozna, ko vem, da me čaka kaj takega. Ko me v prostem času kličejo iz službe, postanem izredno nervozna. Sedaj sem živčna zaradi šole na daljavo. Skratka preveč se živciram in sekiram za stvari. Od vedno, ampak zadnja leta je slabše. Prav tako menim, da nisem iz testa za vodjo, saj je preveč pritiskov zame. Sicer bom službo verjetno menjala, saj sem pred kratkim dobila dobro ponudbo.

Danes sem se odločila, da obiščem osebnega zdravnika in mu povem o svojih težavah, da mi napiše napotnico za psihiatra/psihologa. Napisal mi je Cipralex ter napotnico za psihiatra. So te tablete res ustrezne brez psihiatrične obravnave? Prebrala sem katerim boleznim so namenjene in menim, da jaz nobene od teh bolezni nimam. Prav tako pa se jemanja antidepresivov strašno bojim. Bojim se, da bom drugačna. Za moje težave se namreč nikomur ne sanja, saj so moji izpadi obrnjeni vedno na družino; nekoč starše, sedaj partnerja. Naj začnem jesti tablete brez obravnave pri psihiatru? Menite, da so ustrezne za moje težave. Prosim za vaše mnenje.

Najlepša hvala za odgovor.
Default avatar
Pozdravljeni,

verjetno je vaša zdravnica ocenila da gre za depresijo. Sicer je razdražljivost lahko včasih simptom depresije, morajo pa biti prisotni še drugi simptomi za diagnozo. Torej, ne morem ne potrditi ne ovreči možnost, da gre za motnjo razpoloženja. Antidepresivi v tem primeru delujejo in so varna zdravila. Res ne vidim razloga da bi se jih bala, ker vas ne bodo "spremenili". Obstaja pa druga opcija in ta je psihoterapija, dokazano je enako učinkovita kot antidepresiv, edina razlika je, da običajno antidepresiv začne delovati prej, po drugi strani ima psihoterapija svoje prednosti. Če želite dolgoročno odpraviti vzroke za svoje izbruhe jeze, je morda slednja boljša izbira.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket