Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Zolrix in težave

Default avatar

Tesoro

Pozdravljeni,

3 mesece sem jemala Zolrix 2.5mg zvečer kot dodatek k Asentri in Lorsilanu, z njim je psihiatrinja želela nadomestiti pomirjevalo zaradi odvisnosti.

Kar se je dejansko zgodilo je to, da pomirjevalo še vedno jemljem, sem se pa v 3 mesecih zredila za 8 kg, počutim se kot balon, kar me je potisnilo nazaj v depresijo.

Kako naj opustim Zolrix, saj ga ne želim več jemati. Enkrat sem probala kar čez noč, saj naj ne bi povzročal odvisnosti, a sem doživela slabosti, omotico, negativne misli, povečana tesnoba.

Ali naj ga postopno opuščam?

Zavedam se tudi, da sem postala odvisna od Lorsilana, jemljem ga 1mg na dan dobrih 5 mesecev, vmes sem 2 meseca jemala 0.5mg.

Rada bi najprej opustila Zolrix, potem pa začela z odvajanjem od pomirjevala, na spletu sem našla Ashton protokol, ki velja v svetu za najboljši način odvajanja. Moja psihiatrinja mi je rekla naj vsak teden opustim četrtinko a se to ni obneslo, tesnkba in fizično počutje je bilo zelo slabo. Zato bom manjšala največ 10% na 2 tedna, kot je priporočeno v protokolu, menjava za diazepam verjetno pri tako nizki dozi ni smiselna.

Zanima me tudi ali imate kakšne izkušnje z mikro doziranjem litija v obliki orotirata, ang. lithium orotate. Na spletu je veliko pozitivnih izkušenj glede stabilizacije razpoloženja, zmanjšane tesnobe in depresije. Vem, da se litij uporablja tudi uradno kot stabilizator, le v drugi obliki. Če bi na dan vzela 5-10mg litija, kar je mikro doza, je to v kombinaciji z 50mg Asentre lahko problematično?
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

Zolrix lahko opustite čez noč. Simptomi ki jih navajate niso odtegnitev, ampak bolj verjetno pomanjkanje njegovega učinka "ojačivača" sertralina. Torej, pričakovano je, da se bo tesnoba poslabšala, če je še vedno problem v ozadju.
Protokol 10% nižanja benzodiazepina na dva tedna lahko izvajate, zato ne vidim nobenih ovir, če menite, da vam bo lažje uspelo. Je pa vprašanje koliko ima to smisla na tako majhnem odmerku. Prvi korak je vsekakor razdeliti dnevni odmerek na 2 ali 3 dela.
Litij pa odsvetujem na način kot ga vi predlagate. Ne jemljite nobenih zdravil na svojo roko.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

Tesoro

Hvala vam za hitri odgovor.

No, zdaj Zolrix že dober teden jemljem polovičko, in so tudi njegovi učinki na apetit in prebavo manjši. Res pa da so manjši tudi glede razpoloženja.

Psihiatrinja mi je nazadnje predlagala menjavo antidepresiva, saj sva probale z višjo dozo Asentre, 100mg sem jemala 6 tednov, pa ni bilo izboljšanja. Najprej je rekla, da bi probale menjat za Cipralex, ki ima po njenih besedah še najbolj anksiolitični učinek, nakar je začela razmišljat o Alventi. Na mojo željo mi je potem predpisala Cipralex, a še nisem menjala. Bojim se menjave in stranskih učinkov. A se Cipralex kaj bolje obnese pri anksioznosti? Ali bi bila Alventa boljša izbira?

Ja glede litijevega orotata pa sem bom posvetovala z njo, to so res mikro doze, saj se prodaja kot prehrambeni dodatek, so pa mnogi navedli dobre učinke na razpoloženje, vem pa, da se litij že dolgo uporablja kot stabilizator v mnogo višjih dozah.

Hvala vam za vaš čas in trud.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

če sertralin ni dovolj učinkovit, se morda splača poskusiti še z drugim SSRI (escitalopram, ali kakšnem drugi). Včasih imajo pacienti boljši odziv na drugega predstavnika iste skupine, čeprav so si zelo podobni. Druga možnost je preiti na drugo skupino, in to je predlagala vaša psihiatrinja, Alventa (venlafaksin) je predstavnik SNRI skupine antidepresivov in so pogosto bolj učinkoviti tam kjer SSRI niso. Težko je napovedati vnaprej, ker je odziv na zdravila precej nepredvidljiv. Ne vem kako bi se odločala v vašem primeru, ker bi verjetno odločale nijanse, verjetno je oboje dobra odločitev. Stranskih učinkov pri menjavi iz sertralina na escitalopram pa tudi na venlafaksin ne pričakujem.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket