Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Starši so proti temu, da bi dobila pomoč - kaj lahko naredim?

Default avatar

Amadea20

Pozdravljeni!

Zaradi svoje lažje gibalne oviranosti in spektra avtizma bi potrebovala osebno asistenco. Dobila sem že odločbo glede števila ur in bi morala samo še izbrati asistenta. Tu se pa zatakne, zaradi tega, ker živim v isti hiši kot mama. Ta je pa proti temu, da bi kdorkoli od teh ljudi sploh vstopal v hišo in noče o tem sploh slišati. Sicer sem polnoletna, vendar zaradi nezaposljivosti nezmožna plačevati navadno najemnino, razpisov za neprofitna stanovanja pa trenutno v moji občini sploh ni. Sicer sem lastnica nekaj manj kot tretjine hiše po pokojnem očetu. Kar naj bi logično pomenilo pravico souporabe. Želim si zaživeti normalno življenje in ne vem kako naj ukrepam, da bi lahko dobila potrebno pomoč. Mama cele dneve dela, asistence pa ne želi pod izgovorom, da si želi en dan najti partnerja in da bi ljudje v hiši to samo ovirali, pa da ne bi imela svoje svobode, ker bi bil stalno nekdo prisoten in da ona si pač takega otroka ni izbrala in zato ne misli spreminjat svojih navad. Prav tako se ne želi soočiti z mojim stanjem, ampak še vedno živi v fantaziji, da bi jaz lahko ozdravela, če bi samo dovolj hotela.
Resnično me zanima kaj naj naredim, ker dejansko živim brez veliko potrebnih stvari in sem cele dneve sama. Še dobro, da imam nekaj prijateljev, ki mi pomagajo, vendar celo življenje tudi ne morem viseti na njih. Kaj bi vi naredili v mojem primeru? A imam morda kako pravico za katero ne vem? Sem kakorkoli zaščitena?

Hvala za vsak nasvet.

Amadea
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

iskreno, ne vem kakšne imate pravice, ker je to področje socialnega varstva, na to področje se ne spoznam tako natančno. Mislim, da bi bilo najboljše, če bi se o problemu pogovorila s svojo socialno delavko, ona vam bo znala svetovati kaj lahko naredite oz. katere so možnosti. Kot solastnica sicer lahko zahtevate razdelitev solastnine, samo ne vem ali je to v vašem primeru izvedljivo in smiselno.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket