Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Stranski učinek Mirzatena?

Default avatar

JaneDoe

Spoštovani,

zaradi nove epizode tesnobe pred nekaj meseci mi je psihiater predpisal Cipralex. Že nekaj dni po jemanju sem se začela ponoči zbujati zaradi povečane tesnobe, ki se je stopnjevala v nespečnost, prej s spanjem nikoli nisem imela težav.

Naknadno mi je predpisal še Mirzaten 15 mg, da ga vzamem zvečer in sedativni učinek mi pomaga spati. So se pa že po treh dnevih jemanja pojavili zabuhli podočnjaki, ki so tudi rahlo temnejše barve in kljub hlajenju več ur ne izginejo. Brala sem, da je stranski učinek mirzatena tudi zastajanje vode. Ste kdaj že zasledili kak tak primer in ali si pravilno razlagam, da so novonastale vrečke pod očmi zaradi Mirzatena?

Hvala za odgovor in vse dobro.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

hm, ne morem biti prepričana, ampak je možno, da ste Mirzaten dobila le zato ker ste imela stranske učinke ob uvajanju Cipralexa. To se pri Cipralexu pogosto dogaja, da prve tedne imate pobvečano tesnobo in nespečnost. Ampak ti stranski učinki minejo in jih lahko omilimo z blagim pomirjevalom. Po 3-4 tednih ti stranski učinki izzvenijo in pomirjevalo načeloma ni več potrebno. Vi pa imate sedaj še Mirzaten, ki ima lahko res stranski učinek zastajanja vode.
Vsekakor se morate pogovoriti s svojim psihiatrom o tem, kaj sedaj narediti. Verjetno bi se splačalo poskusiti brez Mirzatena, morda so stranski učinki Cipralexa že izzveneli.

Ostanite zdrava!
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket