Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Panika in strah pred koronavirusom

Default avatar

zaskrbljen mož

Pozdravljeni,
moja žena ima je v zadnjih dneh razvila močan strah pred okužbo z Koronavirusom. Strah je tako močan, da ponoči ne spi in mi govori, da ji je bilo z menoj v lepo ter mi daje navodila kaj moram vse narediti če bi slučajno umrla. žena je sicer zdrava, stara dobrih 40 let. sedaj ima nekaj dni dopusta toda kmalu se bo vrnila v službo, kjer dela s poštnimi pošiljkami česar jo je še posebej strah saj ne ve kdo vse je bil stiku z njimi. V službi nimajo posluha za njeno stanje in pričakujejo da se kmalu vrne na delo.
Bi bila žena morda upravičena do bolniškega staleža zaradi svojega stanja?
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

na osnovi tega kratkega opisa bi rekla, da ima vaša žena akutni stresni odziv. Povsem normalni pojav v nenormalnih okoliščinah. Seveda, pri nekaterih je to bolj izrazito, drugi pa se znajo pomiriti. Ker ne gre za bolezen, ampak le za odziv na stresni dogodek, menim, da ni nesposobna za delo, čeprav je nemogoče nekaj trditi z gotovostjo prek spleta.
Kot pomoč predlagam naslednje:
1. Naj neha poslušat poročila, brat objave na spletu in spremljat število obolelih in umrlih. Lahko se informira le enkrat na dan, kakšni so veljavni ukrepi in kaj se dogaja, ampak ostali čas naj se posveti drugim aktivnostim.
2. Naj se informira, kako se zaščititi pred okužbo. Res je, da virus lahko preživi nekaj dni na papirju in kartonu, ampak če ne bo rok prinašala k obrazu, ni nobene možnosti da se okuži, le navadit se je treba, da si obraza ne dotikamo (zdravstveni delavci se tega hitro navadimo).
3. Naj se nauči sprostitvenih tehnik, lahko uporablja dihalne vaje, progresivno mišično sproščanje ali vizualizacije. Teh tehnik se je možno naučiti na spletu, ali se lahko naroči pri enemu od terapevtov. ki te vaje uči.
4. Lahko se priključi eni od podpornih skupin ki jih organiziramo psihoterapevti in so v času epidemije povsem brezplačne. (več informacij bo v kratkem objavljeno na https://www.facebook.com/psihiatrija/
5. Če ne bo šlo, naj se obrne na osebnega zdravnika.

Ostanite zdravi,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket