Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

ustreznost psihoterapevta

Default avatar

gostjaforuma

Pozdravljeni!

Zanima me, če je za individualno psihoterapijo primeren terapevt, ki je specializant sistemske terapije?
Poleg tega me zanima še, kakšna je razlika med specializantom in specialistom določenega psihoterapevtskega pristopa? Le to, koliko ur dela s klienti in supervizije ima za seboj?
Je za kvalitetno psihoterapijo ustrezrno usposobljen nekdo, ki je (le) specializant?

Hvala za odgovore že v naprej in lep pozdrav
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

ker zakona o psihoterapevtski dejavnosti še nimamo, lahko samo ugibamo, kaj to točno pomeni. Preprosto povedano je specializant oseba ki je še v postopku izobraževanja. Če to primerjamo s specializantom medicinske stroke je to recimo specializant psihiatrije, ki je sicer zdravnik z opravljenim strokovnim izpitom in ima delno že opravljeno usposabljanje, ampak še nima specialističnega izpita in nima licence za samostojno opravljanje poklica. Torej, če vas zdravi specializant psihiatrije, ste lahko prepričani, da je že zdravnik, da ima glavnega in neposrednega mentorja ki posredno in neposredno pomagata in nadzorujeta njegovo delo.

Psihoterapevtom se še vedno lahko vsak imenuje. Če začnemo od formalne izobrazbe so to zelo različni profili, le majhnen je delež zdravnikov in psihologov, nekoliko več je različnih humanističnih profilov, so pa velikokrat to povsem nepovezani profili z človeškim duševnim zdravjem, razvojem ali psihopatologijo. V minimalnem obsegu to pomankanje nadomestijo z opravljanjem dvosemestralnega študija Propedevtike psihoterapije.
Drugi del izobrazbe je usposabljanje in vsaj enega psihoterapevtskega pristopa, in je to lahko psihoanaliza, vedenjsko kognitivna psihoterapija, geštalt psihoterapija, transkakcijska analiza, sistemska psihoterapija, družinska terapija in mnogi drugi, manj ali več priznani pristopi. Izobraževanje iz vsakega pristopa traja vsaj 4 leta in je na koncu potrebno opraviti izpit ki ga priznava EAP (European Association of Psychotherapy).
Med samim izobraževanjem je zelo pomembno, da je specializant član ene od psihoterapevtskih organizacij kot so: http://www.zpsi.si/ , https://www.skzp.si/ ...
To vam daje vsaj malo varnosti, ker se mora tak terapevt, tudi če je v procesu izobraževanja držati etičnih načel, ter redno hoditi na supervizije. Supervizija je del učnega procesa, v katerem supervizor pomaga mlajšim, manj izkušenimi terapevti v vodenju procesa terapije.
Seveda, zelo je zaželjeno, da se terapevt izobražuje iz različnih modalitet, ker tako pridobiva nove izkušnje in ima več "orodij" za delo, ampak to ni nujno.
Nenazadnje, je odnos med terapevtom in klientom tisti ki zdravi težave, zaradi katerih se je klient na terapevta obrnil in zato je zelo pomembno, da je terapevt osebnostno zdrav in zrel, da ne vnaša svoje patološke ali škodljive vsebine v odnos s klientom in mu tako škoduje. Zato je zalo zaželjeno, jaz bi rekla obvezno, da ima terapevt za sabo dovolj dolgo obdobje lastne terapije.
Torej, veliko je dejavnikov ki vplivajo na to ali je psihoterapevt ustrezno usposobljen, in ker zakona ki bi področje ustrezno uredil še ni, je potrebno biti zelo, zelo previden.

Srečno v novem letu!
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si