Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Motnje spomina

Default avatar

kislalimona

Pozdravljeni,,

stara sem 32 let. Že približno 10 let sem prekomerno podvržena stresu in stresnim dogodkom, ki so me dodobra izčrpali oz. zaradi katerih sem praktično izgorela. Počutim se, kot da težko kontroliram in nadzorujem stres. Težava zaradi katere pa sem trenutno najbolj zaskrbljena so moje motnje spomina, saj sem pred tem imela super spomin, v šoli sem bila odličnjakinja. Pozabljam stvari, ki so se zgodile včeraj ali dneve nazaj, težko jih umestim npr. dogodek, ki se je zgodil na primer nekaj dni nazaj se mi zdi, kot da bi bil oddaljen 1 mesec. Neprestano razmišljam kateri dogodki so se mi zgodili v bližnji preteklosti, da jih praktično ponavljam v mislih, da jih ne bi pozabila, kar pa je skrajno naporno. Če odmislim preteklost, pri rednem oz. trenutnem delu zaenkrat še normalno shajam, me je pa grozno strah, da me bodo možgani pustili na cedilu… da se bo stanje stabšalo. In vso to razmišljanje o preteklih dogodkih mi še dodatno uničuje sedanjost. Bojim se kako bo z mano v prihodnosti...ali se spomin popravi ali je poškodovan del v možganih, ki je odgovoren za kratkoročni spomin (brala sem, da kortizol dejansko fizično okvari predel možganov, ki je odgovoren za spomin in potem poti nazaj ni?). Kaj mi svetujete? Je možna kakšna terapija, ki bi izboljšala stanje?
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

motnje spomina in ostale kognitivne motnje so pogosto eden od simptomov sindroma izgorelosti. Diagnozo ni možno določiti na osnovi tega kar ste zapisala, ampak vam vsekakor priporočam, da se obrnete na psihoterapevta ki pozna sindrom izgorelosti in začnete čimprej svojo pot okrevanja. Če gre za izgorelost, lahko pride do popolnega zloma, po katerem boste okrevala še leta. Terapija ki izboljša stanje se imenuje psihoterapija, rezultati so boljši če ukrepate zgodaj. Po zdravljenju izgorelosti običajno ljudje resnično začutijo da so za vedno spremnjeni, ampak ne na slabše.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si