Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

antipsihotiki in antidepresiv (prozac) ter alkohol

Default avatar

desiree de boulevard

Pozdravljeni!

zavedam se,da bo moje vprašanje naletelo na neodobravanje,navsezadnje javno odgovarjate na forumu,vendar bi vseeno želela iskrenega odgovora. Jemljem namreč 200mg solian zjutraj in 300mg solian zvečer,ter zjutraj 20mg Fodiss.

zanima me,kaj bi se lahko zgodilo,če bi popila 4 pive Union,po domače rečeno,če bi se ga za veseli december kakšen dan napila? Vem,da ste psihiatri striktno proti temu,jaz alkohola NE pijem,ga ne zlorabljam,vendar kot večina ljudi tudi mene matra da bi se kdaj sprostila,poveselila in kaj spila. vsi normalni ljudje kdaj pa kdaj kaj spijejo,recimo 1x ali 2x letno.. ob priložnostih.. in zato še niso alkoholiki,je precej družbeno sprejemljivo.

jaz osebno ne podpiram prekomernega uživanja alkohola,nacejanja in biti pijan vsak teden. To s emi zdi nesprejemljivo. Alkohola kot sem omenila NE pijem,me pa zelo matra da bi recimo junija ko imam rojstni dan in decembra ko so taki fajn veseli decembrski prazniki in novo leto kaj spila.

zanima me,če bi na moje jemanje zdravil ob 4 pivih ali pol litra vina,lahko kakorkoli resno ogrozila svoje zdravje,da bi lahko umrla ali podobno? psihiatrinja iz Polja,mi je nekoč rekla da v bistvu kombinacija z alkoholom pri antipsihotikih samo poveča učinek zdravil,bolj si zaspan,v jetrih se poveča učinek zdravil in to je vse. Dolgoročna zloraba alkohola,pa naredi zdravilom manjši učinek in treba je skos povečevat dozo.. tako mi je razložila.

zelo bi si želela 2x na leto kaj spit,sem še mlada,tudi dobrovoljček sem po srcu in upam da vaši odgovori ne bodo preveč skopi,ker kao ne smete nič rečt v zvezi s tem,sem prepričana da se s tem problemom srečujete tudi pri vaših pacientih,ker je to zelo moreča stvar,veliko jih je mladih,in veliko jih ta problem matra..

v letu 2019 vam želim obilico zdravja,uspeha na področju vašem,zame ste fenomenalna psihiatrinja,sreče ter izpolnjenih želja!

desiree de boulevard
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

no, ker ste dolgo čakala na moj odgovor, je danes v bistvu veselega decembra konec, ampak bom vseeno povedala o alkoholu in zdravilih.
Kombinacija alkohola in antipsihotika res ni dobra, zato ker se učinek obeh ojača. Koliko bo močnejši učinek je težko napovedati, vsekakor pa se odsvetuje eksperimentiranje in je zato abstinenca najbolj varna izbira. Kaj se lahko zgodi? Lahko ste bolj sedirana (zaspana), lahko vam pade krvni pritisk, lažje padete ali doživite nesrečo, zmanjša se razsodnost in sposobnost odločanja, v višjih odmerkih lahko pride do zastoja dihanja. Torej, ko zdravniki odsvetujemo kombiniranje alkohola in zdravil, običajno ne pretiravamo. Interakcije so lahko življensko nevarne.
Kar se tiče kombinacije alkohol in antidepresivi, je odvisno od učinkovine, ampak lahko se zgodi da se pojačajo stranski učinki antidepresiva, kar tudi ni najbolj prijetno.

Ko vse seštejem, se ne splača, lahko se zabavamo tudi brez alkohola, in to resno mislim, ne pišem to zato ker "moram".

Želim vam zdravo in uspešno leto!
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si