Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Boleče spoznanje

Default avatar

žalostna_cvetlica

Spoštovani!

Pred kratkim sem izvedela, da je imel eden od mojih staršev (ne živita skupaj) v preteklosti (če sem natančna pred 29 leti) razmerje z mlado osebo. Ta oseba je bila takrat stara 18 let (jaz sem imela takrat 13 let), moj starš pa 38 let.
Zame je ta starostna razlika prevelika, saj se mi zdi človek pri teh letih še izredno mlad, kljub temu, da je polnoleten. Zaradi tega prihaja v zadnjem času do zelo hudih prepirov, saj se mi zdi, da nikakor ne razume, da je storil narobe. Kljub privlačnosti (obojestranski) sem mnenja, da bi moral prevladati razum s strani mojega starša in ne bi smel storiti ničesar v tej smeri.

Zanima me, kakšno je vaše stališče glede te starostne razlike oziroma zanima me, ali je človek pri 18 letih že odrasel človek ali še relativno otrok (ko sem izvedela, sem bila v takšnem šoku, saj je bilo prvo, kar mi je prišlo na misel pedofilija).

Hvala za odgovor!
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

pravno gledano, pa tudi biološko je 18 letnik odrasla oseba. Psihološko gledano pa ni tako enostavno. Določeni deli možganov še dozorevajo do poznih 20-tih let, ampak to še ne pomeni, da oseba ni sposobna odločati zase, in da ni povsem odgovorna za svoje odločitve. Bolj enostavno, pravno gledano in tudi biološko gledano, ni nič narobe, če se 38 letnik zaljubi v 18 letnico in obratno. Vaš oče ni zato pedofil, saj je 18 letnica telesno in spolno povsem zrela ženska. Je pa vprašanje kaj iščeta oba v takšni vezi. Ampak, to je povsem druga zgodba.

Zgodba je stara skoraj 30 let, vaš oče je danes gospod v letih, vi tudi niste več otrok in ne vem zakaj bi bilo to danes tako pomembna reč. Kaj vas dejansko skrbi in zakaj imate potrebo očetu dokazovati da nima (ni imel) prav? Je kaj drugega v ozadju?

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si