Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

kakšno je vaše mnenje glede tistih,ki redno jemljejo zdravila...

Default avatar

vaše mnenje

Pozdravljeni!

zelo me zanima ta tematika,pa bi bla vesela kakšnega "skopega" odgovora,ker verjamem da ste zadnje čase zelo zaposleni.

In sicer zanima me,kakšno je mnenje vaše,glede tega ko kdaj beremo v časopisih da je duševni bolnik prišel v vrtec in pobil 10 otrok,da je duševni bolnik zaklal svojo parterico,da se jim strga in povzročijo nesrečo,da nekoga ubijejo... KLJUB TEMU DA JEMLEJJO ZDRAVILA?

razumem,tisti,ki jih ne. zanima me,ali ima to veze s samim statusom duševnih bolnikov,v sklopu tega da ni poskrbljeno za njih,da so stigmatizirani,da jih družba ne razume,da se borijo s službami,da nimajo podpore,da so konstantno na psihiatriji po bolnicah,da mogoče zlorabljajo alkohol in prepovedane substance (bi to lahko bil razlog da se jim utrga?).. ?

ali pa,je to sama narava bolezni,duševnih bolnikov ki žal še ni raziskana zakaj s eto zgodi,kljub temu da redno hodijo k psihiatru in jemlejjo zdravila?

hvala
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

Vaše vprašanje je zelo zanimivo, saj sama nisem opazila, da bi po časopisih velikokrat pisalo da se je duševnemu bolniku strgalo in je pobil nekoga. Sem pa zadnje čase večkrat prebrala, kako je pijan voznik nekoga do smrti povozil, ali kako je povsem zdrava mamica pretepla do smrti svojega otroka, ali kako je ugledni mož leta in leta pretepal svojo ženo. Namreč, dokazano je, da duševni bolniki niso nič več nasilni od t.i. zdravih ljudi. Nasilje ni povezano z duševno boleznijo, ampak z drugimi dejavniki ki so ali niso prisotni pri duševni bolezni.

Res je, da se duševni bolniki soočajo z veliko težav, na sveh področij, in jim je vse, prav vse, veliko težje doseči kot drugim. Največ pa škode naredi stigmatizacija, in ena od oblik stigmatiziranja je način kako vi pišete, kakšno mnenje imate o ljudeh ki imajo duševne motnje in s kako malo znanja razpolagate. Ampak za to niste sama kriva, krivi smo "strokovnjaki" ki se očitno premalo trudimo in imamo premalo časa za opismenjavanje prebivalstva na področju duševnega zdravja. To je velika napaka ki se nam bo obila o glavo.
Ker ko govorite o "njih", imejte v mislih, da je to lahko jutri vaša mama, vaš mož, vaš otrok, in nenazanje to ste lahko tudi vi in jaz.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket