Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Paroxat in apaurin

Default avatar

Feb

Pozdravljeni! Stara sem 30 let. Ze 13let jemlem paroxat zaradi socialne fobije in depresije. Vmes sem imela boljse in slabse case. Nekako sem se navadila zivljenja z depresijo. V hujsih dnevih sem poleg paroxata vzela tudi helex. Zanima me ali lahko kljub paroxatu obcasno vzamem tudi apaurin,ki ga sicer nisem dobila sama ampak ga ima stara mama. Ali je ta kombinacija nevarna?
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

kombinacija Paroxata in Apaurina je enako nevarna kot kombinacija Paroxata in Helexa. Torej, nevarnost je, da se boste na učinek navadila in da boste potrebovala vse večje odmerke pomirjevala. Sicer pa se kombinacija uporablja pogosto.
Če vam Apaurin bolj ustreza, povejte to svojem zdravniku,da vam ga predpiše, ne jemljite zdravil ki so predpisani drugim.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

rumenalimonca

Pozdravljeni, stara sem 20 let, marca sem se zacela spopadati s paničnimi napadi, ki so bili zelo hudi, poleti se je stanje umirilo, vendar se mi je oktobra zacelo vse ponavljati, razlika je bila da sem pred poletjem ko sem imela napad ponavadi vedno pristala na urgenci, zdaj pa sem se zavedala da je to panika in sem se poskusala umiriti sama...bilo je zelo hudo, ponoci nisem spala, ves cas sem tezko dihala, bila sem napeta, občutek tujka v grlu, občutek kot da me nekdo drzi za vrat.... res grozno...mislila sem da si bom lahko pomagala sama in sem se nazacetku res trudila, pila sem čaje za pomiritev, pogovarjala sem se z mamo, hodila sem na sprehode, se poskusala druziti, vendar ni slo, saj so se mi panicni napadi in anksioznost se vedno pojavljali....pred 14 dnem sem se odločila da poiscem pomoc zato mi je osebna zdravnica napisala napotnico za psihiatra, predpisala mi je zdravila paroxat, katere jemlem zdaj že 10 dni, trenutno sem na polovici tablete, 5 dni sem jemala samo 1/4. Stanje je bilo prvih 5 dni res grozno, v sebi sem imela hude občutke tesnobe, ki niso sli stran, glavo sem imela polno misli.... zdaj pa tega ni več vendar mi je neznosno slabo, apetita sploh nimam, počitim se šibko, brez energije, naj omenim da sem tudi sportnica, ki treniram 4x na teden vendar tega zdaj ne zmorem, zanjic na treningu se mi je vrtelo in sploh nisem imela nikakršne moči, zaradi tega mi je tudi zelo hudo, saj je šport edina stvar, ki mi je prej pomagala da odmislim probleme. Danes ponoci sem se zbudila in sem sla na wc, ko sem vstala se mi je zavrtelo, telo je postalo tako sibko da sem se morala usesti nazaj, pred očmi sem imela vse črno, mislila sem da bom padla skupaj vendar sem potem nekako prisla k sebi, uglavnem res sem cisto brez energije in utrudim se že ko grem po stopnicah....zanima me ali so to le stranski ucinki tablet in ali bodo minili? Namreč ravno zaradi stranskih učinkov sem se tablet zelo bala in jih nisem zelela jemati v to me je nato prepričala mama, ki mi je rekla da naj se ne mucim in poskusim z tabletami, če že negre drugače. Trudim se da bi bila boljše, čeprav nimam apetita poskusam vsaj nekaj pojesti čez dan, vendar je vseeno hudo, nemorem normalno funkcionirati, se normalno učiti, saj tudi študiram, in pa normalno trenirati, zaradi tega mi je tudi zelo težko pri srcu....zanima me ali bodo ti simptomi minili in kdaj, namreč nisem navajena da sem taksna, saj sem bila prej res cela polna energije in zagnanosti, kljub paničnim napadom ki sem jih mela občasno.

Hvala za odgovori in lp
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

na podobna vprašanja sem že velikokrat odgovarjala in me zelo jezi, da vam zdravnik predpiše zdravilo, ne da bi vam povedal kako poteka uvajanje.
Torej, pri antidepresivih so prvi tedni uvajanja pogosto naporni. Stranski učinki so različni, tesnoba, nespečnost, prebavne motnje itp, ampak praviloma stranski učinki izzvenijo po 3-4 tednu jemanja, nekako istočasno se pojavio tudi željeni učinki antidepresiva. Takrat bo vse lažje in se bodo simptomi zaradi katerih ste začela AD-je jemati omilili ali jih sploh ne bo več. Priporočam vam, da si poleg farmakološke pomoči, poiščete tudi psihoterapevtsko. Za začetek se prijavite v ZD na delavnico Spoprijemanje s tesnobo. To zelo priporočam.

Lep pozdrav in javite kako vam gre.
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket