Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

vaše mnenje

Default avatar

vaše mnenje

zakaj mislite,da je ogromno bolnikov ki imajo diagnozo shizofrenija debelih?
več je debelih med shizofreniki kot bipolarnimi ali depresivnimi. Zanima me vaše mnenje. Hvala
Sorodne vsebine:
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

iz več razlogov. Eden je sigurno življenjski stil, namreč osebe ki bolujejo za shizofrenijo imajo pogosto depresivne simptome, ki vključujejo izgubo volje, pomanjkanje energije, utrujenost in izgubo interesov za aktivnosti ki so jih prej veselile. Zato se le redkokdaj ukvarjajo s športom, plesom, opustijo aktivnosti ker jih ne zanimajo več in za njih nimajo ne volje ne energije.
Poleg tega izgubijo interes za pripravljanje obrokov, nakupovanje dobrih sestavin (ki niso nujno dražje) in začnejo se hraniti s predpripravljenimi jedmi ki so polne kalorij in povsem oropane zdravih sestavin. Pomanjkanje gibanja plus nezdrava prehrana, dolgoročno vodi v debelost pri vseh, ne samo pri tistih ki imajo shizofrenijo.
Dodatno imajo resni duševni bolniki v redni terapiji zdravila, ki ne pomagajo ohraniti zdravo telesno težo, prav nasprotno in zato imajo bolniki s shizofrenijo 3-4x bolj pogosto težave z debelostjo od splošne populacije.
Nenazadnje je morda tudi genetska obremenjenost kriva, saj so si geni za shizofrenijo in geni ki so vključeni v razvoj metabolnega sindroma blizu in je možno, da jih podedujemo skupaj. Najbolj enostavno povedano, mislim, da sem naštela vse bistvene dejavnike, morda pa se najde še kakšen, ampak ni vpiva tako zelo kot prej opisani.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket