Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

antipsihotik SOLIAN (amilsuprid)

Default avatar

glavnik na glavi

zanima me,kolikšna je verjetnost da Solian povzroči PCOS (policistične jajčnike sindorm) in kolikšna je verjetnost obratnega "posledičnega stanja",da solian povzroči povečanje telesne mase,debelost,le ta pa je razlog tudi nastanka PCOS (ženske z večjo telesno maso imajo več verjetnosti za nastanek le-teh)?

hvala
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

Solian lahko vpliva na povečanje telesne teže in na ta način sodeluje kot dejavnik tveganja za razvoj PCOS. Sicer na porast teže največ vpliva vnos hrane ter življenjski stil, znano pa je, da je debelost zelo pogosta pri ljudeh ki imajo resne duševne motnje in so zdravljeni z antipsihotiki. Verjetno gre za dvojni vpliv, z ene strani bolezen provzroča manj aktiven življenjski stil, slabe vzorce prehranjevanja, z druge strani antipsihotiki na različne načine pospešijo nabiranje kilogramov.
Svetujem vam, da se o možnem vplivu Soliana na povečanje teže pogovorite z vašim lečečim psihiatrom, hkrati pa premislite, kako lahko vi vplivate na majhno spremembe življenjskega stila, ki lahko dolgoročno pomenijo boljšo kvaliteto življenja, pa tudi če to ni idealna postava.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket