Med.Over.Net

Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Zyprexa velotab

Default avatar

Mirka123

Pozdravljeni.
Mama je stara 68 let in se že 35 let zdravi z antidrpresivi,antipsihotiki in uspavali. Zadnjih 10 let je jemala Mirzaten 30 in Fluzepam 30 in je nekako shajala.
Pred enim letom je doživela možgansko kap,hujših posledic nima,jo pa muči nespečnost. Takrat je dobila Cerson 5 mg,Mirzaten in Kvelux 25 mg,ob nespečnosti povečanje do 100 mg.
Po enem letu se samo muči,zato je obiskala Urgentno psihiatrično ambulanto in je dobila Zyprexa velotab 5 mg,Cersom in Mirzaten. Ker prvi večer z Zyprexo,Cersonom in Mirzatenom ni spala je naslednji večer vzela še 3 Kveluxe,saj je psihiatrinja v ukc svetovala,da lahko tudi ob sočasni uporabi Zxprexe znižuje tudi Kvelux,da ne bi prišlo do odtegnitvenega sindroma. Zanima me ali je bolje vzeti 2 tableti Zyprexe že na začetku,ker je tudi to opcija,če ne bi spala ali je bolje nekaj dni zmanjševati Kvelux in ostati na eni tableti Zyprexe? Malo me skrbi glede njene ledvične funkcije,saj je zmanjšana,jemlje pa tudi antikoagulante. Hvala. Lp
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

vaša mama bi morala po 35 letih zdravljenja z antipsihotiki, antidepresivi in uspavali imeti svojega psihiatra. To je zelo pomembno, najslabša varianta je urgentna ambulanta za stvari ki niso dejansko urgentne, so pa za vašo mamo dolgotrajno pomembne. Torej prvi korak je uzpostaviti sodelovanje z lečečim psihiatrom. Moje mnenje pa je, da je težava nastala zaradi ukinitve Fluzepama. Antipsihotiki se zamenjajo tako da se enemu odmerek nižja, drugemu višja, ampak hkrati bi morali imeti nekoga, da oceni koliko hitro in do katerega odmerka. Po spletu je to nemogoče svetovati.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

Mirka123

Pozdravljeni.
Lečečo psihiatrinjo ima,ravno ona ni več vedela kaj ji naj predpiše. Sedaj je jemala Zyprexo,ampak je prišlo do povišanja krvnega sladkorja, s katerim pa prej ni imela težave. Sedaj bo spet jemala Kvelux. Žal je dosti krat tako,da je pacient prepuščen lastnemu eksperimentiranju,ker psihiater nima časa. Sama delam v zdravstvu,tako da vsaj malo vem na kaj moramo biti pozorni. Hvala za odgovore. Lp
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

Vse razumem, in je jasno, da časa ni veliko v polni psihiatrični ambulanti, ampak vseeno.. Pomembno je, da če se že "ekperimentira", naj bo to v dogovoru s psihiatrom ki pacienta najboj pozna in ga pacient lahko pokliče, kontaktira po mailu, če gre nekaj narobe, ne da čaka naslednjo kontrolo, ali pa obiskuje nikoli prej videnega psihiatra v urgentni ambulanti.
Če se vam zdi, da se vaša psihiatrinja ne zauzame dovolj za mamo, in nima več idej, morda bi premislili o iskanju drugega psihiatra?

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket