Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Zyprexa velotab

Default avatar

Mirka123

Pozdravljeni.
Mama je stara 68 let in se že 35 let zdravi z antidrpresivi,antipsihotiki in uspavali. Zadnjih 10 let je jemala Mirzaten 30 in Fluzepam 30 in je nekako shajala.
Pred enim letom je doživela možgansko kap,hujših posledic nima,jo pa muči nespečnost. Takrat je dobila Cerson 5 mg,Mirzaten in Kvelux 25 mg,ob nespečnosti povečanje do 100 mg.
Po enem letu se samo muči,zato je obiskala Urgentno psihiatrično ambulanto in je dobila Zyprexa velotab 5 mg,Cersom in Mirzaten. Ker prvi večer z Zyprexo,Cersonom in Mirzatenom ni spala je naslednji večer vzela še 3 Kveluxe,saj je psihiatrinja v ukc svetovala,da lahko tudi ob sočasni uporabi Zxprexe znižuje tudi Kvelux,da ne bi prišlo do odtegnitvenega sindroma. Zanima me ali je bolje vzeti 2 tableti Zyprexe že na začetku,ker je tudi to opcija,če ne bi spala ali je bolje nekaj dni zmanjševati Kvelux in ostati na eni tableti Zyprexe? Malo me skrbi glede njene ledvične funkcije,saj je zmanjšana,jemlje pa tudi antikoagulante. Hvala. Lp
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

vaša mama bi morala po 35 letih zdravljenja z antipsihotiki, antidepresivi in uspavali imeti svojega psihiatra. To je zelo pomembno, najslabša varianta je urgentna ambulanta za stvari ki niso dejansko urgentne, so pa za vašo mamo dolgotrajno pomembne. Torej prvi korak je uzpostaviti sodelovanje z lečečim psihiatrom. Moje mnenje pa je, da je težava nastala zaradi ukinitve Fluzepama. Antipsihotiki se zamenjajo tako da se enemu odmerek nižja, drugemu višja, ampak hkrati bi morali imeti nekoga, da oceni koliko hitro in do katerega odmerka. Po spletu je to nemogoče svetovati.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si