Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Je to depresija?

Default avatar

Kaj je to

Pozdravljeni,

Zadnji mesec opažam hudo tesnobo, črnogledost, zadeva se zelo stopnjuje pred menstruacijo (huje je od poroda dalje -2,5 let). Opažam da nimam jasnih misli in moteno koncentracijo, težave s spominom, nemirna sem večino časa (sprostim se edino na dopustu) , pred pol leta sem menjala službo in sem doživljala verbalno nasilje s strani sodelavcev do uradne prijave mobinga vodstvu (prej se pometali pod preprogo oz mirilo), to je trajalo pol leta. Zadeve so se sicer umirile, vendar je še vedno prisotna ignoranca, seveda se ne počutim dobro, vsemu temu doprinese da me niti delo ne veseli. To obdobje je bilo neka prelomnica pri meni, že prej sem namreč menjala službo zaradi nezadovoljstva, postalo me je vsega strah, ko dobim povabilo na razgovor ne popade huda tesnoba, strah pred tem da se mi ponovi vse to, prav ne spoznam se več. Ali je to depresija, anksioznost? Res je tudi da je za mano napornih 3 leta (selitev, menjava služb, rojstvo, konfliktni odnosi z domačimi...). Kaj mi svetujete?
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

opisujete simptome depresije in anksioznosti. Diagnozo pa lahko postavi samo zdravnik po pogovoru z vami. Lahko je depresivna ali anksiozna motnja, morda je izgorelost, posttravmatska stresna motnja, prilagoditvena motnja, možnosti je veliko. Če simptomi niso že prehudi, vam svetujem psihoterapevtko zdravljenje, če psihoterapije ne zmorete ali vam kakorkoli ne znese, obstaja možnost zdravljenja z antidepresivom, ampak o tem se bo moral odločiti, skupaj z vami, vaš izbrani zdravnik.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si