Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

strah pred vožnjo po avtocesti

Default avatar

doktorica

Pozdaravljeni!
Na vas se obračam,ker imam en problem katerega nevem kako naj uspešno rešim. Med vožnjo po avtocesti (tako če sama vozim ali sem samo sovoznik) me je zelo strah oz.doživljam neki panični napad,srce mi razbija,postane mi vroče,imam občutek da bom omedlela ali ne bom obvladala situacije,da morem čim prej stran iz te situacije,postanem zelo nemirna in se teško obvladujem...Zaradi tega straha, ki traja že več let,sem se začela izogibati vožnje po avtocesti.Že ob sami misli,da se bom morala jutri vozit po avtocesti me postane strah, in že zaradi tega straha me grabi panika.Vsake tolko časa se odločim,da zdaj ponovno poskusim,da ta strah nima neke podlage,je samo v moji glavi,ampak po nekaj kilometrih se zgodi enako,sem probala kot vozik in kot sovoznik.Po lokalnih cestah se vozim brez kakršnega problema.V preteklosti nisem imela nobene prometne nesreče,rada sem potovala,tako z družino kot se vozila s sodelavci na službeno pot,vožnja po avtocesti ni bila nobena ovira.Nato pa tako rekoč čez noč me je začela grabit panika,vedno bolj sem se začela izogibat vožnji po avtocesti,iskala druge možnosti,in sedaj nevem kako naj se brez kakršnegakoli strahu vsedem v avto in grem na pot.Vem,da ta strah ni normalen,normalna je vožnja po avtocesti in si želim tudi potovati in voziti po avtocesti.Zato vas prosim za pomoč oz.nasvet kako naj obvladam svoje občutke,paniko,ki me grabi oz.kako naj rešim svoj problem.Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

gre za panično motnjo z agorafobijo. Zelo uspešno jo obvladujemo z tehnikami vedenjsko kognitivne terapije. Zelo pomembno je, da ne čakate predolgo, ker se velikokrat motnja stopnjuje, naprimer, s časom postane že vožnja po navadnih cestah problem, potem pa že sama vožnja itn...

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
cron